Základní část končí. Ve hře je třetí místo i domácí výhoda

Atraktivní podívanou slibuje poslední 22. kolo volejbalové UNIQA extraligy. Kladenští Orli a příbramští Kocouři svedou důležitou bitvu pod vysokou sítí. Kdo vyhraje, skončí v tabulce třetí a začne čtvrtfinále doma. Na poraženého čekají pražští Lvi a s největší pravděpodobností začne sérii na půdě soupeře.

V Příbrami bude narváno. S tím už kladenští volejbalisté počítají. Nejen postavení v tabulce, shodný počet bodů, ale i bouřlivá kulisa slibuje, že se bude hrát o hodně. „Kocouři mají rozhodně vynikající diváky a doma hrají skvělý volejbal. Čeká nás peklo, ale to je dobře, protože budeme mít výbornou přípravu na vyřazovací boje,“ libuje si trenér Milan Fortuník. „Pro nás strašně důležitý zápas v rámci postavení do play-off,“ dodává mladý univerzál Pavel Gottesman.

Nadějný diagonální hráč nastupuje v dresu Kocourů v juniorské extralize. Tamější prostředí tak zná dokonale. „Pro Příbram se jedná o jednu z nejlepších sezon, takže chce uhrát nejlepší výsledek. Kladno má letos dobrý tým v rámci kolektivu, jak na hřišti, tak i mimo něj,“ usuzuje objektivně Gottesman. Mnozí jeho spoluhráči z mládežnické kategorie se nyní postaví na druhou stranu sítě.

Už při posledním vzájemném utkání se s nimi popichoval, kdo vyhraje a podobně. Právě při prosincovém televizním utkání nastal zlom v podání Orlů. Poprvé v sezoně Kocoury porazili a od té doby se odrazili k parádním výkonům. „Oni hrají doma dobře konstantně. Přípravu i pohár jsme začali zoufale. Následně bylo vidět, že tým jde nahoru, což se ukázalo po televizním utkání. Udělali jsme velký kus práce,“ těší Fortuníka. Příbram je na vlastní palubovce silná, avšak prohrála doma se všemi silnými soupeři – Českými Budějovicemi, Karlovarskem a naposled před měsícem Lvy. Do sbírky týmů okolo ní zbývá přiřadit akorát Kladno.

I trenérovi Orlů se líbí, že v posledním zápase základní části bude stále o co hrát. Hráči tak budou muset zabrat, aby dokázali Kocourům vzdorovat a vítězství si vybojovat. A to i před bouřlivou, místy až pekelnou atmosférou, kterou dokáže příbramské publikum vytvořit. Od mikrofonu ji dokáže vyburcovat i předseda klubu Miroslav Peterka. „Když bude “plný dům“, napjatá atmosféra a lidi fandit domácím, tak nás to stejně vyhecuje,“ podotýká Fortuník.

Ať už večerní utkání dopadne jakkoliv, tak je jasné, že soupeřem Kladna ve čtvrtfinále budou buď pražští Lvi nebo Odolena Voda. Akorát se neví, zda Orli začnou doma, nebo venku. Tajenka se začne odkrývat úderem 17. hodiny, kdy utkání v Příbrami začne.