Kadetky zazářily na východě Čech. Žákyním utekla elita, žáci ji mají

Kadetky Kladno volejbal cz

Hodně nabitý víkend měla v plánu dívčí družstva. Kadetky čekalo na východě Čech kvarteto zápasů ve Rtyni v Podkrkonoší a Náchodě. Vedly si skvěle a všechna utkání vyhrály. Starší žákyně doma hrály v dodatečné kvalifikaci o první výkonnostní skupinu, nicméně po prohře v semifinále ale připadly do té druhé. Žáci naopak elitu vybojovali a minivolejbal zažil letošní premiéru. Uspěly také ženy a mužská rezerva.

Náročný víkend mají za sebou kadetky. Svěřenkyně Karla Linze si vyjma dvou plánovaných duelů ve Rtyni v Podkrkonoší domluvily na neděli i předehrávku s Náchodem a tak celý víkend strávily na východě Čech. Domů si ale přivezly jedenáct bodů z dvanácti možných a suverénně vedou skupinu C.

V sobotu hrály kadetky ve Rtyni v Podkrkonoší a ve dvou zápasech dovolily soupeřkám získat pouze jeden set v prvním duelu. V úvodní sadě jim vše fungovalo, následně ale začaly chybovat a domácí srovnaly. „Balóny zadarmo. Zkazili jsme hodně servisů a mnoho útoků poslali do autu, pak jsme přestali dělat chyby a soupeře zatlačili,“ řekl trenér Karel Linz. Jeho svěřenkyně další dvě sady suverénně ovládly a připsaly si první vítězství. Odveta už byla vyrovnanější a klíčem k výhře byly lépe zvládnuté závěry. „V koncovce jsme je vždy podrželi dole a udělali důležitou sérii, díky které jsme vyhráli,“ pochvaloval si kouč.

O den později se hrálo v Náchodě, kde přišla jediná výraznější komplikace v průběhu celého víkendu. Kladenské kadetky vedly 2:1 na sety a směřovaly za dalším vítězstvím. Za stavu 22:21 si ale zápas pořádně zkomplikovaly. Sice dostaly balón zadarmo, horší přihrávka ale zapříčinila bod pro soupeře, který pak ovládl celou sadu. V tie-breaku ale zástupkyně druhé nejstarší dívčí kategorie dominovaly a přece jenom dotáhly zápas do vítězného konce.

Kadetky měly skvělý nástup i do odvety, kdy si vytvořily slibný náskok. S přibližující koncovkou ale začaly na jejich straně přibývat chyby a set bral soupeř v poměru 25:23 a rázem z toho byl špatný vstup do druhé sady, kterou však dokázala děvčata nakonec získat. Pomohla včasná střídání a náhradnice, což se ukázalo jako klíčové, neboť následně kadetky ovládly celý zápas. „Přišlo mi, že Náchod úplně odešel,“ poznamenal Linz, který si dovolil luxus a závěrečnou sadu hrál nechat pouze hráčky ze střídačky.

Prostřední skupina vyhovuje

Starší žákyně obsadily po zářijových turnajích čtvrté místo a v neděli čekala je v Kladenské sportovní hale dodatečná kvalifikace o dvě postupová místa do první výkonnostní skupiny. Šest účastníků bylo rozděleno do dvou skupin po třech. První dva z každé postupovali do vyřazovacího pavouka. Kladenská děvčata nejprve prohrála s Mělníkem 0:2, když jim v obou případech utekl začátek. S Benátkami nad Jizerou naopak stejným poměrem vyhrála. V semifinále na ně čekala Příbram, se kterou padly 0:2 a v letošní sezoně budou hrát ve druhé výkonnostní skupině v rámci Středočeského kraje.

„Za mě jsme hrály docela dobře. Měly bychom hodně zlepšit výskoky, starty na balón, dále sprinty a více dávat pozor na míč a méně si všímat ostatních věcí,“ všimla si kapitánka Kristýna Mudrová.

„Půlka týmu víceméně začíná se šestkovým volejbalem. Ostatní týmy byly vyhranější. Děvčata udělala ohromný kus práce, ale bohužel soupeři byli kvalitnější. Překvapilo mě, že jsme byly relativně srovnatelné na podání a měly mnoho dobrých útoků. Na druhou stranu přišly v klíčových okamžicích nevynucené chyby a dalo by se říci, že jsme se hůře pohybovaly v poli,“ dodala trenérka Irena Pokorná.


Té ani nevadí, že její svěřenkyně budou působit v dalším průběhu sezony ve druhé výkonnostní skupině. „Pro nás je to dobře. Budeme hrát vyrovnanější zápasy a pro holky to bude lepší. Se staršími žákyněmi jsme přihlášené i do Českého poháru, kde nás čekají těžké zápasy. Holky půjdou určitě nahoru herně, ale pravděpodobně přijde hodně proher,“ uvedla zkušená koučka.

Postoupili s přehledem

Jejich kolegové naopak místo mezi elitou vybojovali. O víkendu je čekala těžká dřina v Hradci Králové. Po výhrách 2:0 nad Jirkovem a Rychnovem prohráli následně s pražskými Lvy, což jim přiřadilo třetí celek ze druhé skupiny. Dansport však rovněž porazili 2:0. Porážka s Pražany ale zapříčinila, že starší žáci mohli skončit nejlépe sedmí.

V neděli se znovu střetli s Dansportem, kterého skladenští starší žáci opět porazili 2:0, stejně jako další soupeře – rezervu českobudějovického Jihostroje, USK Plzeň a podruhé během víkendu Rychnov. Čtyři výhry zajistily konečné sedmé místo a úkol tak byl splněn. „Do první osmičky určitě výkonnostně patříme, ale cesta do ní z naší skupiny byla nejsložitější. Hned tři týmy: Lvi, my a Rychnov jsme se do ní nakonec dostali. Všem sedmi statečným patří velká pochvala za to, jak si šli za svým cílem,“ těšilo trenérku Kateřinu Svobodovou.

Nejen starší žáci, ale i ti mladší se představili v neděli a dokonce i na domácí půdě. Nejprve i přes postupné zlepšování prohráli s Prosekem po boji v tie-breaku 13:15. Následně ale s Odolenou Vodou už vyhráli 2:0 a stejným poměrem poté porazili i Kralupy nad Vltavou. A to i přes nepříznivý vývoj ve druhém setu. „Úspěšně jsme podávali a konečně jsme se na hřišti začali hýbat a mít z volejbalu radost,“ sdělil trenér Petr Vilt.

Čtyřikrát na bedně

Premiéru v letošní sezoně zažil minivolejbal. V sobotu se družstva dívek i kluků modrého a oranžového minivolejbalu zúčastnila prvního letošního turnaje v Mnichově Hradišti. I přes velkou konkurenci vybojovali nejmenší hráči a hráčky čtyři medailová umístění. Vítězství v oranžovém minivolejbalu A, druhou pozici v obou případech B a bronzovou příčku rovněž v oranžovém B. „Všechny týmy podaly skvělé výkony a celý turnaj se vydařil! Všichni už se těší na další setkání, které se uskuteční v listopadu v Kladně,“ prohlásila Šárka Vosátková.

V Netolicích zahájila letošní ročník 2. ligy mužská rezerva. Ačkoliv v obou případech ztratila vždy jeden set, ukázala pevnější nervy zejména v koncovkách a sezonu odstartovala s plným počtem šesti bodů. Ženy naopak svedly v Krajském přeboru dvě těžké bitvy s Dobříší, nicméně je zvládly a po výhrách v tie-breacích braly čtyři body. Nadále tak drží první místo v tabulce.

Výsledky

Kadetky

Rtyně – Kladno 1:3 (-19, 17, -14, -12)
Rtyně – Kladno 0:3 (-19, -22, -20)

Náchod – Kladno 2:3 (-21, -14, 19, 22, -10)
Náchod – Kladno 1:3 (23, -22, -18, -12)

Starší žákyně

Kladno – Mělník 0:2 (-16, -20)
Kladno – Benátky nad Jizerou 2:0 (22, 20)
Kladno – Příbram 0:2 (-21, -21)

Starší žáci

Kladno – Jirkov 2:0
Kladno – Rychnov 2:0
Kladno – Lvi 0:2
Kladno – Dansport 2:0

Kladno – Dansport 2:0
Kladno – České Budějovice B 2:0
Kladno – Plzeň 2:0
Kladno – Rychnov 2:0

Mladší žáci

Kladno – Prosek 1:2 (-22, 8, -13)
Kladno – Odolena Voda 2:0 (15, 15)
Kladno – Kralupy nad Vltavou 2:0 (21, 19)

Muži B

Netolice – Kladno B 1:3 (23, -17, -23, -20)
Netolice – Kladno B 1:3 (-14, 21, -17, -26)

Ženy

Dobříš – Kladno 2:3 (-22, 24, -21, 29, -9)
Dobříš – Kladno 2:3 (-18, 21, 24, -26, -10)