Vzhůru do boje o ME! Pětice Orlů dostala reprezentační pozvánku

Klubová sezóna skončila hráčům Kladna před dvěma týdny vyřazením ve čtvrtfinále UNIQA extraligy. O slovo se ale nyní hlásí ta reprezentační, jejíž vrcholem bude pro některé české, a snad i slovenské volejbalisty, zářijové domácí“ mistrovství Evropy. Jedním z pořadatelských měst bude i Ostrava, v níž by se ráda představila i čtveřice Orlů, která obdržela pozvánku do národních týmů. Pátý zástupce Kladno volejbal cz tentokrát v reprezentačním výběru juniorů Jiří Mikulenka zas plánuje zabojovat o co nejlepší umístění na nadcházejícím mistrovství světa do 21 let v Bulharsku a Itálii.

Kvinteto jmen z kladenského týmu se objevilo hned ve třech širších nominacích reprezentačních družstev. Česko a Slovensko má z hlediska mužských reprezentantů v kladenském týmu rovnoměrné zastoupení. Zatímco na sraz českého národního týmu byli pozváni blokař Adam Zajíček s liberem Tomášem Kuncem, pozvánku zúčastnit se úvodního tréninkového kempu slovenské reprezentace dostali nahrávač Filip Palgut s dalším blokařem Lukášem Kyjanicou. Jiří Mikulenka se pak pokusí navázat na své úspěchy na mezinárodních akcích v českém národním dresu, tentokrát však v kategorii do 21 let.

Všem zmíněným tak začala jedenáctitýdenní dřina a tuhý boj o mistrovství Evropy, které se uskuteční na konci léta. „Je to největší možná meta, které se dá dosáhnout. Reprezentovat Českou republiku je čest, pocta a zpětná vazba za výkony, které předvádíme,“ komentuje nominaci Zajíček. „Jsem rád, že jsem pozvánku dostal. Konkurence je ale velká,“ těší Kunce, který tuší, že ho v boji o finální nominaci nečeká nic lehkého.

Ostrava volá

Motivace pro české dospělé reprezentanty bude o to větší, že Ostrava bude jedním z hostitelských měst evropského šampionátu a budou si tak případně moci zahrát na domácí půdě a při troše štěstí snad i před českým publikem. „Cesta tam je dlouhá. Budu se ale snažit, abych byl zdravý a připravený na to, reprezentovat Česko,“ prohlašuje 28letý blokař Kladna.

„Co se týká liber, tak boj o nominaci bude hodně vyrovnaný a rozhodnou maličkosti,“ věští Kunc, který svede boj o reprezentační místo s ex-kladenským Moníkem, momentálně hrajícím za Beskydy, a karlovarským Pfefferem. Třiadvacetiletý volejbalista bere pozvánku do reprezentačního kempu jako určitou náplast za nepovedenou klubovou sezónu.

Slováci musí ještě zabojovat 

Mnohem složitější cestu na šampionát bude mít Slovensko, které si musí účast mezi evropskou elitu vybojovat v kvalifikaci. Oba slovenští Orli se o nominaci dozvěděli jen pár hodin před prvním společným tréninkem po desetidenní pauze. „O širší nominaci do národního týmu jsem věděl, akorát jsem čekal, jestli budu povolaný i na sraz. V týdnu mi pak přišel mail, ve kterém figurovalo moje jméno, takže brzy vyrazím,“ hlásí potěšeně Palgut. 

„Velmi mile mě to překvapilo, protože jsem původně v širší nominaci nebyl, až nyní. Jsem za to velmi rád,“ konstatuje s úlevou Kyjanica, jehož do slovenského národního týmu dostaly parádní výkony zejména ke konci základní části a následném play-off. „Zbývá už jen uspět v kvalifikaci,“ přeje si do jarních měsíců mladý blokař.

Úctyhodná šňůra pokračuje

Jak bude vypadat kádr českého reprezentačního týmu do 21 let lze zatím věštit pouze z křišťálové koule. Hráči sice obdrželi pozvánky, přičemž jedna z nich přišla i Jiřímu Mikulenkovi, nicméně složení realizačního týmu je zatím neznámé. Univerzál, který se v Kladně přeorientovává na smečaře, však hodlá navázat na předchozí působení v mladších kategoriích, ať už složení týmu bude jakékoli. 

„Za uplynulých pět let jsem se vždy do konečné nominace na šampionát dostal, a tak doufám, že i teď tam pro mě místo bude,“ věří Mikulenka, že by se v konečné nominaci na mistrovství světa do 21 let, které se bude hrát v Bulharsku a Itálii mohl objevit. „Zkušenost z předchozích mezinárodních akcí by mi měla určitě při finálním výběru pomoci, rozhodnutí je však na trenérech,“ uzavírá Mikulenka.

Programy reprezentací na nejbližší týdny

Česká republika
25.-29.4. – Sraz NT (České Budějovice)
29.4.-2.5. – Sraz NT (Nitra), 30.4.-2.5. Přátelská utkání: SVK-CZE
4.-16.5. – Sraz NT (České Budějovice), 14.-16.5. Přátelská utkání: CZE-AUT
18.-26.5 – Sraz NT (Hradec Králové)
27.-31.5. – Zápasy European Golden League (Bělorusko)
31.5.-3.6. – Sraz NT (Praha)
4.-7.6. – Zápasy European Golden League (Portugalsko)

Slovenská republika
14.4.-6.5. – Sraz NT (Nitra), 30.4.-2.5. Přátelská utkání: SVK-CZE
7.-9.5. – 1. turnaj Kvalifikace ME (Slovensko)
10.-13.5. – Sraz NT (Púchov)
14.-16.5 – 2. turnaj Kvalifikace ME (Rumunsko)
17.-27.5 – Sraz NT (Nitra)
28.-30.5 – Zápasy European Golden League (Holandsko)
1.-3.6. – Sraz NT (Nitra)
4.-7.6 – Zápasy European Golden League (Ukrajina)

Česká republika U21
Program není znám