Kladenský Orel byl razantně sestřelen na půdě mistra

Nejhorší výsledek si připsali volejbalisté Kladna v desátém kole UNIQA extraligy. V duelu s Karlovarskem bylo od začátku zápasu téměř všechno špatně a vznikla z toho rychlá porážka 0:3 za 68 minut hry. V dresu soupeře úřadoval bývalý kapitán Orlů Adam Zajíček, který se stal jedním ze dvou nejlépe bodujících hráčů utkání a sám také duel ukončil.

Než se stačili Kladenští na půdě soupeře pořádně rozkoukat, prohrávali 1:9. Oddechový čas trenéra Fortuníka jen přibrzdil domácí tým, který si udržoval náskok o osm bodů, aby ho pak navýšil na propastných třináct a stejným rozdílem skončila úvodní sada.

Zlom druhé sady přišel v její polovině. Za vyrovnaného stavu po dvanácti přišla šestibodová série domácích, kteří udělali další rázný krok k vítězství. Realizační tým se pokoušel něco vymyslet a na hřiště se až na mladíka Gottesmana dostali všichni hráči, ale ani početná střídání a míchání sestavou nepřinesla potřebnou změnu. „Troufám si říct, že to proti nám bylo dost těžké hrát, protože jsme hodně ubránili a dokázali jsme si to skoro pokaždé dohrát,“ uvedl kapitán Karlovarska Daniel Pfeffer pro svazový web. „Kladno má letos velmi dobrý tým, ale my jsme hráli opravdu dobře,“ doplnil ho trenér Jiří Novák.

Obhájce titulu a loňský mistr si v klidu došel pro celkové vítězství a ve třetí sadě dovolil uhrát Kladnu jen čtrnáct bodů. Zápas ukončil bodovým útokem bývalý kapitán Zajíček. Oběma trenérům se jen těžko hledala slova po utkání. „Dostali jsme zadarmo lekci, domácí zaslouženě vyhráli,“ konstatoval hlavní kouč Fortuník. Jeho asistent Samsely si posteskl, že ze strany Orlů nebylo v zápase vůbec nic snad jen snaha a zápas měl podobný průběh jako předchozí venkovní v Odoleně Vodě.

Trochu víc se rozpovídal kapitán Jiří Kraffer. „„U nás se to opakuje pořád dokola. Myslím si, že dokážeme zaškodit servisem, abychom soupeře dostali od sítě, ale nejsme schopní ho bránit. My jak nemáme ideálně přihráno, tak se těžko prosazujeme proti srovnané obraně. Čest Varům jak dokážou ubránit jak na síti, tak v poli. Je těžké proti nim složit balon. Asi jsme neměli ani dost trpělivosti, ani důraznosti, z toho pak vyplývaly naše individuální chyby a Vary nás dnes jednoznačně přehrály jak takticky, tak volejbalově,“ uvedl vůdce Orlů.

Kladenští volejbalisté se ale musí z porážky rychle oklepat, neboť hned ve čtvrtek a pak i v pondělí je čekají dva domácí duely s Příbramí. Nejprve ve čtvrtek odveta osmifinále v rámci Českého poháru a následně v pondělí 6. prosince odpoledne dojde na televizní souboj, kdy uzavřou proti Kocourům první polovinu základní části.

Karlovarsko – Kladno 3:0 (12, 20, 14)

Esa: 5:1. Bloky 11:3. Rozhodčí: Dmejchal – Činátl. Diváci: 650

Nejvíce bodů: Indra a Zajíček 12, Vašina 9 – Kraffer a Kyjanica 7, Lohr a Seppänen 4

Kladno: Špulák, van Solkema, Seppänen, Kyjanica, Platačs, Kraffer, libero Kunc. Střídali: Lohr, Hýský, Fortuník, Hancock.