Středočeskou generálku ovládla Příbram. Kladnu leccos ukázala

Poslední test před začátkem UNIQA extraligy mají za sebou. Kladenští volejbalisté na něj však budou chtít rychle zapomenout a poučit se. V domácím utkání prohráli s Příbramí 1:3. Získaný úvodní set pro ně bylo málo. Soupeř vzápětí přestal méně chybovat a došel si pro vítězství. Do startu nejvyšší soutěže, která Orlům začíná 7. října, mají svěřenci Milana Fortuníka na čem zapracovat.

Velké množství vyprodukovaných chyb, menší týmová sehranost a postrádání emocí či zápalu do hry jsou asi největšími příčinami prohry s Příbramí. Všechny tyto aspekty chyběly v posledním přípravném zápase jak kapitánovi Pavlu Gottesmanovi, tak především i trenérovi Milanu Fortuníkovi.

Kladenští fanoušci měli možnost poprvé vidět všechny zahraniční akvizice. Na hřišti se ukázali i nejnovější přírůstky v týmu Fin Niklas Seppänen a Lotyš Kristaps Platačs, kteří se připojili k týmu nedávno po návratu z mistrovství Evropy. Právě na souhru lotyšského univerzála s nizozemským nahrávačem Gijsem van Solkemou poukazoval v pozápasovém komentáři i Gottesman. „Trošku chyběly emoce a zápal do hry. Musíme se ještě víc sehrát, hlavně Gijs s Kristapsem, kde jsme si říkali, že má míče moc nalepené na síti. Má vysoký dosah, takže je mlátí z výšky a tím, že je má před sebou, tak je musí zalívat,“ všiml si mladičký kladenský kapitán.

Vyjma čtvrté sady vstoupili do všech předešlých vlažněji. V prvních dvou soupeř vždy na startu výrazně odskočil a zatímco Kladenští dokázali ještě úvodní dějství otočit ve svůj prospěch ve střední pasáži, tak další si už soupeř pohlídal. Asistent trenéra Samsely se ve třetí přestávce pokusil hráče povzbudit, že když přestanou dělat hloupé chyby typu špatného příjmu, servisu do sítě nebo jiných, tak že Příbram porazí, neboť jsou lepší. Opak byl ale pravdou. Orli se v závěrečné části dostali rychle do vedení 5:0, vzápětí ale o něj přišli a posléze i o celý zápas.

Vidina ve zlepšení

Trenér Fortuník byl po porážce 1:3 v generálce hodně rozezlený na své svěřence. „Rozumím tomu, že se jedná o přípravu, ale množství chyb, které jsme vyprodukovali, bylo šílené. Druhá věc, která mi hrozně vadí, jak jsme se se stavem smířili. Jsem nespokojený. Získali jsme pouze jeden set a výkon nebyl vůbec dobrý,“ hněval se Fortuník.

Za to jeho protějšek byl nadmíru spokojený. „Jsme určitě rádi, že jsme vyhráli 3:1, hlavně v Kladně, protože tady se vyhrává těžko. Místní tým má své kvality a specifickou halu s nízkým stropem. Vypořádat se s tímhle vším je pro mne velmi pozitivní. Jsem rád, že i když jsme prohráli první set, tak jsme ovládli další tři,“ liboval si nový kouč Příbrami Martin Démar.

Kladenským volejbalistům tak může jedině prospět, že extraliga pro ně začíná až 7. října duelem ve Zlíně. „Myslím si, že hra pojede nahoru. Teprve před týdnem přijeli cizinci, kteří mají hrát v základní sestavě, takže se pořád sehráváme a budeme se zlepšovat,“ vzhlíží k lepším zítřkům Gottesman a totéž si přeje i Fortuník. „Doufám, že to bude dobře, protože co jsme předvedli, se nedá nazvat nějakým výkonem,“ dodal hlavní kouč.

Ondřej Jícha