Nahrávka bude opět nizozemská. Přichází van Solkema!

Gijs van Solkema přichází do Kladna

Další posilou volejbalového Kladna je Gijs van Solkema, který se stane v nadcházející sezóně prvním nahrávačem. Dres Orlů tak po dvou letech oblékne opět Nizozemec. Van Solkema bude v modrobílém dresu navazovat na výkony předchůdce Daana van Haarlema, který svého nástupce osobně doporučil trenérovi a prezidentovi klubu Milanu Fortuníkovi.

Třiadvacetiletý nahrávač působil poslední čtyři roky v německém klubu SVG Lüneburg, odkud si na chvíli odskočil do Londýna, nicméně od našich západních sousedů sbíral kladenský realizační tým nejvíce informací. „Sháněli jsme informace všude možně a dostávali jsme vesměs pozitivní zprávy,“ poodkrývá Milan Fortuník. Jeho asistent Tomáš Samsely se vyptával trenérů v Německu, on sám pak namířil své dotazy na kladenským fanouškům známého nahrávače Daana van Haarlema.      

„Dostali jsme na něj tip a domluvili jsme se s jeho manažerem. Jednání byla poměrně rychlá a slibná. Co jsem koukal, tak je to hráč s velkým zápalem pro hru. Působí i v národním týmu, který se snaží aplikovat moderní volejbal,“ říká kladenský kouč na adresu 23letého a 193 centimetrů vysokého nahrávače nizozemské reprezentace kladenský trenér. „Doufám, že spolupráce bude výborná a možná dojde i na vzpomínku jeho předchůdce Dana van Haarlema,“ přeje si klubový šéf do nadcházející sezóny.

Van Solkema bude působit v Kladně zatím pouze následující ligový ročník. Dál se uvidí. Důvody, proč se jedná pouze jednoletý kontrakt, nastiňuje Fortuník. „V době koronaviru bylo těžké zorganizovat, aby sem kterýkoliv hráč přijel na testování, nebo aby nás poznal. Snažili jsme se na druhou stranu zprostředkovat informace o našem klubu. Má to dvě stránky. První je, jestli chceme daného hráče, aby k nám přišel a druhá, aby taky on byl spokojený s tím, jak to u nás vypadá, jaké je zázemí a spoustu dalších věcí,“ vysvětluje trenér Fortuník.

Jemu se nyní na pozici nahrávače ukazuje hned několik hráčů. Kromě nové jedničky Gijse van Solkemy, dále také Filipa Palguta, po operaci zotavujícího se syna Ondřeje Fortuníka nebo také nadějného mladíka Adama Kubelky, který bude v povzdáli čekat na svou další extraligovou šanci. „Co se jeho týče, tak s ním počítám do budoucna, že by to mohlo fungovat. Pro něj ale nyní budou lepší zápasy kadetů, juniorů a B-týmu,“ říká na adresu 16letého kadeta kladenský kouč.

Mladý Nizozemec si v minulosti zahrál kromě německé nejvyšší soutěže, také v Londýně, kde si s britským klubem vyzkoušel i Ligu mistrů. Co se týče úspěchů, tak s Lüneburgem skončil druhý v Německém poháru a na mezinárodní úrovni slavil předloni prvenství s Nizozemskem ve Zlaté Evropské lize.

Gijs van Solkema
nahrávač, 23 let
Výška: 193 cm
Smeč: 326 cm
Blok: 316

Předchozí působiště
2014 – 2017 Talentteam Papendal (Nizozemsko)
2017 – 2021 SVG Lüneburg (Německo)
2020 – 2021 IBB Polonia Londýn (hostování – Velká Británie)