Český pohár na obzoru. Orli chtějí napravit nepovedenou sezónu

Přestávku mezi základní částí a play-off vyplní netradičně vyvrcholení Českého poháru. Místo klasické finálové čtveřice se v Karlových Varech sjede hned osm nejlepších celků, mezi kterými nebude chybět ani Kladno. Úvodním soupeřem finalisty posledních dvou ročníků bude Ústí. O kolo dál pak narazí na lepšího z dvojice Karlovarsko-Praha. Celkový triumf obhajují volejbalisté Českých Budějovic, kteří útočí na hattrick.

Jedna z posledních možností, jak alespoň částečně zachránit nepovedou sezónu. Přesně takhle přemýšlí trenér Milan Fortuník na nadcházejícím víkendem. V Karlových Varech totiž vyvrcholí Český pohár a Kladno, coby loňský finalista, u toho nebude chybět. I když tentokrát jsou jeho cíle střízlivější. „Rádi bychom prošli do semifinále a v něm se pokusili překvapit,“ odhaluje kladenský kouč pohárové ambice svých svěřenců. 

Český pohár se stejně jako UNIQA extraliga musel vypořádat s nástrahami koronaviru. Amatérské celky byly odstřihnuty a hrálo se pouze předkolo, z něhož vyšel i soupeř pro Kladno. Tím se stalo Ústí, které nedávno Fortuníkovi svěřenci doma porazili 3:1. „Už jenom duel s ním bude sám o sobě těžký. V tabulce je zaslouženě výš. Sice jsme ho v posledním zápase přehráli, ale každé střetnutí je jiné a teď můžeme sehrát úplně odlišné utkání,“ uvědomuje si zkušený kladenský trenér.

Oba celky v letošní sezóně vyhrály nad svým sokem v domácím prostředí. Nyní ale dojde k dalšímu střetnutí na neutrální půdě. „Ústecká hala se trochu podobá té naší výškou stropu i prostorem okolo hřiště. Ani jeden z týmů není zvyklý hrát v takhle prostorné aréně, jako je ve Varech. Bude záležet, který ze soupeřů se v ní zorientuje a zaklimatizuje lépe. Jinak na sebe asi nic překvapivého nevymyslíme,“ tuší Fortuník. Kladno a Ústí se v rámci Českého poháru potkaly zatím jen jednou, a to před třemi lety. Tehdy oba celky zvítězily na cizí půdě 3:1 a o postupu Orlů rozhodl až dodatečný zlatý set.

Vzhledem k nedávnému vzájemnému duelu v extralize očekává Fortuník, že na sebe budou oba celky parádně připravené a rozhodovat budou detaily typické pro moderní volejbal – podání, přihrávka, souhra mezi útočníky a nahrávačem a eliminování nejsilnějších zbraní soupeře. V případě postupu pak čeká na vítěze lepší z dvojice Karlovarsko-Praha. Pokud se tak skutečně stane, kladenský kouč už nyní tuší, že větším favoritem na postup do finále bude hostitel „FinalEight“ Českého poháru, který jako jeden ze dvou týmů na vlastní půdě v letošní sezóně neztratil ani bod. „Karlovarsko je v domácím prostředí nesmírně silné. My nebo Ústí bychom k postupu do finále potřebovali podat špičkový a nadstandartní výkon. S průměrnou hrou proti němu totiž uspět nelze,“ předpovídá Fortuník.

Kladnu se nicméně od návratu mezi elitu v Poháru daří. Při obnovené premiéře v roce 2017 se radovalo dokonce z vítězství, v dalším ročníku následovala porážka v semifinále od Liberce a v posledních dvou letech ho zastavily až České Budějovice v soubojích o celkový triumf. 

Program Českého poháru

Sobota 20. 2. 2021

Čtvrtfinále:
10:00 – 13:00 VK Jihostroj ČB – Black Volley Beskydy 
13:00 – 16:00 Volejbal Brno – VK Dukla Liberec 
16:00 – 19:00 VK ČEZ Karlovarsko – VK Lvi Praha 
19:00 – 22:00 SKV Ústí nad Labem – Kladno volejbal cz 

Neděle 21. 2. 2021

Semifinále
15:00 – 18:30 SF1 (vítěz ČF1 – vítěz ČF2)
18:30 – 22:00 SF2 (vítěz ČF3 – vítěz ČF4) (ivysilani.cz)

Pondělí 22. 2. 2020

17:40 Finále (Přímý přenos ČT Sport)