Krůček od senzace. Výhra utekla Orlům mezi drápy

Dva získané sety znamenaly příznivé vyhlídky k zisku prvního vítězství. Favorit z Karlovarska ale senzační porážku odvrátil, když mu kladenští volejbalisté nakonec podlehli v úvodním čtvrtfinále UNIQA extraligy 2:3. Možnost srovnat stav utkání v sérii budou mít Orli už v neděli, kdy západočeského rivala přivítají od 18 hodin v domácí hale.

Jako uragán vlétli Kladenští do zápasu a až do poloviny prvního setu vedli s pohodlným náskokem tří bodů. Zaskočené Karlovarsko mělo velké problémy na příjmu a jejich nervozita vyústila až v nečekaný bod hostujícího libera Tomáše Kunce. Rozhodující náskok si kladenští volejbalisté zajistili po trojbloku Hýský-Kyjanica-Lohr, v jehož pasti uvízl Vašina. Prvně jmenovaný následně útokem po lajně udělal tečku za prvním setem, který skončil nejtěsnějším možným rozdílem 25:23. Podobný scénář se odehrál i ve druhé sadě. Orli sice málem ztratili pětibodový náskok, vybudovaný zejména alternujícím Mikulenkou zpoza základní čáry, ale přesto dovedli celé dějství do úspěšného konce. 

„Dva sety jsme hráli odvážně na servisu. Měli jsme i trochu štěstí,“ liboval si asistent trenéra Tomáš John. „Ve třetí sadě jsme ale vypadli z rytmu. Dostalo se nám do hlav to, že bychom mohli zápas vyhrát. Oni vyměnili nahrávače a my jsme se zhoršili na přihrávce,“ glosoval John zřejmě klíčovou pasáž celého utkání, kdy Západočeši sáhli ke změně a na hřišti se místo Lukáše Ticháčka objevil Nizozemec Wessel Keemink. 

Od této chvíle začalo Karlovarsko postupně otáčet zápas ve svůj prospěch. „Oni chytli vlnu a hráli dobře, tak jak jsme od nich čekali. Dva sety byli překvapení z naší agresivní hry, kvalita je ale na jejich straně,“ komentoval zbytek zápasu asistent John. I on si ale všiml aspektů, jako je nebojácnost, soudržnost a kvalitní podání, které by si jeho svěřenci v případě, že chtějí pomýšlet na zdramatizování série, měli přenést i do dalších zápasů. „Zjistili jsme, že s nimi můžeme hrát. Když budeme tvrdí a přesní na servisu, tak to s nimi půjde,“ těšilo kouče. „Stále nás ale sráží naše výpadky,“ konstatoval vzápětí.

Právě výrazně zlepšené podání by mohlo být jedním z klíčů k vítězství v domácí Kladenské sportovní hale. „Určitě! Bez něj to nejde. Je základním stavebním kamenem. Ostatní činnosti se vyvinou podle něho,“ prohlásil John. Kromě prohry dělá trenérům vrásky na čele i zdravotní stav smečaře Tomáše Hýského, který se kvůli následkům srážky se spoluhráčem v úvodu třetí sady načas poroučel ze hřiště. I dle jeho slov by však opora Orlů měla být do domácí odvety v pořádku a v plné síle. Nedělní duel a druhé čtvrtfinálové utkání startuje v 18 hodin a stejně jako včera jej můžete sledovat prostřednictvím streamu www.czechvolley.tv.

Karlovarsko – Kladno 3:2 (-23, -23, 12, 17, 11)
Sestava
: Palgut, Kraffer, Zajíček, Hýský, Křesťan, Kyjanica, libero Kunc. Střídali: Fortuník, Gottesman, Lohr, Mikulenka.
Nejvíce bodů: Vašina 23, Wiese 22, Římal 14 – Hýský 16, Křesťan 13, Kraffer 12
Rozhodčí: Činátl – Dušek

Zdroj: VK ČEZ Karlovarsko