Orli jedou dál na vítězné vlně – přetlačili Odolenu Vodu

Kladno volejbal cz proti Aero Odolena Voda

Volejbalisté Kladna zvládli v domácím prostředí těžký duel s Odolenou Vodou. Derby středočeských celků dopadlo lépe pro tabulkově výše postavené Orly. Ačkoliv svedli s krajským rivalem dramatickou bitvu, vzešli z ní vítězně. Po litém boji zvítězili 3:2 a udrželi třetí místo v tabulce.

Nejen bájný pták Fénix, ale i kladenští Orli dokážou vstát z popela. Po hrůzostrašném čtvrtém setu prohrávali i v tie-breaku už 3:7, nicméně dokázali otočit vývoj páté sady na konečných 15:12. Vybojovali tak důležité dva body do tabulky v boji o třetí místo. „Už několik utkání dokážeme těžké situace zvládat, ať už v celém zápase nebo jednotlivých setech a řekl bych, že to je jedna z věcí, které zdobí tohle družstvo. Jsem za to rád,“ řekl trenér Kladna Milan Fortuník.

Jak pro domácí, tak pro hosty byl v zápase důležitým prvkem servis. Jakmile se jednomu z nich povedlo podání, tak soupeř měl na druhé straně velké problémy na příjmu a tím pádem i na smeči, kde často čelil dobře připraveným blokům a musel útočit do plné obrany. Zatímco v úvodní sadě takto slavilo Kladno, tak po změně stran uspěla Odolena Voda. V obou případech skončil set poměrem 25:17.

Vyrovnaná partie se hrála až od třetí sady. V polovině dějství vyslal Fortuník na hřiště blokaře Lohra, který se mu ihned odvděčil vystavěnou zábranou proti smeči Démara. Hosté ale dokázali záhy smazat manko. Lotyš Platačs esem zařídil znovu koncovce potřebný náskok a poslední výměny patřili uzdravenému Seppänenovi, kterého chtěl trenér původně v utkání oželet. Nakonec byla rád, že rodáka z Helsinek na hřiště vyslal.

Osmadvacetiletý Fin se odvděčil za důvěru zejména v závěru třetí sady, kdy nejprve na síti zařídil setbol a následně při podání Svobody vybral těžký příjem. Kraffer díky němu vytloukl bloky Odoleny Vody a zajistil Kladnu třetí set. „Nik měl pomoci na přihrávce, přestože měl tréninkový výpadek. Je to komplexní hráč, kterého teď limitovala zranění. Pro postavení do play-off je vítězství důležité a můžeme být rádi za dva body,“ odtajnil Fortuník

Kladno volejbal cz proti Aero Odolena Voda

Střídání měla smysl

Na hřiště se podíval i nahrávač a stále ještě věkem kadet Kubelka, který se zapojil hned dvakrát. V obou případech šel vždy na servis. „Jeho střídání se povedlo. Škoda, že nedal ještě ten další servis, protože o něm víme, že má kvalitní servis a dokáže servírovat i plachtu i roťák. Tam jsme mohli s vývojem zápasu více udělat,“ dodal na jeho adresu šéf kladenské střídačky.

Do čtvrté sady ale Orli vlétli hrůzostrašně, kupili mnoho chyb jak na útoku, tak na příjmu a Odolena Voda se bez většího úsilí dostala až do osmibodového vedení. Luxusní polštář si hosté udržovali a naopak díky zaváhání domácích ho ještě navýšili. Kouč Fortuník zkoušel zareagovat mohutným střídáním. Do hry vrátil Hýského a s ním poslal na palubovku i Hancocka a Vostárka. „Prosil jsem je, aby se trošku ukázali,“ podotkl hlavní kouč Kladna. Rozjetí hosté se ale nenechali rozhodit a vynutili si rozhodující tie-break, když dokázali vyrovnat poměr setů rozdílem třídy.

„Nehráli jsme svůj volejbal. Nás zdobí kombinační hra po dobré přihrávce a Odolena Voda nás dokázala zatlačit podáním a těžce jsme se z toho dostávali. Nebyli jsme schopni opakované útoky zvládat, což byl problém ve druhém a jasně ve čtvrtém setu,“ hodnotil hlavní trenér Kladna, který raději stáhl ze hry opory, aby srovnaly hlavu do rozhodujícího dějství. „Chtěl jsem, aby se odstřihli od těch čtyřech setů a připomněli si jenom ty dobré věci, kam podávat a jak čelit tlaku od soupeře. Nakonec se zdá, že to mělo svůj význam. Změny měly své opodstatnění a celkově přispěla k vítězství.“ řekl kouč Fortuník.

Probuzená Odolena Voda ale vkročila náramně i do zkrácené hry, ve které už vedla o čtyři body. Za stavu 7:3 pro ní už vše nasvědčovalo k tomu, že v Kladně vyhraje. Domácí ale předvedli parádní obrat a nakonec slavili ve své hale deváté vítězství v řadě. „Odolena Voda nám svým stylem hry nesedí, že jsme ji dokázali přetlačit, má cenu zlata,“ uzavřel utkání trenér Milan Fortuník. Jeho svěřenci tak nadále drží třetí pozici před dotírající Příbramí a pražskými Lvy.

FOTOGALERIE od @andree_langfellner ZDE

Kladno – Odolena Voda 3:2 (17, -17, 23. -12, 12)
Esa
: 7:6. Bloky: 12:6. Rozhodčí: Dušek, Buchar. Diváci: 608.

Sestava: Kyjanica, van Solkema, Kraffer, Špulák, Platačs, Hýský, libero Kunc Střídali: Lohr, Seppänen, Hancock, Kubelka, Vostárek

Nejvíce bodů: Platačs 18, Kraffer 15, Špulák 10 – Svoboda 17, Carmody, Hladík, Shchadilov všichni 13.