Porážka na závěr přisoudila Orlům do cesty pražské Lvy

Hrálo se o hodně. V posledním 22. kole volejbalové UNIQA extraligy na půdě Příbrami bylo v sázce třetí místo i výhoda domácího prostředí pro play-off. Orli ale oboje na konci utkání ztratili. S Kocoury prohráli 0:3 a spadli na pátou pozici. Čtvrtfinále tak začnou venku na palubovce pražských Lvů. Série začíná 26. března.

„Už od začátku byli o dost agresivnější na útoku a pochytali toho hodně v obraně. To jsou důvody, proč jsme prohráli takhle hladce,“ pojmenoval trefně Tomáš Kunc příčiny porážky v Příbrami. Domácí byli po celý zápas lepší nad sítí a také v poli, kde předčili Kladno. Zejména blok vyzněl výrazně ve prospěch Kocourů, kteří na něm získali dvanáct bodů, zatímco Orli pouze čtyři.

„Byli dobře takticky připravení. Musíme se na zápas podívat na videu, rozebrat si ho a říct si, co zlepšit do dalšího utkání,“ pokračovalo ve svém hodnocení 24leté libero. Asistent trenéra Tomáš Samsely naordinoval taktiku posílat většinu servisů na kapitána domácích Martina Böhma. Bývalý hráč Kladna ale na příjmu obstál a jeho spoluhráči byli nad sítí trpělivější.

Svěřenci Milana Fortuníka se dostali do výraznějšího vedení pouze jednou, ve třetím setu vedli 16:13, ale záhy náskok ztratili a domácí si už závěr zápasu pohlídali. „Udělali jsme několik taktických chyb. Hráli jsme trošku jinak, než jsme chtěli a domácí se dostali do varu. Přestože jsme začali třetí set dobře, tak bylo těžké je zastavovat,“ přiznal trenér Kladna. Posledních pět bodů zařídil na servisu jejich argentinský univerzál German Johansem, který proměnil konec utkání ve vlastní show. „Hráli jsme proti nejlepšímu soupeři. Příbrami se dařilo ve všem. Jsme rádi za to, že nám ukázala, kde máme slabiny a na čem pracovat,“ dodal Kunc.

Orli tak porážkou v Příbrami přišli nejen o třetí místo, ale i výhodu domácího prostředí pro čtvrtfinále. Navíc jim Kocouři přerušili úctyhodnou sérii jedenáctí utkání v řadě, ve kterých bodovali. Naposledy odcházeli kladenští volejbalisté s prázdnou na konci listopadu v Karlových Varech. „Teď jsme měli období, kdy se nám hodně dařilo. Je lepší si takovou porážku odbýt v základní části než následně ve čtvrtfinále,“ řekl šéf kladenské obrany. On i zbytek týmu musel přijmout pátou letošní porážku ze šesti vzájemných utkání se středočeským rivalem.

Na Kladno tak čekají v play-off pražští Lvi. Série na tři vítězné zápasy se hraje systémem doma-venku-doma-venku-doma. První čtvrtfinálové utkání sehrají Orli za dva týdny na půdě nejbližšího extraligového soupeře. Vyřazovací boje začnou 26. března

Příbram – Kladno 3:0 (22, 18, 20)
Esa:
5:5. Bloky: 12:4. Rozhodčí: Kovář, Grabovský. Diváci: 813.

Nejvíce bodů: Johansen (18), Madalóz (14),Böhm (11) – Seppänen, Čeketa (7), Hancock, Kraffer, Hýský (6).

Kladno: Kyjanica, van Solkema, Seppänen, Špulák, Hancock, Kraffer, libero Kunc. Střídali: Hýsky, Čeketa, Fortuník.