Kladno vytěžilo v Ostravě další tři body

Foto: Jaroslav Obsadný

Parádní začátek sezony volejbalistů Kladna pokračoval i v Ostravě. V pátém kole UNIQA extraligy mužů zvítězili Orli 3:1 a nadále hnízdí na prvním místě tabulky. Klíčem k dalšímu vítězství byla zejména vynikající obrana v poli a také, že se podařilo přehrát domácí na servisu, tedy jejich velmi úderné zbrani v hale Sareza.

Orli jsou venku zatím stoprocentní a ze hřišť si přivezli plný počet bodů, což potvrdilo i utkání v Ostravě. V úvodním setu sice ze začátku ztráceli. Od stavu 13:16 z jejich pohledu ale zabrali a získali úvodní dějství poměrem 25:21. Ve stejné fázi naopak otočili druhou část domácí, nicméně ve zbytku zápasu už kladenští volejbalisté dominovali na palubovce v hale Sareza. Hosté přetlačili domácí zejména na servisu, jejich dominantní zbrani. Za celý zápas si připsali devět es, zatímco soupeř pouze čtyři.

„Ustáli jsme momenty, kdy nás domácí dostali pod sebe a vrátili jsme se k taktice, kterou jsme si vytyčili. Přestávali jsme podávat tak, jak jsme chtěli, ale naštěstí jsme se zase chytli,“ vracel se ke klíčovým okamžikům trenér Milan Fortuník. I za stavu 1:1 ale pokračoval v Ostravě boj. Kladno díky parádní obraně zvládlo několik důležitých delších výměn, ve kterých bralo klíčové body. „Oni taky dobře bránili i domácí a z tohohle pohledu to byl docela fajn zápas,“ pochvaloval si kouč Orlů.

Foto: Jaroslav Obsadný

Už po pěti kolech mají Orli více bodů než v minulé sezoně za první polovinu základní části. S dvanácti body se uhnízdili na prvním místě stále ještě neúplné tabulky UNIQA extraligy. „Je to příjemné hlavně pro fanoušky, liga je hodně vyrovnaná od začátku. Ukazuje se, že spousta týmů umí zahrát na další, na které se jim daří. Žádný zápas nebude jednoduchý,“ poznamenal Fortuník k vývoji nejvyšší volejbalové soutěže.

Kladno teď najíždí už na klasický režim, kdy ho bude čekat pouze jedno utkání týdně. Hned další ale bude v Českých Budějovicích, kde ho čeká těžká obhajoba vedoucí pozice. Zápas s třetím Jihostrojem navíc bude v přímém přenosu vysílat Česká televize.

Ostrava – Kladno 1:3 (-21, 24, -19, -17)

Esa: 4:9. Bloky: 8:7.

Sestava: Kraffer, Špulák, van Solkema, Seppänen, Kyjanica, Platačs, libero Kunc. Střídali: Hancock, Fortuník

Nejvíce bodů: Dvořák 21, Vancl 8, Polynski a Fořt (oba 7) – Kyjanica 14, Seppänen 13, Kraffer 12.

Foto: Jaroslav Obsadný