Důležité vítězství z Brna upevnilo Kladnu třetí pozici v tabulce

Kladno volejbal cz vyhrálo v Brně

Útok na třetí místo v tabulce dostává po víkendu reálnější obrysy. Kladenští volejbalisté se otřepali v 18. kole ze ztráty úvodní sady a z Brna si nakonec odvezli tři body po výhře 3:1. Utekli tak nejbližším pronásledovatelům pod nimi a výhoda domácího prostředí pro čtvrtfinále je o kousek blíž.

Když z Brna odjížděli naposledy, měli v kapse postup do čtvrtfinále, když zvládli sérii předkola. S podobnými pocity se Orli vraceli i nyní, akorát v rámci základní části. Tentokrát ale s vědomím, že v blížícím se play-off na ně bude čekat výrazně hratelnější soupeř, než jak tomu bylo loni, kdy věděli, že je čeká pozdější vítěz z Karlovarska.

Orli se však v jihomoravské metropoli rozehrávali pomalu. Brňané měli v úvodním dějství mírně navrch a Kladenští museli neustále dotahovat. Domácí si navíc vytvořili tříbodový náskok, který si pohlídali až do konce prvního setu. „Nebyl úplně podle našich představ, ale jsem rád, že jsme ho dokázali hodit za hlavu a oklepat se z něj. Do druhé sady jsme vlétli jako by se nic nedělo. Jsem rád za všechny kluky, co jsme tu dokázali předvést, protože to byl těžký a vyčerpávající zápas,“ uvedl kapitán Jiří Kraffer.

Po změně stran začalo Kladno na hřišti dominovat. Nejprve mu náskok zařádil bloky Špulák a vzápětí dělaly Brnu problémy útoky Orlů podpořené skvělým servisem. Rázem z toho bylo až sedmibodové vedení a relativně snadné srovnání.

Petr Špulák, Kladno volejbal cz

Domácí se dostali do hry částečně až ve čtvrté sadě, kdy se vzpamatovali a vedli do poloviny setu. Chyba Kočvary na podání ale spustila sedmibodovou kladenskou lavinu, ve které řádili zejména Kraffer s Hýským. Orli následně nabídnuté šance využili a dokráčeli si pro důležité vítězství.

„Bojujeme o co nejlepší pozici pro play-off a chtěli jsme vyhrát za tři body. Čekali jsme těžký zápas. Byl ještě těžší, než bych si dokázal představit a jsem strašně rád, že jsme ho nakonec zvládli,“ ulevil si trenér Milan Fortuník.

Kladno si díky výhře v Brně upevnilo třetí pozici a díky tomu, že si Příbram s Prahou museli body dělit, odskočilo oběma nejbližším pronásledovatelům v boji o lepší výchozí pozici pro play-off. Cenné tři body bude chtít nyní potvrdit v nejbližším domácím duelu s Odolenou Vodou v sobotu od 18 hodin, na kterou by s největší pravděpodobností Orli narazili, pokud by základní část zakončili za Českými Budějovicemi a Karlovarskem.

Brno – Kladno 1:3 (22, -19, -18, -19)
Esa:
7:7. Bloky 6:14. Rozhodčí: Spáčil, Peloušek. Diváci: 500.

Kladno: van Solkema, Kraffer, Špulák, Platačs, Hýský, Kyjanica, libero Kunc. Střídali: Lohr, Fortuník, Čeketa.

Nejvíce bodů: Loktionov 11, janečka 10, Hrazdira a Zmrhal 9 – Hýský 17, Špulák 15, Kyjanica a Platačs 11.