Zmařené druhé sety stály Orly body

Kladenští volejbalisté zakončili rok 2020 dvěma porážkami. Ze dvou utkání se Lvy berou bod za prohru 2:3 v dohrávce 5. kola UNIQA extraligy. Po dalším sahali i v domácím utkání, ale rekordní sadu nejvyšší soutěže prohráli v dramatické koncovce 40:42 a Pražané si následně došli pro výhru i v odvetě v rámci 16. pokračování základní části nejvyšší soutěže, tentokrát poměrem 3:1. 

Skvělý nástup svěřenců Milana Fortuníka v obou zápasech nestačil. Lvi pokaždé ovládli dramatickou koncovku druhé sady, v Kladně rekordně napínavou, čímž se vrátili do zápasu, a i díky nim dotáhli oba duely do vítězného konce. Zatímco na půdě soupeře dokázali Orli získat alespoň bod, v odvetě už vyšli naprázdno. „Rozehráli jsme úžasně první set. Ve druhém jsme si pomalu, ale jistě, nechali odebrat náskok a rozhodně jsme si zápas ztížili. Kdybychom ho uhráli, tak už by Praha neměla moc morálky na získání třetí sady. Takhle jsme ji nechali rozehrát,“ řekl Jiří Mikulenka v rozhovoru pro Českou televizi po druhém dějství v prvním utkání, nicméně jeho glosa trefně popsala i kladenskou odvetu. 

V Praze vedli kladenští volejbalisté ve druhém setu už 22:19, i to jim však bylo málo a sadu následně ztratili v poměru 23:25. Odveta pak nabídla po první výměně stran hektické drama trvající 42 minut, ve kterém Lvi nakonec zvítězili 42:40, když využili desátý setbol. Pět jich měli i Orli. Nejnadějnější z nich ale promarnil Tomáš Hýský po horší nahrávce Filipa Palguta a vzápětí přišel trest v podobě dvou přímých bodů ze servisu. Hosté nabrali na jistotě, vrátili se do zápasu a došli si pro vítězství. 

„Když jsme viděli vývoj zápasu, tak jsme z něj mohli vytěžit víc. Je to zase nekoncentrovanost ve druhém setu, kdybychom ho vyhráli, zvítězili bychom 3:0. Pak se nám trochu rozhodila přihrávka, která se s námi táhla až do čtvrtého setu,“ řekl Jiří Kraffer po utkání v Praze. Stejný průběh mělo ale i odvetné utkání. 

Pražanům se v obou případech rozehrál k parádnímu představení Slovinec Matej Mihajlovič, který byl společně se Srby Stefanem Skakičem a Aleksandarem Nedejlkovičem v obou případech takřka k nezastavení. V odvetě si slovinský volejbalista vystačil téměř sám, když jenom ve čtvrté sadě zařídil plnou třetinu bodů hostujícího celku. Lvi nakonec vyhráli oba závěrečné sety v Kladně v poměru 25:19 a Orli tak ze vzájemného dvojutkání uzmuli pouze bod, ačkoliv cítili, že jich mohlo být klidně víc. 

„Velké zklamání na naší straně. Další ze zápasů, kdy nás potkal nepochopitelný výpadek. Opět jsme podávali dobrý výkon set a půl, možná dva. Pohřbila nás koncovka druhé sady. Byly v ní chyby, ale měli jsme ji dohrát. Věřím, že rok 2021 přinese na naší straně lepší předvedenou hru a výsledky,“ uzavřel kladenský kapitán Adam Zajíček. Orli do něj vstoupí z předposledního jedenáctého místa a hned v prvním lednovém utkání svedou přímý souboj o předkolo play-off v domácím prostředí s Příbramí.

Praha – Kladno 3:2 (-16, 23, -21, 13, 10)
Sestava
: Palgut, Kraffer, Kyjanica, Křesťan, Hýský, Zajíček, libero Kunc. Střídali: J. Mikulenka, Vostárek, Lohr
Nejvíce bodů:
 Mihajlovič 23, Skakić 21, Král 10 – Křesťan 21, Hýský a Zajíček (oba 12)
Rozhodčí: Dušek – Horký

Kladno – Praha 1:3 (-16, 40, -19, -19)
Sestava:
 Kraffer, Kyjanica, Křesťan, Hýský, Zajíček, Palgut, libero Kunc. Střídali: Mikulenka J., Lohr
Nejvíce
 bodů: Křesťan 25, Hýský, 18, Kyjanica 11 – Mihajlovič 18, Skakić a Paták (oba 13)
Rozhodčí:
 Velinov – Marschner