Souboje se Lvy uzavřou smolný rok 2020

Dost bylo vánočních kaprů, řízků, bramborového salátu a cukroví. Kladenští volejbalisté se opět hlásí o slovo. Ještě před tím, než všichni přivítáme rok 2021, čekají svěřence Milana Fortuníka dva těžké duely s rozjetými pražskými Lvy. Nejprve 29. prosince před kamerami České televize v netradičním čase od 13 hodin v rámci několikrát odkládané dohrávky 5. kola UNIQA extraligy a o den později od 16:00 v Kladenské sportovní hale, kdy společně napíšou šestnáctou kapitolu nejvyšší soutěže.

Se všemi extraligovými celky se již Orli utkali, pouze jeden zbývá. A přijde hned ve dvojím balení. Kladenští volejbalisté se střetnou s Prahou a mají tak před sebou další obtížný test, kterým uzavřou velmi náročný prosinec. Proti Lvům je čeká poslední dvojutkání letošního roku. „Oni jsou favorité. Měli lepší zápasy před Vánoci, můžeme jenom překvapit,“ naráží na výsledky soupeře první asistent trenéra Tomáš John, konkrétně na sérii čtyř vítězství, ve kterých ztratil pouze bod. On sám dlouhá léta trénoval v pražském klubu ještě pod starým názvem ČZU Praha. “Jsou to už dva roky, teď už nic neřeším a jenom se bavím. Před tím mě celá záležitost mrzela, zvlášť když se „kamarádi“ chopili moci a přátelství šlo stranou,“ dodává k rozchodu s bývalým zaměstnavatelem.

Aby se Fortuníkovi svěřenci odpoutali ode dna tabulky potřebují nutně bodovat. Sami ale tuší, že vhodnější příležitost na bodový zisk budou mít v lednu, i tak by ale s Pražany brali každý bod. „Vidím to tak, že v naší hale bychom je mohli pozlobit servisem a zaskočit je více než u nich,“ přemýšlí John, jak vyzrát na bývalý klub. Od něj žádná speciální motivace směrem k hráčům na zkrocení Lvů nešla. Celek z hlavního města opanoval v minulé sezóně oba extraligové duely, a dokonce i jeden v poháru, tam se ale z postupu radovali Orli, když odvetu zvládli 3:0 a postoupili do Final Four, ve kterém nakonec brali stříbrné medaile.

Zvláštností duelu s Pražany je pravděpodobná přítomnost dvou levorukých hráčů v základní šestici. I proto bylo potřeba se připravit trochu jinak než obvykle. „Určitě je to rozdíl, zejména v obraně na síti,“ podotýká druhý asistent Tomáš Samsely, strategický a statistický expert. „Útočné úlohy mají rozdělené takřka rovnoměrně. Jsou tam ale jasní útočníci, kteří dohrávají těžké míče. Hrají docela často středem a rychle s oběma smečaři,“ odkrývá některé prvky ze hry soupeře stále ještě 30letý slovenský trenér.

Zatímco sestava Orlů se může měnit jen na některých postech, v případě Prahy je tomu naopak. I tak se ale Samsely pokusil predikovat, kteří hráči v dresů Lvů vyrukují proti Kladnu. „Zápas by měl začít blokař Nedeljkovič, univerzál Mihajlovič, na smeči Skakič s Patákem a nahrávač Janouch. Určitě se ale v průběhu obou zápasů prostřídají,“ předpovídá druhý nejmladší člen kladenského realizačního týmu.

Pražanům se letos nesmírně daří. Po loňském pátém místě se dostali poprvé v historii klubu do evropských pohárů a v nich se dostali až do semifinále Challenge Cupu. V extralize se dlouhou dobu drželi v elitní čtyřce, odkud je nyní odsunulo Ústí, nicméně Lvi s 25 body na kontě na ně ztrácí pouhý bod a oproti nim mají dvě utkání k dobru.

Dvěma duely se Lvy skončí pro Kladno tolik smolný rok 2020. Na jaře jim byla kvůli první vlně koronaviru předčasně ukončena loňská sezóna a trápení pokračovalo i v podzimní části letošního ročníku. Zranění či mnohonásobné pozitivní nálezy nemoci Covid-19 uvnitř týmu donutily Milana Fortuníka a jeho svěřence improvizovat více, než by sami chtěli. Následně byla soutěž přerušena, a i kvůli tomu je z toho aktuální desáté místo s pouhými 11 body a nejspíše i boj o předkolo do posledních chvil, kterým načnou nový letopočet 2021. Všichni uvnitř kladenského týmu si přejí, aby byl šťastnější než ten právě končící.