Do Varů s jasným cílem, odčinit domácí debakl

Kladenští volejbalisté budou čelit o posledním lednovém víkendu nejtěžšímu možnému soupeři, a ještě k tomu na jeho půdě. Ve 20. kole UNIQA extraligy je čeká obtížná prověrka s aktuálním lídrem soutěže z Karlových Varů. Trenér Milan Fortuník i jeho svěřenci jedou na západ Čech s jasným cílem. Odčinit domácí potupnou prohru 0:3, kdy před Vánoci podle svých slov předvedli nejhorší výkon, a naladit se na předkolo play-off.

To utkání mají všichni ještě v paměti. Aby také ne. Hodit za hlavu se totiž jen tak nedá. „Musíme zapomenout na zápas, který jsme odehráli doma, protože to byla velká bída. Vary jely pomalu ani ne za hodinu domů,“ říká smečař Tomáš Hýský. „Nemáme co ztratit, můžeme jenom překvapit a předvést s nimi lepší výkon než před Vánoci. Z naší strany se jednalo o nejhorší zápas, který jsme v letošní sezóně odehráli,“ přidává se k němu slovenský blokař Lukáš Kyjanica.

I trenér Milan Fortuník hovoří směrem k týmu Karlovarska v podobném duchu. „Veze se na vlně, má výborné hráče, širokou lavičku a proti němu můžeme jenom překvapit. Budu rád, když bude zápas z naší strany bojovnější a potrápíme je,“ dodává kouč Orlů. „V domácím utkání nás soupeř jednoznačně přehrál. Byl bych rád, kdybychom zlepšili výkon a byli vyrovnaným sokem,“ vyhlíží sobotní duel zkušený stratég.

Karlovarsko je dlouhodobě prvním týmem UNIQA extraligy, nicméně naposledy v dohrávce 7. kola padlo v Českých Budějovicích a zkomplikovalo si tak cestu za vítězstvím po základní části. Doma se mu ale daří náramně. Jako jeden ze dvou týmů na vlastní palubovce neztratil ještě ani bod. „Zápas s Jihostrojem jsme si rozebírali na videu. Víme, co na něj hrát. Jedná se ale o tak zkušený tým, že podobný výkon už nezopakuje a bude chtít určitě bodovat, o to víc když posledně ztratil v Budějovicích,“ tuší Kyjanica.

Střetnutí na západě Čech nabídne duel dvou předních diagonálních hráčů, domácího Patrika Indry a Filipa Křesťana na kladenské straně. Mezi univerzály jim patří druhé, respektive čtvrté místo, a co se týče nejlépe bodujících hráčů, tak oba patří do elitní sedmičky. Volejbalista Karlovarska má se 272 body jen minimální náskok na eso Orlů. Podobně je tomu tak i mezi blokaři. Třetímu Vojtěchu Patočkovi dýchají na záda čtvrtý Lukáš Kyjanica se šestým Adamem Zajíčkem. Utkání v Hale míčových sportů začíná v 18 hodin.