Orli zkrotili Lvy v jejich aréně. Porážku vrátili i s úroky

Poslední zápas roku přinesl výtečnou tečku. Volejbalisté Kladna zvítězili v přímém duelu o čtvrtou příčku na půdě Lvů 3:1 a a dostali se přes ně do top čtyřky UNIQA extraligy po 13. kole. Blýskl se zejména blokař Petr Špulák, který mezi Orly zamířil v létě právě z pražského klubu.

Cílem Orlů bylo dostat se do konce roku na čtvrté místo a po domácí výhře nad Ústím k němu vedla jediná cesta. Uspět za tři body v Praze, což se povedlo. O motivaci měl postaráno zejména Petr Špulák. Mladý 21letý blokař se chtěl Lvům ukázat v jejich prostředí a vůbec poprvé se vrátil do UNYP arény coby soupeř. V prvních dvou setech se připomenul pouze dvěma esy, ovšem druhým ukončil druhý set, který Kladno bralo v poměru 34:32. Domácí před tím promarnili šest setbolů, hosté čtyři.

I ve třetí sadě přidal kladenský blokař jedno eso. Pořádně řádit, a krotit Lvy, začal až v závěrečném čtvrtém dějství. Zpoza koncové čáry vyslal na druhou strany další čtyři nechytatelné bomby. Dařilo se i lotyšskému univerzálovi Kristapsi Platačsovi, jenž v utkání zaznamenal rovných dvacet bodů a to musel být stažen ze hřiště, protože jeho útoky začal soupeř číst a vybírat.

Kladnu pomohly k vítězství vyjma parádního servisu i bloky a také pomoci od soupeře, který poměrně dost chyboval a zejména ve čtvrté sadě se často mýlil a míče od něj skončily v autu. „Na utkání jsme se pečlivě připravovali. Dařilo se nám hrát to, co jsme chtěli. V Praze se nevyhrává snadno. Lvi ukázali svou sílu hlavně ve chvíli, kdy prohrávali 0:2, ale zápas ještě zdramatizovali. Poté jsme se naštěstí zvedli a získali tři body,“ uvedl pro oficiální svazový web trenér Milan Fortuník.

Kouč mohl být po zápase spokojený stejně jako hráči. „Musím pochválit celý tým. Hráli jsme od začátku až do posledního míče to, co jsme chtěli. Nezabalili jsme to ani po ztraceném třetím setu. Nesklopili jsme hlavy a vlétli do čtvrtého tak, jak jsme si řekli. Zaslouženě si odvážíme tři body,“ těšilo kapitána Jiřího Kraffera. Nyní nastává čas vánoční, odpočinku a regenerace. Další utkání sehrají Orli až 8. ledna 2022, kdy doma přivítají poslední Zlín.

Lvi Praha – Kladno 1:3 (-19, -32, 21, -17)

Esa: 5:12. Bloky: 9:9. Rozhodčí: Spáčil – Možnár. Diváci: 420.

Nejvíce bodů: Čech 15, Smith 13, Nedeljkovič 10 – Platačs 20, Kraffer 17, Seppänen 16

Sestava: Špulák, van Solkema, Seppänen, Kyjanica, Platačs, Kraffer, libero Kunc. Střídali: Lohr, Hýský, Fortuník, Hancock