Z jasného zápasu drama. Orli vyválčili ve strhující bitvě dva body

Kladno volejbal cz proti Volejbal Brno

Páteční předehrávka 7. kola UNIQA extraligy musela zahrát na nervy všem fanouškům kladenského volejbalu. Orli v něm vedli nad Brnem 2:0 na sety, ve třetím předvedli parádní obrat na 23:22, přesto utkání dospělo až do rozhodující páté sady. V ní si svěřenci Milana Fortuníka vypracovali čtyři setboly, ale všechny ztratili. V dramatickém závěru proměnili až pátý a připsali si druhý bod za výhru 3:2.

Klíčové okamžiky nastaly v závěru třetí sady. Kladenští se famózně dotáhli ze ztráty 14:18 na 23:22 a směřovali za poklidným vítězstvím. Jenomže všechny zbylé výměny bral soupeř a v solidně naplněné sportovní hale se začalo schylovat k dramatu, které by vzhledem k předchozímu průběhu čekal málokdo.

„Neudělali jsme pár ztrát, i když jsme měli dobře přihráno. Soupeř se ubránil, měl nás přečtené a zahrál dvakrát dobrý blok, přehrál nás,“ vracel se ke koncovce setu kapitán Jiří Kraffer. „Už v průběhu setu jsme začali opouštět taktické věci, které nás zdobily před tím,“ přidal trenér Milan Fortuník.

Kladno přitom do utkání vstoupilo famózně. Už po třinácti výměnách úvodní sady donutilo hosty vybrat si oba oddechové časy. Rozjetí Orli vládli palubovce a úvodní dějství brali poměrem 25:11. Brno se sice postupně začalo zlepšovat, nicméně dobře rozehranou druhou sadu, ve které mělo čtyřbodový náskok, rovněž ztratilo rozdílem šesti bodů.

Poté už se hra vyrovnala a Jihomoravané začali mít díky získanému třetímu setu herně mírně navrch. Čtvrtá sada byla z pohledu hostů nejlepší a došlo tak k vyrovnání na 2:2. O vítězi musel rozhodnout tie-break. V něm se Kladenští oklepali z nečekané zápletky a v přetahované byli lepší.

Za stavu 10:10 si díky šňůře čtyř bodů vypracovali čtyři mečboly, všechny ale promrhali a rázem z toho bylo opět srovnáno na 14:14. „To je to o čem mluvím a co mě štve. Znova krásně rozehraný set, dvakrát dobře přihráno na ztrátu. Zase prostě nervozita, nebo čím to je, a dohrát sadu. Musíme si sednout, říct si, co je dobře a co špatně, podívat se na video a ponaučit se z toho, protože tohle nebylo poprvé,“ řekl lehce rozzloben kladenský kapitán. Orli se totiž dopustili dalšího z výkyvů, které je doprovází v letošní sezoně. „Při oddechovém času jsme si řekli, co budeme hrát a vůbec se tak nestalo,“ podotkl trenér Fortuník.

Hosté ale poté zkazili servis a následný kladenský útok po dvou hodinách a devíti minutách uzavřel zápas se šťastnějším koncem pro Orly. „V tom jak se vyvíjelo utkání, jsme dva body vyválčili, protože hrozilo, že prohrajeme 2:3,“ uvědomoval si hned kladenský hlavní kouč. Až další průběh sezony ukáže, jestli jeho svěřenci dva body získali, nebo spíš jeden ztratili.

Kladno – Brno 3:2 (11, 19, -22, -20, 14)

Sestava: Kraffer, Špulák, van Solkema, Seppänen, Kyjanica, Platačs, libero Kunc. Střídali: Fortuník, Hancock, Hýský.

Rozhodčí: Velinov – Hladišová. Esa: 5:10. Bloky: 18:6.

Nejvíce bodů: Seppänen 17, Platačs 15, Kyjanica 13 – Zmrhal 22, Klajmon 13, Hrazdira 12