Ostrý start! Orli začínají extraligu ve Zlíně, pak je čeká pohár

Dlouho vyhlížený start UNIQA extraligy pro kladenské volejbalisty je konečně tady. Po odložených prvních dvou kolech začnou Orli základní část až v dalekém Zlíně ve čtvrtek od 17 hodin. Aby toho nebylo málo, tak v sobotu po obědě se zapojí do Českého poháru na půdě Dobřichovic. Proti nim se postaví bývalí hráči, kteří ještě v minulé sezoně oblékali modrobílý dres, bratři Mikulenkovi.

Jestli obzvlášť někoho kladenští volejbalisté neradi potkávají, tak je to určitě Zlín. „Už historicky se dá říct, že se s ním hrajeme nevydařená utkání, ať už loni nebo i v sezoně 2015/16, kdy jsme nakonec došli do finále a vyhráli pohár. Dlouhodobě nám nesedí. S ním jsou zápasy, na které si musíme dát pozor,“ apeluje k prvnímu utkání nové sezony trenér Milan Fortuník.

Na Valašsko by měl snad odjet kompletní kádr včetně navrátilce z mistrovství světa do 21 let Petra Špuláka. Otázkou zůstává, jak u hráčů vypadají zranění či jiné šrámy. „„Někteří hráči mají zdravotní problémy. Budeme se rozhodovat na poslední chvíli a to klidně až v noci před utkáním. Skládat tým se bude podle toho, jak se kdo bude cítit. K dispozici by mělo být 14 hráčů,“ říká Fortuník. Celý tým se vydá do Zlína vlakem dopoledne v den zápasu. Zvláště pro cizince se může jednat o neobvyklou cestu na utkání.

Sotva skončí zápas ve Zlíně a daleká cesta domů, tak po pouhém dni odpočinku se Kladno zapojí i do Českého poháru. V sobotu po obědě od 13 hodin je čeká duel v Dobřichovicích a hráči se budou muset vypořádat nejen s cestováním nebo únavou, ale i hodně zvláštním prostředím pro volejbal. „Dobřichovice mají v domácím prostředí poměrně atypickou halu. Pro nás se bude jednat o test odolnosti vůči diskomfortním podmínkám,“ podotýká kladenský trenér.

„V podstatě se nedá podávat z prostředka, protože tam vadí basketbalový koš. Je tam nižší strop a jedná se o zvláštní halu,“ upozorňuje Fortuník na specifika dobřichovického prostředí. Kladenští se budou muset vypořádat i s jinými míči, na které jsou zvyklí z UNIQA extraligy. Domácí pořadatel z nižších soutěží má právo hrát s balóny, jimiž disponuje a nejedná se o ty značky gala.

Souboj s Dobřichovicemi bude mít o náboj postaráno, protože ve zdejším klubu působí po odchodu z Kladna bratři Mikulenkovi. Oba přitom ještě v uplynulé sezoně oblékali modrobílý dres. „Určitě se budu dívat hlavně na mé družstvo. Pro mě, že tam budou hrát Jirka s Vláďou, nebude mít náboj. Nevím, jestli pro ně a zda se nebudou s našimi hráči hecovat. Pro mě je důležité, abychom postoupili, jak bude vypadat náš výkon a abychom se více sehráli.