Orli vrátili Kocourům předchozí porážky

Mikulášská afterparty v netradičním čase přinesla rychlý proces s příbramskými Kocoury. Kladenští volejbalisté, kteří v dohrávce 11. kola UNIQA extraligy nastoupili ve speciálních pekelných dresech, ztrestali středočeského rivala za všechny předchozí porážky včetně poslední v Českém poháru a před televizními kamerami zvítězili jasně a přesvědčivě 3:0.

V neděli chodili po ulicích podle tradice Mikulášové v doprovodu s anděly a čerty. Kladenským volejbalistům zůstali po jejich návštěvě v kabině dresy s plameny symbolizující právě peklo. Ohně, které lemovaly spodní části triček zapálily v hráčích touhu, vášeň a odhodlání odčinit všechny předchozí porážky s Příbramí.

Orli byli po celý zápas lepším celkem. Klíčovými prvky k vítězství se ukázali servis, blok a především obrana v poli řízená liberem Tomášem Kuncem. Sedmička vyvolených předvedla na hřišti nejlepší výkon v sezoně a zejména výkon kapitána Jiřího Kraffera vyčníval v průběhu celého duelu a po zásluze byl domácí lídr zvolen mužem zápasu.

„Konečně jsme si dokázali, že máme na to hrát proti dobrým týmům. Hráli jsme, co jsme měli od prvního balónu a koncentrací jsme vydrželi až do toho posledního. To rozhodlo,“ prohlásil kladenský kapitán, ve kterém se probudil v ohňovém dresu největší ďábel na hřišti a vůdce Orlů trápil soupeře i zpoza koncové čáry a dvěma esy uzavřel druhé dějství. Zároveň se stal s 15 body nejvíce bodujícím hráčem utkání.

Oproti čtvrtečnímu utkání se odehrál zcela diametrálně odlišný zápas. Svěřencům Milana Fortuníka fungovalo vše, na co sáhli. „Překvapivě jsme dost často ubránili blokem na naše schopnosti. V poháru jsme byli horší, v obou utkáních. Jsem rád, že jsme dokázali soupeři oplatit porážky a že jsme se vyhnuli dlouhodobým výpadkům oproti předchozím duelům,“ shrnul kladenský kouč.

Orli zároveň dokázali eliminovat i největší zbraně soupeře – Argentince Johansena s Brazilcem Madalózem – a na příjmu zdeptali i kapitána soupeře Böhma, kterého donutili v průběhu druhého setu vystřídat. Na bloku pak úřadoval Špulák, který se postaral o většinu kladenských bodů v této činnosti.

Kladno se tak na pátý pokus v letošní sezoně dočkalo výhry nad středočeským rivalem. Předchozí čtyři střetnutí – dvě v přípravě a Českém poháru – skončila vždy 3:1 ve prospěch Kocourů. „Je důležité, že jsme si dokázali, že i s Příbramí dokážeme zahrát. Tohle je důkaz, že i týmy z nejlepší špičky dokážeme přehrát,“ těšilo hlavního trenéra. Jeho svěřenci zakončili první polovinu základní části. Nasbírali v ní 20 bodů a přísluší jim šesté místo. Na průběžnou třetí pozici mají po vítězné dohrávce pouze tříbodové manko. Nyní nastává čas odvet a v sobotu se doma postaví proti Ústí nad Labem.

Kladno – Příbram 3:0 (21, 15, 17)

Esa: 7:2. Bloky: 11:3. Rozhodčí: Grabovský, Spáčil. Diváci: 347

Sestava: Špulák, van Solkema, Seppänen, Kyjanica, Hancock, Kraffer, libero Kunc.

Nejvíce bodů: Kraffer (15), Hancock (14), Špulák a Seppänen (9) – Johansen (11), Madalóz (10) Trojanowich a Holubec (4).