Výhra v Ústí posunula Orly do čela extraligy

Dohrávka prvního kola UNIQA extraligy mužů vyšla kladenským volejbalistům na výbornou. Orli zvítězili na půdě SKV Ústí nad Labem 3:0 a posunuli se na první místo tabulky, které budou kralovat minimálně do soboty. Klíčem k vítězství byla podle Niklase Seppänena trpělivost. Finský smečař přispěl k výhře 14 body.

Kladno přitom v prvních dvou setech muselo vždy stahovat větší bodové manko. V obou případech ale včas zabralo a dokázalo získat obě sady. „Trochu jsme se trápili se ztrátováním. Měli jsme ale velmi dobrý blok a obranu. Zahráli jsme dobrý zápas,“ pochvaloval si Seppänen, který Orly držel ve hře pravidelným přísunem bodů. V úvodním i prostředním dějství si připsal vždy po šesti.

První z klíčových momentů přišel za stavu 11:15 z kladenského pohledu v prostředním dějství. Domácí začali ztrácet náskok a následný oddechový čas pomohl spíše Orlům, kteří se nakonec díky povedené sérii dostali do vedení 17:16.

Vyrovnaná sada dospěla až do velmi nervózní koncovky, kdy oba týmy začaly kazit podání. Nakonec právě Seppänen útokem a Špulák esem vybojovali pro Kladno setbol. První sice skončil v síti, následně ale Hancock dvěma úspěšnými složenými míči ukončil zlomovou sadu celého utkání. „Udělali jsme dvě nebo tři chyby na podání. Kdybychom koncovku zvládli lépe, tak by pro nás dopadlo i utkání. Při hře jsme ale neměli trpělivost,“ smutnil ústecký Srb Miloš Vemič, který oblékal modrobílý dres v minulosti dva roky. „Je to takový specifický moment. V Kladně mám hodně kamarádů. O tom je ale volejbal. Jsme profesionálové a musím to tak vzít,“ dodal vzápětí.

Ve třetí sadě už měli Orli po celou dobu navrch a šli si za vítězstvím. „O přestávce jsme si říkali, že musíme zůstat soustředění a hrát znova od nuly, protože jsme absolvovali těžké utkání a museli jsme zahrát dobře, abychom vyhráli třetí set,“ podotkl Seppänen. „Pro nás zápas, který jsme mohli zahrát lépe. Kladno má ale letos kvalitní mančaft a sehrálo výborně koncovky. V prvních dvou setech jsme vedli o pět bodů a nedohráli jsme je,“ mrzelo na druhé straně Vemiče.

Ačkoliv Kladenští vedli o pět bodů a vše vedlo k jednoznačnému průběhu, tak přišla menší zápletka. Ústí se dotáhlo na minimální rozdíl. „Nevím, co se stalo. Myslím, že největším klíčem bylo, abychom zůstali trpěliví, protože například v prvním utkání ve Zlíně jsme hráli trochu zbrkle a teď jsme byli klidnější a soustředili jsme se na naší hru,“ dumal finský smečař po vyhraném utkání.

Díky výhře v Ústí nad Labem se navíc Kladno dostalo do čela extraligy s devíti body a vévodit ji bude minimálně do soboty. „Liga bude vyrovnaná. Každý může porazit každého a vždy, když získáme tři body, tak to bude super. Jestli jsme první, jsem šťastný,“ uzavřel se širokým úsměvem Seppänen.

Ústí – Kladno 0:3 (-21, -27, -22)

Esa: 3:4. Bloky: 5:11. Rozhodčí: Buchar – Dušek. Diváci: 410.

Sestava Kladna: Špulák, G. van Solkema, Seppänen, Kyjanica, Platačs, Kraffer, libero Kunc. Střídali: Hýský, Hancock.

Nejvíce bodů: Suda 12, R. van Solkema 10, Kobolka 8 – Seppänen, Kraffer (oba 14), Hancock 9.