Orli zvítězili v dramatickém zápase. Série je srovnaná

Lukáš Čeketa Kladno volejbal cz

Parádní napínavá bitva se odehrála v úterý večer v Kladenské sportovní hale. Volejbalisté Kladna přetlačili ve druhém čtvrtfinále play-off UNIQA extraligy pražské Lvy 3:1 na sety a srovnaly stav série na 1:1 na zápasy.

Důležitým prvkem celého utkání byl servis. Kladenští na něm od začátku tlačili vysoké hráče soupeře od sítě a Pražané s ním měli po celý zápas potíže. „Už před začátkem sezony jsme říkali, že jsme vybírali hráče, kteří by měli mít rozhodující servis. První tři měsíce jsme tím moc netlačili. Po Vánocích a nyní v zápasech je naší slušnou zbraní,“ podotkl trenér Milan Fortuník. Orli rovněž nastříleli o polovinu více es než Lvi.

Nicméně do zápasu vstoupili domácí hrozně, když prohrávali 0:4 a právě servisem si začali pomáhat k obratu ve skóre. Nejprve van Solkema přiblížil kladenské hráče k soupeři a při podání Kyjanici Orli už skóre otočili. Poté se dostal za koncovou lajnu Špulák a vytvořil modrobílým pohodlnější náskok. O něj svěřenci Milana Fortuníka přišli, kdy po esu Kraffera promarnili tři setboly. V dramatické koncovce ale přeci jen uzmuli pro sebe první set.

I druhý set přinesl napínavou podívanou až do konce celého dějství. Domácí v něm museli spíš dotahovat, avšak až tříbodové manko se povedlo před koncovkou sady smazat a v ní si ponaučení Orli vedení pohlídali a proměnili druhý setbol. Nicméně drobná komplikace přeci jen přišla. Dostavila ve třetí sadě. Při kladenském vedení o pět bodů se zdálo, že zápas nabere rychlý spád. Jenomže hosté přidali na servisu, zlepšili i útok a začali skóre postupně otáčet. Kladenští sice dokázali utéct ze tří setbolů a disponovali mečbolem, hosté si ale díky bloku Nedeljkovice vynutili čtvrtou sadu.

Blok Kladno volejbal cz

V ní přišel zlomový okamžik za stavu 15:18. Po esu McCarthyho si vzal Fortuník oddechový čas, uklidnil své svěřence. Vzápětí se za koncovou lajnu postavil Kraffer a při jeho podání, kdy zaznamenal i dvě esa za sebou, otočili Orli vývoj na svou stranu. „Servis mi úplně nelepil a jsem rád, že jsem ho trefil ve chvíli, kdy jsme ho nejvíc potřebovali,“ ulevil si domácí kapitán. „On už v některých utkáních po Vánocích nám pomohl nejen na příjmu, ale i na servisu. Ostatně tak Platačs nebo Seppänen jsou schopni vytvářet situace, kdy soupeř má problémy si dobře přihrát,“ zmínil Fortuník.

Pražané se sice ještě pokusili dotáhnout na Orly, ale marně. V závěru zápasu přišla čtyřbodová šňůra domácích, na jejímž konci byl blok Lukáše Čekety a naplněná Kladenská sportovní hala mohla vypuknout radostí. Mobilizace fanoušků se povedla. Na zápas se jich přišlo podívat téměř sedm stovek. „Tohle jsme potřebovali a myslím, že proti naším fanouškům se musí hrát hrozně, protože jsou slyšet a dělají neuvěřitelnou atmosféru,“ pochvaloval si Kraffer. „Přišlo hodně lidí, což je moc fajn. Dorazili i fanoušci z Prahy. Naši byli slyšet. Atmosféra na čtvrtfinále byla parádní a doufám, že dorazí do hal i do zbylých utkání série,“ dodal trenér Fortuník.

Fanoušci Kladno volejbal cz

Orli tak srovnali stav zápasů v sérii na 1:1 na zápasy a už v pátek večer se pokusí přidat druhý bod v sérii. Tentokrát se bude hrát až ve 20:15, protože utkání z pražské UNYP areny bude přímým přenosem vysílat Česká televize.

Kladno – Lvi Praha 3:1 (27, 23, -25, 20)

Esa: 10:5. Bloky: 7:7. Rozhodčí: Krtička, Kvarda. Diváci: 671. Stav série: 1:1.

Sestava Orlů: Platačs, Kraffer, Špulák, van Solkema, Seppänen, Kyjanica, libero Kunc. Střídali: Hancock, Hýský, Čeketa, Lohr, Fortuník.

Nejvíce bodů: Seppänen 17, Platačs 11, Kraffer 10 – Kriško 19, Mihajlović 12, van Dijk 9

Kristaps Platačs útočí za Kladno volejbal cz