Nejdelší štreka! Orly čeká 400kilometrový “přelet“ do Frýdku-Místku

První důležitý test v novém roce zvládli, druhý je čeká v sobotu. Po domácí výhře nad Příbramí budou kladenští volejbalisté bojovat o další body v dalekém, 409 kilometrů vzdáleném Frýdku-Místku, kde své duely hraje celek Black Volley Beskydy. V 18. kole UNIQA extraligy se tedy opět střetnou přímí konkurenti v boji o nejlepší pozici pro předkolo play-off.

Orli jsou v Česku klasifikováni jako kriticky ohrožený druh a v podobné situaci se nachází i oba týmy, které mají tohoto dravce z čeledi jestřábovitých v logu. Beskydy i Kladno momentálně uzavírají pozice pro předkolo play-off a v závěru základní části budou muset ještě zabojovat o místenku zaručující vyřazovací boje. Sobotní vzájemný duel ve Frýdku-Místku napoví, který ze soupeřů bude mít volnější křídla pro zbývající kola UNIQA extraligy.

I proto, vzhledem k důležitosti zápasu, vyrazí kladenští Orli na dalekou cestu už v pátek, tedy den před utkáním. „Myslím, že s tím nemá nikdo problém, naopak dřívější odjezd bude přínosem, protože cesta do Frýdku-Místku bude dlouhá a vzhledem k předpovědi počasí je rozumné vyrazit o 24 hodin dříve,“ říká nejzkušenější dravec Tomáš Hýský.

Moravskoslezské trápení

Důkladnější bude i taktická příprava. Pod vedením druhého asistenta Tomáše Samselyho čekají na kladenské borce před zápasem až tři videotréninky. „Na každého soupeře se připravujeme víceméně stejně, nicméně momentální rytmus hraje do karet mně i hráčům. Já mám více času na přípravu a oni zase vstřebání všech informací,“ objasňuje taktický a statistický stratég Orlů Samsely.

Na východě republiky však kladenské volejbalisty nečeká nic lehkého. V letošní sezóně navíc uhráli ve třech zápasech na Moravě a ve Slezsku pouze jediný set. Nyní tímto směrem vyrážejí naposledy, a tentokrát chtějí přivézt body. „Další šanci už mít nebudeme, takže kdy jindy, když ne teď,“ burcuje spoluhráče Hýský. „Pro nás bude mít jakýkoliv získaný bod cenu zlata. V tabulce jsme vedle sebe a rozdíl mezi námi je jeden vyhraný zápas. Bude se hrát o hodně, my tam jedeme s tím, že chceme urvat plnohodnotné vítězství,“ uvědomuje si důležitost zápasu 37letý smečař.

Jestli ale někde Beskydy sbírají body, tak je to v domácím prostředí, kde jich do tabulky získaly 11 z celkových 12ti vybojovaných. „Každý tým, který hraje doma, je silnější. Oni budou chtít na dobrou domácí bilanci navázat, my tam ale jedeme s tím, že si body odvezeme my,“ hlásí Hýský. Slezané ve vlastní hale porazili zkraje sezóny Ostravu 3:0, následně čtyřikrát za sebou zvítězili v tie-breaku, když si připsali i cenný skalp pražských Lvů. „Domácí hala je velká výhoda, hlavně z pohledu sebevědomí. Ostatně to je na výsledcích Beskyd krásně vidět. Jediné týmy, které tam vyhrály, jsou České Budějovice a Karlovarsko,“ poukazuje Samsely na poslední dvě prohry soupeře s největšími favority na titul v poměru 0:3.

Duel o šest bodů

Stejný výsledek si jistě přejí i Hýský se Samselym a celým zbytkem týmu. Všechny tři vzájemné duely v rámci nejvyšší soutěže ale byly vždy velkou přetahovanou, nicméně ve všech případech uzmulo výhru Kladno. Doposud jediný duel ve Frýdku-Místku v minulé sezóně dopadl vítězstvím Orlů v tie-breaku a 37letý smečař tehdy v utkání sehrál jednu z klíčových rolí, když si připsal 13 bodů. „Myslím, že na Beskydy bude v domácím prostředí vyvíjen větší tlak než před Vánoci u nás. To by nám teoreticky mohlo pomoci. Tlak ale bude na obou stranách, protože v sázce je opět šest bodů,“ uvědomuje si matador v kladenském dresu.

Jedním z klíčů k vítězství bude ubránění domácího univerzála Argentince Bruna Romanuttiho, který je hlavní útočnou zbrání domácích podobně, jako tomu je i na kladenské straně v případě Filipa Křesťana. „Jeden hráč zápas nikdy nevyhraje, určitě se na něj připravíme, ale bude to zejména o našem kolektivním výkonu,“ podotýká Samsely. 

„Všechny dosavadní zápasy byly hlavně o nás. Vždy musíme nejprve vyřešit situaci na naší straně hřiště, a až potom se můžeme soustředit na soupeře. Určitě bude platit agresivita na servisu a stabilita na přihrávce,“ poodkrývá slovenský asistent klíče k vítězství. „Také je můžeme přehrát bojovností, která nás v posledních utkáních zdobí,“ uzavírá seznam Hýský. Jedno je jisté, ve vzduchu bude létat hodně orlích per. Sobotní duel startuje v ZŠ Pionýrů v 17 hodin.