Mikulášská výzva! Orli zabojují o nadílku, nebo dostanou uhlí

Dva těžké zápasy čekají kladenské volejbalisty o víkendu. Nejprve v dohrávce 7. kola vyzvou doma Beskydy a následně v sobotu v rámci 13. kola vyrazí směr Brno. V ten samý den navíc bude chodit i Mikuláš s čertem a andělem. Partu okolo kapitána Zajíčka tak čeká zajímavý dvojboj o nadílku bodů a odvrácení porážkového uhlí. Zatímco páteční duel nabídne souboj dvou reprezentačních liber – Kunce a exkladenského Moníka, v sobotu v souboji dvou nejúdernějších univerzálů ligy vyzve kladenský Křesťan brněnského Římala.

„Budou to těžké duely. Viděl jsem hrát Beskydy s Prahou, která předtím porazila Brno, a musím říct, že mají dobře poskládaný tým se šikovným nahrávačem a skvělým univerzálem,“ říká na adresu Beskyd kapitán Zajíček. Jako kapitán povede tým do nadcházejících utkání ve svízelné situaci, z desátého místa a potřebou vyhrát. „Na nás bude záležet, jak se s oběma zápasy popereme. Pevně věřím, že je odehrajeme důstojněji, než jak jsme hráli doposud, vyjma duelů s Budějovicemi a Brnem,“ prohlašuje vůdce kladenských volejbalistů.

Sedmadvacetiletý blokař v rámci přípravy sledoval zápas Beskyd se Lvy a před vzájemným pátečním utkáním si udělal několik poznámek. „Hrají relativně nečitelně. Co jsem viděl, tak zprvu nehráli sebejistě, následně ale dokázali duel s Prahou otočit. Dokážou nečekaně udeřit. Musíme na ně vyvíjet neustálý tlak na servisu, aby byly pořád pod námi, a nám se nestalo to, co v Příbrami,“ prozrazuje Zajíček. Soupeř působící ve Frýdku-Místku zažívá druhou sezónu mezi elitou a loni odcházel po střetnutích s Kladnem v obou případech poražen. 

Pikantní duel

Letos má však moravsko-slezský celek výrazně vyšší ambice než loňské jedenácté místo. Na trase Kladno-Beskydy se udál i jeden zajímavý přestup. V letní přestávce změnil dres Milan Moník. „Určitě se proti nám bude chtít ukázat, s tím počítáme. Po odchodu bude mít určitě motivaci navíc,“ tuší Zajíček. „My ale chceme porazit celý tým, a nikoliv jednoho člověka,“ zdůrazňuje vzápětí. Moníkovo místo v kladenské sestavě zaujal mladý Kunc a v kladenské sportovní hale tak dojde i na souboj reprezentačních liber.

Beskydům se letos podobně jako Kladnu venku nedaří a ve třech zápasech uhrály pouze dva sety a domů odjížděly vždy bez bodů. Zajíček věří, že tomu tak bude i po pátku. „Náš tým je kompaktnější, máme na to, abychom je porazili. Oni budou mít za sebou dlouhou cestu. Musíme se ponořit do zápasu hned od prvního míče a ukázat jim, že to nebudou mít jednoduché a nevyhrají zde,“ prohlašuje kladenský kapitán.

Cesta na Moravu

Hned druhý den po obědě čeká kladenské Orly cesta po hlavní české silniční tepně do jihomoravské metropole. V Brně se postaví proti celku, který jako jediný v dosavadní sezóně porazili. „D1 bude pravděpodobně sjízdnější v sobotu než v pátek. Cestování na Moravu není nikdy jednoduché. Musíme se ale zachovat tak, jak se od nás očekává, tedy odevzdat maximum a dosáhnout na body,“ zdůrazňuje kladenský kapitán s vědomím, že Orli by nejraději na dva letošní výkony na Moravě zapomněli a v sobotu nepříznivý stav z venkovních zápasů zmírnili. 

Brno je týmem, který svou hru zakládá na tvrdém servisu, obzvláště pak v domácí hale. Klíč k bodům by tak měl být poměrně jednoduchý, vyrovnat se s přihrávkou a domácí tak znervóznět, což byl recept, který již zafungoval v domácí hale při výhře 3:1. „Brno jsme jednou porazili. Samozřejmě u nich to bude o poznání těžší, ale mně osobně se tam hraje dobře. Stále věřím, že uděláme šest bodů,“ smýšlí pozitivně Zajíček. Jak již zaznělo, hrát se bude na půdě soupeře a tam si Jihomoravané vedou výsostně. Všech dosavadních jedenáct získaných bodů vybojovali na vlastní palubovce. Bod jim sebralo pouze Karlovarsko, účastník letošního ročníku Ligy mistrů. Hodně pak bude záležet na výkonu univerzála Filipa Křesťana, který byl v posledním zápase s Příbramí jednoznačným tahounem mužstva. Pokud se mu podaří na vydařený výkon navázat a přidá se k němu výrazněji i zbytek družstva, šance na bodový zisk výrazně stoupnou.