Kladno doma na Ústí umí. Výhrou si Orli zajistili předkolo

První vytyčený cíl splnili. Kladenští volejbalisté dali zapomenout na hrůzostrašnou porážku v Karlových Varech a hned při první příležitosti si v domácím prostředí koupili odpustek. V rámci 21. kola UNIQA extraligy porazili Ústí. Vítězství 3:1 posunulo svěřence Milana Fortuníka nejen na osmou příčku v tabulce, ale zároveň jim zajistilo předkolo play-off. Nyní mají dvě utkání k tomu, aby si dalšími body zajistili, že vyřazovací boje začnou ve vlastní hale.

Klíčový okamžik celého duelu s Ústím nastal zkraje třetí sady. Po třech chybách na útoku si vybral Fortuník oddechový čas, při kterém zvýšil hlas natolik, že jeho proslov slyšela celá hala. „Vzal jsem ho proto, abychom se vrátili k tomu, co bylo dohodnuté a co jsme měli hrát. V ten moment jsme špatně netakticky řešili několik herních situací za sebou. Částečně se to povedlo,“ vracel se k inkriminovanému okamžiku trenér Kladna, kdy jeho svěřenci prohrávali 2:5.

Proslov jim pomohl prakticky ihned. V tu chvíli už hrál velký zápas Kyjanica. Při podání slovenského blokaře dokázali Kladenští nejenže smazat manko, ale zcela otočit dějství na svou stranu, když se ze stavu 6:10 dostali na parádních 16:11. Orli získali třetí sadu s rozdílem osmi bodů. Dvaadvacetiletý rodák z Bánské Bystrici přitom zářil už ve druhém dějství, a to jak v útoku, tak v obraně, a především na servisu, kdy zaznamenal tři esa v řadě a domácí začali postupně přebírat otěže utkání.   

Za hosty hrozili akorát nejnovější posila Šmídl, který se vrátil z Belgie, a Chilan Parraguirre. Oproti úvodní části už ale jejich útoky postrádaly potřebnou razanci a přesnost. Kyjanica se Zajíčkem si navíc rozpomněli na své dřívější výkony a doslova vládli na bloku. V útoku zase zářil Hýský, kterému zdatně sekundoval Křesťan s Krafferem. Ústí se pokusilo ještě o vzdor ve čtvrtém setu, rozjeté Kladno se už ale nenechalo zastavit. Při podání dvou nejzkušenějších opor Křesťana a Hýského zaznamenali Orli vždy tříbodovou sérii, čímž severočeského soupeře definitivně zlomili. Sedmatřicetiletý matador symbolicky útokem uzavřel celý zápas. „Musím pochválit kluky za pozornost, herní nátisk a tři body,“ usmíval se po zápase trenér Fortuník. „Určitě ale můžeme naši hru ještě vylepšit. Je v ní několik věcí, které chceme vyladit,“ dodal vzápětí.

Kladenští se díky výhře definitivně zajistili účast ve vyřazovacích bojích. Aktuálně jsou s 21 body osmí. K udržení této pozice, jež zaručuje výhodu domácího prostředí pro předkolo, potřebují Orli ze zbývajících dvou zápasů získat dva body. „Teď to chce jen výhru s Ústím potvrdit ještě s Ostravou, aby se nejednalo opět o výkřik do tmy,“ vyslovil přání kapitán Zajíček směrem ke středeční dohrávce. „Jestli v předkole budeme hrát důstojnou roli, bylo by to dobré. Zvlášť v tak poznamenané sezóně. Jsem rád, že se naše výkonnost v závěru základní části zlepšuje,“ uzavřel Fortuník.

Kladno – Ústí 3:1 (-22, 19, 17, 20)
Sestava
: Zajíček, Křesťan, Hýský, Kyjanica, Palgut, Kraffer, libero Kunc. Střídali: Lohr
Nejvíce bodů: Hýsky 20, Kyjanica 15, Zajíček 13 – Parraguirre 17, Šmídl 12, Tibitanzl 9
Rozhodčí: Krtička – Velinov