Prohra na jihu Čech ukázala jistou naději

Sahali po bodu, ale odjíždí bez něj. Chybělo k němu málo, ale špatná série na hřištích soupeřů v podání kladenských volejbalistů pokračuje. Po porážce 1:3 v Českých Budějovicích v 15. kole UNIQA extraligy se šňůra natáhla na sedm zápasů. Výkon na jihu Čech ale ukázal, že už by mohla brzo skončit, třeba hned po Vánocích v Praze.

Páteční blamáž budiž odčiněna. Ani ne den po jednoznačné porážce se kladenští volejbalisté proti Jihostroji prezentovali diametrálně odlišný výkonem a předvedenou hrou. „Oproti zápasům s Odolenou Vodou a Karlovarskem byl náš výkon mnohem koncentrovanější. Udělali jsme však mnoho chyb, které tým, jako České Budějovice, trestá a konec si pohlídal,“ shrnul celé utkání hlavní trenér Milan Fortuník. Toho mrzelo, že stejně jako v úterý v televizním utkání tak i teď odešli jeho svěřenci bez bodu a spodek tabulky se tak před Vánoci srovnal. Poslední Příbram ztrácí už pouze bod.

K cennému bodu z jihu Čech chybělo přitom málo. Vyrovnaná koncovka čtvrté sady ale vyzněla pro České Budějovice a všechny body tak zůstaly doma. „Kromě prvního setu, kdy nás soupeř zatlačil, kde se dalo, byly ostatní vyrovnané,“ řekl po zápase slovenský nahrávač Filip Palgut, jenž v minulosti působil v dresu soupeře.

Po jednoznačné první sadě vše nasvědčovalo tomu, že zápas bude mít stejný průběh jako den předtím. Následně se ale hra vyrovnala a Kladenští ukázali přivrácenou stranu mince. „Musím pochválit spoluhráče, že oproti zápasu s Karlovarskem byl náš výkon bojovnější a všichni hráli za všechny,“ liboval si 29letý Slovák v kladenském dresu.

Zejména v úvodním a závěrečném dějství zlobil kladenské volejbalisty univerzál Casey Adam Schouten. „On se těžko brání. Pokud má dobrou nahrávku, tak útočí proti rozhozeného bloku a boduje snadno,“ řekl Palgut na adresu kanadského univerzála s nizozemským pasem. Ten Českým Budějovicím na začátku zápasu zařídil pohodlný náskok několika bloky a přesnými útoky. V závěru duelu byl adresátem většiny těžkých bodových nahrávek a byl to právě on, kdo zařídil i mečbol zápasu. Celkově proti Kladnu zaznamenal 22 bodů a byl tak nejvíce bodujícím hráčem utkání. 

Orli tak podeváté v řadě odjíždí z jihu Čech poraženi a jejich čekání na výhru se prodlouží minimálně na čtyři roky. Během volejbalového „supertýdne“, kdy měli kladenští volejbalisté na programu pět utkání v osmi dnech, si tak připsali pouze jedinou výhru nad Zlínem. Nicméně poslední výkon na půdě Českých Budějovic je určitým příslibem do nejbližších zápasů. „Do všeho musíme jít odvážně. Pokud budeme hrát opatrně, tak to bude cesta do pekel,“ burcuje nahrávač Palgut.

Jeho i ostatní hráče čekají do vánočních svátků ještě dva tréninky a pod vysokou sítí se znovu sejdou 26. prosince. O tři dny později se v televizním duelu od 13 hodin střetnou se Lvy, které vzápětí přivítají doma. „Teď si trochu oddychneme, vyčistíme hlavy a následně se co nejlépe připravíme na Prahu,“ říká Palgut. Tímto dvojutkáním s Pražany tak Orli uzavřou kalendářní rok 2020. 

České Budějovice – Kladno 3:1 (14, 22, -22, 22)
Sestava: 
Palgut, Kraffer, Kyjanica, Křesťan, Hýský, Zajíček, libero Kunc (střídali: Mikulenka J.)
Nejvíce bodů: Schouten 22, Stoilović 12, Todua a Ondrovič 8 – Křesťan 19, Hýský 14, Kyjanica 10
Rozhodčí: Činátl – Poláček.