Kladenské výkony jsou jako horská dráha, v Příbrami jim přinesla vítězství trpělivost

Kladno volejbal cz

Průběh zápasu se nevyvíjel podle kladenských představ, Kocouři se nebáli vystrčit drápky. Tým trenéra Fortuníka ale bez paniky po ztrátě první sady pokračoval ve své hře. To se mu vyplatilo, protože s větším důrazem na útoku se taktika ukázala jako platná a Orli se dopracovali ke dvěma mečbolům. Ty sice triviálními chybami promarnili, pátý set už ale rozhodla jejich zkušenost.

„Příbram hrála velmi dobře v obraně. Hráli důrazně na útoku a zatlačili nás servisem. MY jsme vyprodukovali strašně moc chyb. Ostudně snadno ztrácíme pozornost a je těžké dělat body, když nejsme schopní skórovat při vlastním servise. Bez toho nevyhrajeme. Ale víme, na čem máme pracovat, takže doufejme, že se to v nadcházejících zápasech zlepší,“ hodnotí hru holandský nahrávač nahrávač Gijs van Solkema.

Do kladenské sestavy se vrátil univerzál Platačs, na smeči zůstali Kraffer s Grozerem. Oba týmy od začátku bezproblémově ztrátovali. Pak ale začali domácí excelovat v obraně a vypracovali si čtyřbodový náskok 12:8. Špulák i van Solkema na servise pomohli rozdíl snížit, stejně si ale za stavu 16:13 brala kladenská lavička první timeout. Ani dvojstřídání za stavu 20:17 nepomohlo Orlům dohnat ztrátu, a tak si Příbram dokráčela k pohodlnému zisku první sady.

Orli se snažili, ale na každý bod se velmi napracovali a skoro pořád útočili do připraveného dvojbloku. Kocoury držel útočně zkušený Böhm, kladenský tým táhl především univerzál Platačs. Po jeho útoku se svěřenci Milana Fortuníka dostali poprvé v zápase do vedení 11:12. Při jeho podání se náskok zvýšil na 15:20, což byl rozhodující moment pro zisk setu. Orli srovnali stav zápasu na 1:1.

Až ve třetí sadě se hra kladenských takzvaně odbrzdila. Skóre bylo jako v předešlých setech vyrovnané, ale byli to teď naopak Orli, kdo diktoval hru. Bodovat začali ze zrychlených nahrávek smečaři, pozici jim zlehčilo roztržený dvojblok. V koncovce promluvila zkušenost trenéra Broma a smečaře Böhma, Kladno o nejmenší možný rozdíl i přesto set vybojovalo.

Ve čtvrtém setu Euro Sitex naplno těžil z domácího prostředí a nebojácně útočícího Hulpacha. Důsledná obrana a jeho body jim vynesly vedení 16:12. Na hřišti se objevili O. Fortuník s Hýským, ale neměli moc šanci skóre korigovat kvůli nepřesnostem svých spoluhráčů. K obratu zavelel Simon Andersen, když se postavil za koncovou čáru. Při jeho servise hosté stáhli na rozdíl jediného bodu 17:16. Navrátivší se van Solkema s Platačsem zařídili dva body a Orli měli dva mečboly. Čtyřmi chybami v řadě, po time-outu domácích, přišli i o set a zápas se musel rozhodnout v tiebreaku.

Tiebreak byl jednou velkou přetahovanou o každý bod. Hulpach byl ve své one-man-show neomylný, jen jedna jeho chyba a kladenský blok učinily rozdíl ve skóre. Za stavu 6:8 přišel na podání nahrávač van Solkema a Orli navýšili náskok na tři body. Za stavu 10:13 rozhodčí pískl domácím špatné postavení a Orli disponovali čtyřmi mečboly. Hned druhý proměnil nekompromisně Kraffer.

„Ze zápasu jsem velmi zklamaný. Chtěli jsme vyhrát za tři body, ale Příbram hrála dobře. Máme dlouhodobý problém se servisem. Teď už se musíme připravovat na Budějovice a zkusíme na podání zapracovat,“ dodal reprezentant Tomáš Kunc.

V neděli tým Kladno volejbal cz uzavře náročný úvod UNIQA extraligy prestižním domácím zápasem proti Jihostroji České Budějovice. Vstupenky jsou ke koupi v oficiální síti Ticketportal.

Ostatní výsledky druhého kola UNIQA extraligy a tabulku najdete ZDE.