Orli odstartovali přípravu, většina cizinců teprve přilétne

Dvouměsíční oddych od volejbalu skončil, začíná se dřít. Už tři týdny jsou kladenští Orli v plném zápřahu pod vedením kondičního trenéra Matyáše Myškovského. Jeho svěřenci mají za sebou teprve třetinu nachystaných dávek. Letošní letní příprava přinese, stejně jako každá jiná, krev, pot a slzy. Nyní bude mít devět týdnů a poté se plynně přejde už na start UNIQA extraligy.

Stejně jako loni se v týdnu na přelomu července a srpna slétli Orli, aby zahájili letní přípravu. Tentokrát ovšem s jistou drobnou změnou. Na startu devítitýdenního tréninkového maratónu se sešli pouze mladší hráči. Starší a zkušenější měli ještě týden volna navíc a připojili se později. „U juniorů a kadetů jsme tento způsob zvolili především z důvodu ‘přípravy před přípravou‘. Chceme si omrknout, jak se budou orientovat v konkrétním tréninku, a následně se rozhodneme, zda budou mít nějaké úlevy nebo změny,“ objasňuje jednu z novinek letošní přípravy kondiční kouč Myškovský.

Orli budou i letos využívat především Městský stadion Sletiště, dále posilovnu BIOS a tréninky je čekají samozřejmě i v Kladenské sportovní hale. Devět týdnů bude rozděleno do tří cyklů. Každý z nich bude mít jinou náplň a systém tréninků. „V prvním se budeme věnovat hodně objemu práce a atletické přípravě, kombinované s kvalitní regenerací a nastavení systému před-rehabilitace,“ odtajnil Myškovský první třetinu letní přípravy, která se už chýlí ke konci.

Od poloviny srpna se přejde na hybrid mezi kondiční a volejbalovou přípravou, kdy odpadne atletika, přibude volejbal a přípravné zápasy a turnaje. Poslední část bude věnována ladění formy a především kvalitě, rychlosti a herním dovednostem. Volejbalisté naopak přijdou o jeden z klasických vrcholů letní přípravy, kdy místo tradičního cyklovýletu dorazí na Křivoklát Písku auty. Mladší kategorie, které tou dobou budou míst soustředění, se však mohou opět těšit na setkání s hráči A-týmu.

Změny pouze v detailech

Kondiční trenér kladenských volejbalistů oproti loňsku nic zásadního nepřichystal. Podle jeho slov se minulá příprava ukázala jako kvalitní a do extraligy vstoupilo Kladno slušnými výkony. Nebýt koronavirové karantény a následného přerušení nejvyšší soutěže, měla by forma Orlů jistě vzestupnou tendenci.

Nicméně pár detailů se letos objeví poprvé. „Mírně se bude měnit skladba jednotlivých tréninků a větší diverzifikace jednotlivých prvků jak podle postů, tak věku. K dispozici bude více techniky a metod, které nám pomohou k objektivnějšímu mapování tréninkové zátěže, a následně i vyhodnocování kvality regenerace,“ vysvětluje kondiční kouč Orlů.

Zřejmě největší změnou tak bude systém mapování kvality regenerace a subjektivního pocitu hráčů. „Máme vypracovaný soubor, který budou hráči pravidelně vyplňovat a stejně tak každý den reportovat o svých pocitech. Z těchto informací se dozvíme, jak kvalitní mají hráči regeneraci, zda pro ni děláme vše my i oni a v neposlední řadě, jak míra jejich únavy koresponduje s námi předpokládanou,“ upřesňuje Myškovský.

Sekundární jazykový výzva

Jeho úkolem pak následně bude všechno vyhodnotit, a následně upravit typ/frekvenci nebo skladbu tréninků a regenerace k co nejlepší optimalizaci tréninkového procesu. Dále se bude využívat systém, který nejen při tréninku, ale i zápase změří počet a kvalitu všech výskoků každého jednotlivce.

Sekundární výzvou bude pro Myškovského procvičení angličtiny, neboť oproti loňsku bude v kladenském kádru hned čtveřice cizinců a tak vše bude muset vysvětlovat jinak než pouze v mateřském jazyce.

„Beru to i částečně jako výzvu na zdokonalení profesní angličtiny, nicméně předloni s tím nebyl problém, a věřím, že nebude ani letos. Samozřejmě pokud vysvětluji něco z oblasti fyziologie či se snažím popisovat jednotlivá cvičení, mám v českém jazyce poněkud širší slovní zásobu,“ podotýká Myškovský. On sám už se se všemi zahraničními hráči zkontaktoval a podle zpráv vše nasvědčuje tomu, že spolupráce bude bezproblémová.