Kladno přivítá v letošním posledním zápase doma Ústí

V Kladenské sportovní hale dojde na jednu derniéru. Alespoň v roce 2021. Orli se totiž v domácím prostředí představí letos naposledy, když začnou druhou polovinu základní části UNIQA extraligy proti Ústí nad Labem. Fanoušci se mohou těšit i na rodinný souboj. Proti sobě se postaví opět bratranci van Solkemové. Modrobílého Gijse vyzve k odvetě severočeský Rik.

Kladno udělalo v minulém utkání důležitý krok k tomu, aby se dotáhlo na špičku a další přichází nyní. Případná výhra nad Ústím by mu pomohla výrazně odskočit od středu tabulky, upevnit si svou pozici mezi elitou a tři body ze sobotního zápasu by mu hodně napověděly, jak to bude s jeho nadějemi ohledně přímého postupu do čtvrtfinále.

V prvním zápase na severu Čech zvítězili Orli 3:0. Výsledek sice vypovídá jednoznačně, ale průběh jednotlivých setů ukazoval, že se hrálo. V první i druhé sadě museli kladenští otáčet nepříznivý vývoj. Jejich velkými zbraněmi byly rozhodně servis a blok, což jsou dvě disciplíny, ve kterých exceluje i Lukáš Kyjanica. Podle něj by tyto dva prvky být klíčové i v nadcházejícím střetnutí.

„Určitě. Budeme se opírat o naší nejsilnější zbraň, což je mezihra a servis. Obzvlášť v naší domácí hale, kde ho máme dvojnásobně efektivnější. Doufám, že nám půjde a vyhrajeme,“ řekl slovenský blokař ve službách Kladna. Orli se na sobotní duel ideálně naladili, když zkraje týdne zlomili příbramský přízrak a v nastoleném trendu chtějí pokračovat i proti Ústí. „Naše hra jde nahoru, což ukázal zápas s Kocoury. Vím, že když zopakujeme výkon z televizního zápasu, tak budeme úspěšní a zabodujeme, ideálně za tři body,“ tuší Kyjanica.

V Ústí nejen jemu, ale i celému týmu dělal problémy plachtící servis soupeře. Tentokrát už jsou na něj svěřenci Milana Fortuníka a Tomáše Samselyho připraveni. „Víme, jak hrají, jak servírují a zlepšujeme se i co se týče podání plachtou a věřím, že ho ustojíme. Máme je perfektně rozebrané,“ uzavřel Kyjanica.

Kladenští fanoušci se mohou těšit na rodinný souboj. Kladenský Gijs van Solkema přivítá bratrance Rika v dresu Ústí. Bude se jednat o jejich druhé střetnutí v šestkovém volejbale. Až do letoška se postavili proti sobě jen na písku. Jinak spolu hráli v domácí kotlině v Nizozemsku, v klubu nebo mládežnické reprezentaci. Rozlučka s rokem 2021 startuje v sobotu od 18 hodin.