Kladno načne proti Ústí závěrečný týden základní části

Základní část UNIQA extraligy má před sebou cílovou rovinku. Do jejího konce zbývá kladenským volejbalistům odehrát tři utkání, která je čekají v následujících sedmi dnech. V prvním z nich se představí doma proti překvapení letošní sezóny, Ústí nad Labem. Se severočeským celkem sehrají svěřenci Milana Fortuníka důležitou partii v rámci 21. kola s jasným cílem – definitivně si zajistit předkolo.

Závěr základní části se pěkně zdramatizoval. Nejen drtivá porážka Orlů v Karlových Varech, ale i výhry Zlína a Příbrami, se postaraly o napínavou koncovku základní části, kde ani Beskydy nemají nic jistého. Osmý a dvanáctý celek dělí pouhé tři body. S tímto vědomím jdou do zápasu se Severočechy i kladenští volejbalisté. „Nečeká nás nic jednoduchého. Ústí má dobře zorganizovanou mezihru a i po obraně mu nahrávač výborně distribuuje míče. Navíc se posílilo o vynikajícího univerzála. Rozhodně to nebude sranda,“ varuje před sobotním utkáním asistent trenéra Tomáš Samsely.

„Stále ještě musíme nahánět body. Nadcházející zápasy se už přibližují těm v play-off. Týmy už se nemají čím překvapit. Půjde o jejich psychickou pohodu a nastavení a taky o to, kdo to bude chtít víc,“ podotýká slovenský trenér. Kladno má Ústí co vracet. Právě na půdě severočeského celku padlo po restartu UNIQA extraligy 0:3 po třech velmi vyrovnaných setech, kdy ale hrálo ve výrazně oslabené sestavě. Nyní proti němu naopak nastoupí v nejsilnějším možném složení. „Jediné, co může z naší strany platit, bude absolutní koncentrace. Doufám, že se k tomu přidá i servis a s ním i důraz a trpělivost,“ přeje si Samsely.

Soupeř vytasil trumf

Ústí v minulém kole prohrálo doma s pražskými Lvy dost možná klíčový souboj o čtvrté místo po základní části a s největší pravděpodobností tak skončí na páté pozici. V týdnu si ale spravilo chuť, když dvakrát porazilo Odolenu Vodu v osmifinále Českého poháru a vybojovalo si tak účast ve čtvrtfinále, kde vyzve právě Kladno. V sestavě severočeského celku se už ukázala i čerstvá posila a navrátilec z Belgie univerzál Matěj Šmídl. „Na servisu má pořádnou ránu,“ upozorňuje 31letý asistent. 

Orli si budou muset dát pozor i na chilského smečaře Vicenta Parraguirreho, který patří mezi nejlepší v extralize. Jako jeden ze čtyř hráčů překonal hranici 300 bodů. „Jedná se o velmi důležitou postavu, které nahrávač Bartůněk věří na bodové balóny. Má výborný útok, hraje z výšky a často míří do dlouhého rohu, což se velmi těžko brání,“ poznamenává Samsely.

Při pohledu na vzájemné zápasy se Orli s Ústím v domácím prostředí utkali v rámci nejvyšší soutěže sedmkrát, přičemž v šesti případech odcházeli jako vítězové, pokaždé za tři body. Pouze v březnu 2011 vyhrál soupeř. Svěřenci Milana Fortuníka by rádi v sobotu od 18 hodin přidali v Kladenské sportovní hale další skalp ústeckého rivala, který by jim s velkou pravděpodobností zajistil předkolo.