Hektický duel s Ústím. Orli zvítězili v pěti setech

Poslední domácí duel v roce 2021 dopadl nakonec vítězně. Kladenští volejbalisté se probudili v průběhu zápasu včas z totálního zatmění a podařilo se jim otočit nepříznivě se vyvíjející zápas s Ústím nad Labem z 1:2 na konečných 3:2 a připsali si důležité dva body do tabulky.

Když ve čtvrtém dějství za stavu 1:2 na sety a 3:7 prohrávali kladenští volejbalisté, málokdo by řekl, že se dokáží ještě vzchopit a duel otočit, avšak stalo se a trenér Fortuník po utkání právem prohlásil, že za závěr zápasu je na tým hrdý. Ústí chybělo málo k překvapivé výhře. Severočeského soupeře ale potkal podobný kolaps v závěru, jako Orly ve třetí a zkraje čtvrté sady.

„Ve třetím setu jsme byli úplně rozložení. Nefungovalo vůbec nic. Hra se rozpadla a neměli jsme vlastní důvěru. Že jsme se zvedli ve čtvrté sadě a zvládli pátou, jsem na hráče hrdý,“ podotkl Fortuník. Stačilo málo a hra Orlů se rozpadla do základů. „Asi jsme v něm ještě nebyli dobře hlavami. Určitě naše škoda. Utkání jsme mohli mít rozehrané daleko lépe. Jsem rád, že jsme nesklopili hlavy a do čtvrtého a pátého dějství jsme vlétli, poprali se o body a udrželi výhru doma,“ přemítal kapitán Jiří Kraffer.

Po úvodní sadě se přitom zdálo, že by jeho svěřenci mohli navázat na předchozí výkon proti Příbrami, ale kdepak. Zprvu si všichni mysleli, že Kladno jeden bod ztratilo. Po posledním míči ale všichni uznali, že dva získali. Díky výhře ve zkrácené hře navíc Orli odskočili středu tabulky a upevnili si svou pozici v horní polovině tabulky. Momentálně jsou pátí a na sedmé Brno mají náskok sedmi bodů.

„Jsme mladé družstvo. Některé situace řešíme špatně a následně tomu podlehneme. Zhroutíme se z toho, že se jsme nezahráli jasný bod pro nás. Výsledek je ten, že ztratíme důvěru, vypadneme z rytmu a konceptu,“ poznamenal kladenský kouč. Doufám, že si začínáme některé věci uvědomovat a stávají se samozřejmými,“ přál si hlavní kouč.

Kladno čeká poslední duel v letošní roce příští víkend, kdy se v Praze utká s místními Lvy v přímém souboji o čtvrté místo. Duel v hlavním městě začne netradičně pozdě až v 19 hodin.

Kladno – Ústí nad Labem 3:2 (15, -23, -14, 18, 9)

Rozhodčí: Kubinec, Grabovský. Počet diváků: 428.

Sestava: Špulák, G. van Solkema, Seppänen, Kyjanica, Hancock, Kraffer, libero Kunc. Střídali: Lohr, Platačs, Fortuník, Vostárek

Nejvíce bodů: Kraffer (25), Špulák (12), Seppänen (11).