Mládež může roztáhnout křídla a vytasit drápy. Trénuje se ve Vavřinci

Současná vládní nařízení dovolují tréninky amatérů a dětí venku, čemuž nasvědčují i venkovní teploty. Trenéři mládežnických kategorií napříč kladenským klubem tak chtějí využít každou minutu, aby se všechny budoucí naděje vrátily zpět k pohybu a volejbalu. V následujících týdnech se všichni budou scházet v areálu Beach klubu Vavřinec, který poskytuje vynikající zázemí pro tréninkové jednotky a další rozvoj mládeže.

Původně se mělo trénovat už od 12. dubna. Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger vzal ale svá původní slova zpět a nadšení tak vystřídalo zklamání. Ne na dlouho. Uplynulo čtrnáct dní a přeci jen se tréninky kladenského klubu mohou rozjet naplno, i když za určitých opatření, kdy se musí dodržet plocha patnácti metrů čtverečních na osobou. „Všichni jsme se na to už těšili a nejvíce děti, ze kterých jsme to cítili. V poslední době se nás hojně ptali i rodiče a trenéři tak hledali možnosti, jak sportovat. Jsme rádi, že už povolení přišlo,“ říká s úlevou šéf kladenského klubu Milan Fortuník.

Veškeré tréninky mládeže se tudíž nyní přesouvají do areálu Vavřince. „Poskytuje nám vynikající zázemí. Mimo antukových hřišť a beachvolejbalových kurtů je tam i workoutové hřiště a další plochy k trénování,“ konstatuje Fortuník. Pokud by šly děti někam běhat, tak je možnost, že zůstanou v okolí areálu Sletiště. Středy a pátky jsou vyhrazeny výhradně k tréninku děvčat, úterky a čtvrtky pak pro kluky. V pondělí pak budou všechny kategorie trénovat “společně“. Děti a zejména pak rodiče by měli mít na paměti, že do šaten a sprch v areálu je vstup až do odvolání zakázán.

Dostatek prostoru k vyžití

Stále platí, že se může cvičit v maximálním počtu dvanácti osob, které budou ve venkovním areálu potřebovat 180 metrů čtverečních, což je o něco více než plocha volejbalového dvorce. „Prostoru využíváme, jak jen to jde. V současnosti mám stejně maximálně dvanáct svěřenců na trénincích, takže nastavené podmínky splňujeme bez problémů,“ ubezpečuje trenérka starších žáků Kateřina Svobodová.

Pro ni i pro ostatní trenéry kladenského klubu je bezesporu nejlepší zprávou to, že se může opět trénovat a že se jim svěřenci vrátí k tréninkům pod jejich dohledem. „Hlavní náplní tréninků bude, aby si děti zvykly, že se zase hýbou. V následujících týdnech se budeme zaměřovat na všeobecnou průpravu, protahování a posilování, ale také se vrátíme k míčům, které si budou muset děti znovu osahat. Opět pojedeme základy volejbalu,“ nastiňuje plány kouč mladších žáků Petr Vilt.

„Každý trénink bude nyní o půl hodiny kratší. Budeme se zaměřovat i na fyzičku. Co se týče volejbalu, tak nebudeme dbát úplně na volejbalový dril a detaily hry, ale spíše na mezihru a různé hrátky tak, aby se děti tréninky bavily a zase se na ně těšily,“ objasňuje Svobodová.

Pokud by se epidemiologická situace v Česku nadále zlepšovala, tak je možné, že by si Svaz pro děti přichystal na červen, jako náhradu za předčasně ukončenou sezónu, jakési přátelské turnaje. S případnou záložní variantou přichází i Milan Fortuník. „Je dost dobře možné, že v případě povolení zorganizujeme vlastní turnaj se spřátelenými kluby, se kterými dlouhodobě spolupracujeme,“ poodkrývá Fortuník. Jedná se o týmy z Kralup nad Vltavou, Tuchlovic, Králova Dvora či Rakovníka.

Přehled tréninků v areálu Beach klubu Vavřinec (adresa: nám. Jana Opletala 3, Kladno 272 04) jednotlivých kategorií:

Minivolejbalisti a mladší žáci vždy od 15:30 – 17:00 a to v pondělí, úterý a čtvrtek. Po nich od 17:00 – 18:30 pak starší žáci, kadeti a junioři.

Minivolejbalistky a mladší žákyně vždy od 15:30 – 17:00 a to v pondělí, středu a pátek. Po nich od 17:00 – 18:30 pak starší žákyně, kadetky a juniorky.

Pro více informací pište na klub@kladno.volejbal.cz