Orli na pokraji vyřazení. Proklaté koncovky bral soupeř

I druhé čtvrtfinále UNIQA extraligy nabídlo nesmírně vyrovnanou bitvu. Opět z ní ale odcházeli kladenští volejbalisté poraženi, když po lítém boji padli 1:3. S favorizovaným Karlovarskem prohrávají v sérii 0:2 na zápasy a ve středu budou na půdě soupeře odvracet vyřazení. V opačném případě pro ně letošní sezóna skončí.

Zápas jako řemen se odehrál v Kladenské sportovní hale, jehož hlavním domácím protagonistou byl teprve devatenáctiletý Jiří Mikulenka. Toho poslal na hřiště ještě před polovinou prvního setu trenér Milan Fortuník za neproduktivního Filipa Křesťana. A juniorský reprezentant se kouči odvděčil parádním výkonem, a byl to především on, kdo vedl Orly v další těžké bitvě s Karlovarskem.

Západočeský celek měl po celé utkání problém s útoky neokoukané kladenské zbraně, hlavně s její levačkou. V závěrech setů však favorit z Karlových Varů uplatnil své zkušenosti s vyrovnanými průběhy, když si pohlídal tři koncovky ze čtyř, vždy po dramatickém průběhu. „Prakticky vždy v závěru sady uděláme několik chyb, které se nám před tím nestanou. Nejsme schopni dodržet to, co hrajeme celý set, a co nám na soupeře funguje,“ mrzelo Mikulenku, který si v zápase připsal 18 bodů, což bylo z kladenské skvadry nejvíce.

Jeho výkon kvitoval i asistent hlavního trenéra Tomáš Samsely v rozhovoru pro Kladenský deník. „Zachránil několik ztracených míčů. Podal super výkon a je dobré pro něj i pro nás, že víme, že ho můžeme bez obav postavit i proti takovému soupeři,“ řekl na adresu Mikulenky slovenský kouč. 

Svěřenci Milana Fortuníka nicméně už teď nemají kam uhnout. Pokud chtějí odvrátit vyřazení z play-off a prodloužit si sezónu alespoň o jeden zápas, musí ve středu na západě Čech bezpodmínečně vyhrát. „Stejně jako teď a v prvním zápase tam pojedeme s čistou hlavou a vědomím, že s nimi můžeme hrát. Oni jsou favoriti, oni musí, my naopak nemáme co ztratit. Doufejme jen, že s pevnějšími nervy v koncovkách na naší straně,“ přeje si mladý univerzál do středečního utkání, které začíná stejně jako oba předchozí v 18 hodin. Opět se bude hrát v Hale míčových sportů v Karlových Varech, kde Kladno naposledy uspělo před třemi lety. Stane-li se zázrak, nebo sezóna 2020/2021 pro kladenské Orly definitivně skončí, sledujte na www.czechvolley.tv.

Kladno – Karlovarsko 1:3 (23, -21, -25, -24)
Sestava
: Palgut, Kraffer, Zajíček, Křesťan, Hýský, Kyjanica, libero Kunc. Střídali: Lohr, Mikulenka, Vostárek.
Nejvíce bodů: Mikulenka 18, Kraffer 16, Hýský 15 – Wiese 22, Vašina 14, Římal 12
Rozhodčí: Velinov – Buchar