Kadetky přišly o naději. Juniorky musí ještě zabojovat

Kadetky Kladno volejbal cz

Jednoznačným hitem uplynulého víkendu se stal stříbrný úspěch starších žáků ve finále Českého poháru v Hradci Králové. Hrály však i ostatní kategorie. Kadetkám definitivně zhasla naděje na extraligu a spravit chuť si budou chtít rovněž v poháru. Juniorky budou muset zabojovat, aby se vyhnuly baráži o první ligu. Junioři museli dvakrát otáčet a žačky zahrály obstojně v Kralupech.

Cestu Českým pohárem dovršili starší žáci a ve finálovém turnaji v Hradci Králové sice obsadili třetí místo, ale celkově skončili druzí, takže si domů odvezli nejen stříbrné medaile, ale jistotu účasti na republikovém šampionátu, který se bude hrát koncem května opět na východě Čech.

Starší žáci Kladno volejbal cz

Svěřenci Kateřiny Svobodové zvládli i do třetice turnaj bravurně. Základní skupinou prošli bez porážky. Podle trenérky bylo ale i tak velmi obtížné se dopracovat ke konečnému úžasnému výsledku. „I po výhře ve skupině jsme šli na Kojetín kvůli přísnému systému. Čtvrtfinále jsme ale zvládli bravurně a soupeře jsme rozstříleli na podání,“ pochvalovala si koučka zvláš poté, co museli na klíčový duel turnaje čekat čtyři hodiny a vstávali kvůli němu hodně brzy už v 6:00.

Nakonec Kojetín porazili a mohli slavit nejen postup, ale i účast na MČR. Nakonec si domů odvezli stříbro na krku. „Medaili v Českém poháru hodnotím víc než na mistrovství republiky. Odehráli jsme ho v sedmi lidech, což bylo hodně náročné. Kluci si téměř neodpočinuli a měli jsme i štěstí, že jsme sezonu prokličkovali téměř bez zásahu covidu, řekla Svobodová, které turnaj v Hradci ukázal i nové možnosti co se týče hry. Například, že její syn Vojtěch se může klidně zhostit role nahrávače, kde odehrál půlku turnaje.

Výkony kladenských Orlů přinesly i jedno individuální ocenění. Lukáš Svoboda se stal podle hlasování trenérů nejlepším smečařem turnaje. „Byl jasná útočná opora. Měl i šňůry na podání díky skákanému servisu. Od září do teď náš nejlepší útočník. Během půlroku udělal pokrok i co se týče technického hraní a opravdu se posouvá. Na svůj je i psychicky silný a v klíčových okamžicích podržel tým,“ řekla na jeho adresu trenérka starších žáků, která byla ráda, že se shodli i kouči ostatních týmů.

Sen se rozplynul

Celou sezonu bojovaly, jejich snaha ale měla hořký konec. Kadetky dlouho bojovaly o extraligu, ale zejména zaváhání s Novým Veselím jim naději hodně zmenšily na minimum a po úvodní porážce v Jihlavě o ní definitivně přišly. „Bohužel nás od začátku shazovala nervozita. Vinou zranění byla naše sestava oslabena, navíc přímo v utkání se zranila naše nahrávačka Anežka Ouředníková,“ prozradila Emily Stantejská. Děvčata dělala spoustu nevynucených chyb a překvapivě nehrála hru, na kterou jsou zvyklá, ke které se vrátily až v rozhodující sadě druhého utkání, jež ovládla v tie-breaku.

Stantejská se odvážila ke zhodnocení celé sezony, kterou i přes hořký závěr v ligové soutěži hodnotí velmi pozitivně. „Udělaly jsme obrovský kus práce a pokrok. Celou zákládní část jsme soupeřky přehrávaly, v nadstavbě nás zaskočila první prohra s Veselím a začaly jsme být více nervózní, což nám v dalších zápasech uškodilo. Jinak si myslím, že jsme rozhodně nebyly horším týmem, než byl tým Veselí,“ uvedla 16letá volejbalistka.

Junioři se vydali k dalším zápasům na jih Čech. V Českém Krumlově svedli dva pětisetové zápasy. Podle kapitána Pavla Gottesmana se na hráčích v prvním utkání projevila na hráčích dlouhá cesta a také zmatení z menší haly. Nicméně i tak se podařilo utkání otočit na konečných 3:2 v jejich prospěch.

Ve druhém utkání nejprve prohospodařili desetibodový náskok v úvodní sadě, aby pak nakonec zápas stejně otočili na svou stranu. „Celkově bych tyhle dva zápasy radši nehodnotil. Dělali jsme úplné blbosti a většina soupeřových bodů byla z našich chyb. Náš výkon byl nahoru dolu. Ovšem na druhou stranu, vyzkoušeli jsme si hrát v nepříjemné hale a zkušenosti z náročných situaci, jako když prohrajeme set, i když jsme vedli o deset bodů, určitě uplatníte, aby se to už nestalo,“ řekl Gottesman.

Musí do turnaje o záchranu

O setrvání v první lize budou muset bojovat ještě juniorky. Důvodem jest porážka s Benešovem, která odsoudila do turnaje, ve kterém pouze poslední umístěný tým poputuje do baráže. „Příčiny jsou naprosto jasné, neměly jsme základní šestku,“ prohlásila trenérka Irena Pokorná, která postrádala hned trio hráček a její univerzálka musela v utkáních nahrávat. I tak ale její svěřenkyně vybojovaly alespoň jednu výhru. „Fungovalo naprosto všechno. Nahrávaly jsme jednoduše do kopce a smečařky splnily svou úlohu. Bodovaly jsme hodně i co se týče es,“ komentovala koučka první zápas, naopak v odvětě juniorky selhaly na příjmu a navíc se trápily i na podání.

Další turnaj odehrály starší žákyně v Kralupech nad Vltavou, kde si počínaly obstojně. Ze čtyř zápasů prohrály pouze jediný, když podlehly rezervnímu domácímu týmu. „Docela se nám i dařilo. Akorát jsme se v některých pasážích dostaly psychicky dolů, takže nám soupeř utekl o hodně bodů. Většinou se nám podařilo ho dotáhnout. Psychika hrála velkou roli,“ poznamenala Terézia Dvořščáková.

Mladá blokařka prozradila i recept na zlepšení morálky. „Hlavně se musíme povzbuzovat a nepřestat hrát. Pokud se tak stane, tak spolu nekomunikujeme a na hřišti je ticho,“ vysvětlila Dvořščáková. Týmu starších žákyň se oproti domácímu turnaji dařilo významně méně na podání, na druhou stranu však měly dobrý útok a i v poli zahrály dobře, i když tam je to podle jejích slov padesát na padesát.

Výsledkový servis

Junioři – 1. liga

Český Krumlov – Kladno 2:3 (17, 24, -11, -13, -13)
Český Krumlov – Kladno 2:3 (23, -14, -18, 21, -10)

Juniorky – Skupina R

Benešov – Kladno 1:3 (-19, -19, 21, -4)
Benešov – Kladno 3:0 (16, 14, 22)

Kadetky – 1. liga – skupina II
Jihlava – Kladno 3:1 (20, -23, 27, 23)
Jihlava – Kladno 2:3 (-25, 21, 13, -23, -10)

Starší žáci – Finálový turnaj Českého poháru
Základní skupina
Kladno – Brno 2:0 (14, 22)
Kladno – Znojmo 2:1 (23, -15, 12)
Kladno – Prosek 2:0 (19, 16)

Čtvrtfinále
Kladno – Kojetín 2:0 (16, 21)
Semifinále
Kladno – Znojmo 0:2 (-25, -21)
o 3. místo
Kladno – Lvi Praha 2:0 (22, 17)

Starší žákyně – Krajský přebor
Kladno – Benátky nad Jizerou 2:0 (18, 22)
Kladno – Králův Dvůr A 2:1 (17, -22, 12)
Kladno – Kralupy B 0:2 (-19, -25)
Kladno – Kralupy B 2:1 (22, -22, 6)