Drama v televizi. Vypjaté koncovky vyzněly lépe pro Odolku

Zápas jako řemen, jehož ztráta bude dlouho bolet. Kladenští volejbalisté prohráli v dohrávce 11. kola UNIQA extraligy s Odolenou Vodou 1:3 a horní polovina tabulky se jim nebezpečně vzdaluje. Zápas měl všechno – drama, emoce, vypjaté koncovky, netradiční kuriozitu a jedny pokažené narozeniny. Diváci u televizních obrazovek se tak museli bavit, až na ten výsledek.

Všechny čtyři sady nabídly dramatické koncovky. Jen jedna ale vyzněla lépe pro svěřence Milana Fortuníka. Kladenští volejbalisté pro sebe uzmuli hned úvodní set, ve kterém sice zaostali na útoku, ale byli lepší na servisu. Odolena Voda sice měla od začátku mírný náskok, nicméně tříbodovou ztrátu domácích smazal na podání oslavenec Filip Křesťan, který v den zápasu dovršil Kristova léta. Když se k němu esem a několika bloky přidal i kapitán Adam Zajíček bylo o osudu první sady rozhodnuto.

To však bylo z kladenské strany z hledisku získaných setů vše a ve zbývající části utkání postupně začali mít navrch hosté. Další pokračování pak přineslo jak vypjaté koncovky, tak i jednu velkou volejbalovou raritu ve třetí sadě. V důsledku chyby asistenta trenéra Milana Fortuníka byli jeho svěřenci nuceni absolvovat set v neobvyklém rozestavení, které mimo jiné ve dvou postaveních znemožnilo Orlům do obrany v poli začlenit libero Tomáše Kunce. Kladenští volejbalisté si tak museli v každém postavení dávat pozor, kde přesně stojí, na jejich koncentraci to však nebylo takřka poznat. Odolenou Vodu si drželi na dostřel, a až do koncovky ji nepustili do většího než dvoubodového vedení. V té však přeci jen byli šťastnější hosté. „Bylo to hlavně o tom, jak stát, abychom hostům nedávali body zadarmo,“ popsal po zápase kladenský kapitán nečekanou situaci.

Nejen z kladenského lídra, ale ze všech hráčů i trenérského týmu po utkání byla cítit obrovská frustrace. Všichni do jednoho cítili, že si zasloužili minimálně bod, ale v závěru druhého, třetího i čtvrtého setu se od Orlů štěstí odvrátilo. „Během střetnutí jsme střídali výborné momenty se školáckými chybami. Výkon měl po celé utkání výkyvy. I kvůli tomu jsme ztratili důležité koncovky setů,“ mrzelo kouče Milana Fortuníka.

Špatně postavení však nebylo jediným kuriózním momentem utkání. Čtvrtá závěrečná sada totiž nabídla neskutečných 72 bodů a trvala celých 42 minut, což z ní dělá nejdelší odehrané dějství letošní sezóny. „V závěrečné části se rozpoutala válka, rozhodovaly detaily a možná i o trochu více štěstí na straně Odolky,“ konstatoval Zajíček. Dramatickou koncovku pro sebe získali hosté, kteří tak vyhráli v Kladně poprvé po pěti letech. Mimo jiné tak pokazila narozeninový den hvězdě domácích Filipu Křesťanovi, jenž chtěl výhrou oslavit 33. narozeniny. 

Orli mají tak po polovině základní části na kontě pouhých 11 bodů a dalších devět ztrácí na šestou pozici, zaručující přímý postup do čtvrtfinále. Vzhledem k tomu, jak pekelný los je do konce kalendářního roku čeká – Karlovarsko, České Budějovice a dvakrát Lvi Praha, se tak nejspíše budou soustředit na získání co nejvýhodnější pozici pro předkolo play-off.

Kladno – Odolena Voda 1:3 (22, -24, -23, -35)
Sestava: Hýský, Kyjanica, Fortuník, Kraffer, Zajíček, Křesťan, libero Kunc (Střídali: Mikulenka J., Palgut)
Nejvíce bodů: Křesťan 20, Hýský 17, Zajíček 16 – Hladík, Holubec, Vanags (všichni 16)
Rozhodčí: Kovář – Grabovský