Domácí premiéra vyzněla lépe pro Lvy ve třech setech

Po dlouhé době se Orli mohli představit před solidně zaplněnou Kladenskou sportovní halou. Domácí premiéru v letošní sezoně ale prohráli s pražskými Lvy 0:3. Hosté v každém setu uhráli klíčovou minisérii bodů, která jim pomohla k vítězství v dohrávce druhého kola UNIQA extraligy mužů. Svěřenci Milana Fortuníka budou už v sobotu skládat reparát, doma přivítají Beskydy.

Dvakrát měli našlápnuto k zisku sady, pokaždé ji ale bral soupeř. Kladenští volejbalisté odešli z prvního domácího zápasu s prázdnou. Zvláště průběh třetího setu je může mrzet. Do něj Fortuník nasadil Hýského místo Kraffera a impuls nakopl tým. Orli nastoupili na soupeře a dlouho vedli o pět bodů. Za stavu 14:9 měli nakročeno ke zdramatizování zápasu. Pražané ale díky sérii otočili průběh dějství a nakonec vyhráli 3:0.

„Oni začali více tlačit na servisu a my jsme dělali chyby na příjmu, k tomu se přidaly další na útoku. Najednou jsme byli vyrovnaní. K tomu všemu jsme začali kazit i servis. Musíme se toho vyvarovat, aby to nebylo z naší strany nahoru dolu,“ poznamenal lotyšský univerzál Kristaps Platačs.

Všechny tři sady byly relativně vyrovnané. V úvodním dějství stáhli Kladenští pětibodové manko v závěru, soupeř si ale koncovku pohlídal. Ve druhém i třetím setu následně Orli vždy vedli, nadějné vedení ale v obou případech ztratili a tím pádem i zápas. „Dostali jsme lekci z efektivity. Jakmile jsme něco neudělali správně nebo důsledně, tak soupeř toho okamžitě využil,“ konstatoval trenér Milan Fortuník. Lvi sice často kazili servis, přesto se radovali z vítězství a s nimi i bývalý kladenský hráč Milan Moník.

Po dlouhých dvaceti měsících mohli do haly přijít v hojném počtu fanoušci, kteří vytvořili parádní kulisu a pochopitelně si toho všiml i Platačs. „Byli perfektní a všem patří velké poděkování, protože vytvořili skvělou atmosféru po celý zápas,“ chválil obecenstvo Lotyš.

Už v sobotu mohou přijít znovu, tentokrát se bude hrát s Beskydy. Kladenský univerzál ví, na čem musí se spoluhráči za tak krátkou dobu zapracovat. „Musíme zlepšit příjem, vyvarovat se takovému počtu chyb a já osobně udělat více bodů. Proti Lvům jsem odehrál špatný zápas. Máme skvělý tým, budeme mít pár tréninků a zlepšíme se,“ dodal sebereflexi Platačs

Kladno – Lvi Praha 0:3 (-23, -21, -21)

Sestava
: Špulák, van Solkema, Seppänen, Kyjanica, Platačs, Kraffer, libero Kunc. Střídali: Hýský, Fortuník, Hancock.

Nejvíce bodů: Platačs 9, Kyjanica 8, Hýský 7 – Nedejlković 13, Skakić 11, Mihaljlović 10. Rozhodčí: Grabovský – Kovář. Diváci: 403.