Dukla přemožena. Kladenské bloky vystavily Liberci důraznou stopku

Duel sousedů ze středu tabulky zvládli kladenští volejbalisté především díky parádní postavené zdi nad síti. Liberecké útoky zastavilo hned sedmnáct bloků v podání Orlů, což byl důležitý faktor k vítězství 3:1 v 9. kole UNIQA extraligy. Díky výhře se navíc svěřenci Milana Fortuníka posunuli na páté místo v tabulce, kde se bodově dorovnali pražským Lvům.

Hosté sice měli lepší vstup do zápasu. Domácí držel na dostřel zejména Seppänen. Když se přidali i ostatní, rázem Orli odlétli Dukle na rozdíl osmi bodů. Vyjma útoků vládli za koncovou čárou Špulák s Kyjanicou, jež oba zaznamenali esa. Do toho se v utkání začala projevovat silná zbraň Kladenských – bloky. V úvodním dějství vytáhli hned čtyři.

Podle Tomáše Kunce měly být klíčovými prvku k utkání obrana a servis. Obě tyto činnosti Kladnu v zápase fungovaly. „Liberec špatně přihrával. Snažili jsme se ho dostat pod tlak, což se nám podařilo. Během zápasu si myslím, že jsme divákům ukázali, že fakt chceme vyhrát. Některé zákroky v poli a na síti byly opravdu pěkné. Takže úkol byl splněn,“ pochvalovalo si libero Orlů.

Orli se na rivala ze severu Čech bedlivě připravovali, k tomu zapracovali na distribuci nahrávek, což se projevilo i v zápase. Podobný průběh jako první sada, měla i druhá, ačkoliv byla vyrovnanější. V útoku dál zářili Seppänen s kapitánem Krafferem. Na servisu přidal další přímý bod Kyjanica, jenž pak se Špulákem postavili hradbu a společně opět čtyřikrát zablokovali soupeře. Dukle ani nepomohlo střídání, kdy ex-kladenského Křesťana nahradil Pavičevič.

Hosté však bojovali dál a ve třetí sadě měli herně navrch už od jejího začátku vypracovali mírný náskok. Kladenští ho sice několikrát smazali, případně vyrovnali skóre, nicméně Liberec pokaždé odskočil a snížil. „Podle mě jsme úplně nevyřešili některé situace tak, jak bychom měli. Možná jsme si mysleli, že vítězství přijde samo, ale nepřišlo,“ soudil Kunc.

Dukla se tak vrátila do zápasu, a když ve čtvrtém dějství vedla 16:12, tak v tu chvíli se každý kladenský fanoušek na předchozí domácí duel s Brnem, kde se z jasné záležitosti vyklubalo drama. Jenomže přišla parádní série a obrat. Z následujících devíti bodů bralo Kladno osm, dostalo se do vedení 20:17 a zápas nakonec dotáhlo do vítězného konce. „Byli jsme více trpěliví a Liberec naopak dělal zbytečné chyby. Hlavně si ale myslím, že jsme po celý zápas byli více bojovnější, což taky jeden z důvodu proč jsme vyhráli,“ řekl Kunc.

Kladno tak vybojovalo ze souboje s Duklou potřebné vítězství. Orli navíc v tabulce nechali Liberec stále pod sebou a odskočili mu na rozdíl šesti bodů, sami se naopak posunuli zpět do elitní šestice a momentálně jsou pátí. „Důležité tři body. Stále si ale myslím, že máme na víc. Ve třetím a čtvrtém setu tam byly zase nesmyslné výpadky. Jestliže chceme být nejlepší, měli bychom tu kvalitu udržet po celý zápas,“ uzavřel Kunc.

Po zápase probíhala aukce speciálních dresů s tématem Movemberu. Celkový výtěžek přinesl výslednou cifru 52 400 korun, ačkoliv se aukce zúčastnilo méně lidí než v minulých letech. Moderátorem dražby se již tradičně stal šéf Orlů Milan Fortuník, který byl sám částkou zaskočený: „Vzhledem k tomu, jak se momentálně mění covidová opatření a tím přišlo i méně fanoušků, než jsme čekali, tak jsem byl celkovou částkou velmi mile překvapen! Ještě jednou děkuji všem účastníkům dražby, byla to zase pěkná přestřelka nabídek a myslím, že i v komornějším počtu jsme si to všichni náležitě užili.“ Nejdražší položkou byl dres Jiřího Kraffera, u něhož se částka vyšplhala až do výše 11 tisíc korun. Výtěžek teď poputuje na konto nadace Muži proti rakovině.

Kladno – Liberec 3:1 (18, 23, -22, 20)

Esa: 7:7. Bloky: 17:6. Rozhodčí: Velinov, Dušek. Diváci: 428

Kladno: van Solkema, Seppänen, Kyjanica, Platačs, Kraffer, Špulák, libero Kunc. Střídali: Hýský, Lohr

Nejvíce bodů: Platačs 21, Kyjanica a Seppänen 18 – Demar 16, Veselý a Pražák 9