Díky Sportovnímu gymnáziu Kladno není kvalitní vzdělání pro nadané volejbalisty utopií

Foto: Vaše Kladno, trenér Petr Klár a hráčky NVC

Klub Kladno volejbal cz se po vzoru jiných mládežnických center může pyšnit velkou výhodou související se vzděláváním mládeže. Na středoškolské úrovni dlouhodobě spolupracuje se Sportovním gymnáziem Kladno. To může být i rozhodující argument pro chlapce a dívky, kteří řeší přestup do kvalitnějšího klubu a ruku v ruce s ním jde i změna místa studia.

„Vazba na Sportovní gymnázium Kladno nás velmi těší, dodává klubové péči o mládež další dimenzi. Máme možnost tak hráčům, potažmo jejich rodičům, nabídnout kompletní balíček péče. Nejenže díky tomu mohou intenzivně pracovat na svých volejbalových dovednostech, jsou pod kontrolou i v rámci studia, což bývá v mnoha případech kámen úrazu,“ vysvětluje Anna Earl, výkonná manažerka Kladno volejbal cz. V minulosti zde odmaturovali hráči A týmu Ondřej Fortuník nebo Štěpán Trojan. Momentálně má klub na gymnáziu 12 svých svěřenců s předpokladem, že se tento počet v následujících letech navýší.

Pro kladenskou mládež je totiž spolupráce se Sportovním gymnáziem Kladno stěžejní zejména v přetahované o mladé talenty. Jelikož ne ve všech kategoriích hrají Eagles a Cats na extraligové úrovni, musí klub umět nabídnut hráčům i hráčkám jiný benefit, který by je zaujal. „Hodně chlapců mělo zájem o studium na gymnáziu i na popud našeho loňského titulu v kategorii starších žáků. V budoucnu chceme, aby byla spolupráce s gymnáziem ještě intenzivnější, už jen proto, že studenti mají možnost odtrénovat o tři tréninky týdně více v rámci dopolední výuky,“ říká šéftrenér chlapecké složky Eagles Martin Čmeľ.

Chlapce a děvčata má v průběhu vyučování v rámci tří specializovaných tréninků na starosti Petr Klár, trenér s extraligovými a reprezentačními zkušenostmi. „Jelikož je tréninková skupina prozatím smíšená, věnujeme se v dopoledních trénincích zejména rozvíjení individuálních herních činností. Do programu je zařazena i posilovna a fyzioterapie, rozvoj silové vybavenosti i regenerace jsou v této věkové kategorii důležité. Chci, aby hráči i hráčky získali správné návyky a automatismy nejen ve volejbale, ale i mimo něj. To jim pomůže ve zvyšování herní úrovně, v přechodu do vyšších věkových kategorií a samozřejmě eventuálně i na profesionální úrovni,“ popisuje Petr Klár.

Díky spolupráci se sportovním gymnáziem bylo Kladno vybráno i jako zázemí projektu Českého volejbalového svazu: Národního volejbalového centra, jehož koordinátorem je právě Petr Klár.

Přihlášky do třídy se sportovní/volejbalovou přípravou lze podat již jen do 30. listopadu. Hned po vánočních prázdninách totiž čeká uchazeče talentová zkouška. Přehledný harmonogram je možné najít na webových stránkách Sportovního gymnázia Kladno.

V případě zájmu nebo otázek kontaktujte:

Anna Earl (výkonná manažerka Kladno volejbal cz)

  • earl.a@kladno.volejbal.cz
  • +420 604 123 056