Další venkovní prohra. Z Příbrami se veze pouze bod

Slibné vedení 2:0 na půdě posledního celku volejbalové UNIQA extraligy bylo málo. Kladno ztratilo nadějně rozehraný zápas a v dohrávce šestého kola prohrálo v Příbrami 2:3. I napočtvrté prohrálo na půdě soupeře a nadále zůstává na desátém místě. V delikátním souboji tak žák Petr Klár předčil učitele Milana Fortuníka. 

Všechno nasvědčovalo tomu, že Kladno konečně utne smolnou sérii a poprvé v letošní sezóně vyhraje na půdě soupeře. Chyběl poslední, nejtěžší krok. Vedení 2:0 Orlům bylo málo, a tak se taktovky ujali Kocouři. Příbramští vstoupili lépe do obou následujících sad a postupně dostávali utkání na svou stranu. „Na začátku třetího setu začala Příbram více riskovat na servisu a tenhle tah jí vyšel. Bohužel jsme se s tím nedokázali srovnat,“ naznačil hlavní důvod nečekaného zvratu asistent trenéra Tomáš Samsely. „My jsme naopak polevili, ať už na přihrávce, na bloku nebo na podání. Udělali jsme více chyb a byli jsme nedůrazní v útoku,“ přidal se k němu blokař Kyjanica.

Domácím se rozehráli Hladenko s Hulpachem, kteří výraznou měrou přispěli k příbramskému obratu. „Přihrávali si ideálně k síti a mohli vymýšlet. Zejména Hladenko odehrál skvělý zápas,“ uznal Samsely. „Z mého pohledu se na nás projevila nedisciplinovanost při hlídání a blokování jednotlivých hráčů,“ přemítal po prohře v Příbrami Kyjanica. Samsely se ještě pokousil odvrátit porážku v pauze mezi čtvrtým a pátým setem, kdy si osobně vzal na starost přestávkovou poradu a snažil se svěřencům zdůraznit, aby více zaměřili na Hladenka. „Měli se na něj více soustředit a také jsem jim říkal, co budeme hrát v jednotlivých rotacích,“ vysvětloval slovenský asistent trenéra. „To se nám částečně povedlo, o to ale měli více prostoru na krajích sítě. Škoda těch nepřesností na konci,“ litoval vzápětí. 

Konec parádní série

Rozjetá Příbram ale dokonala obrat a ukončila tak sérii čtrnácti kladenských výher v řadě. Žák Klár tak předčil svého mistra Fortuníka a připsal si první vítězství na lavičce Kocourů. Zajímavostí vzájemného souboje bylo také to, že se v dresu Kladna objevila hned pětice hráčů, která dříve stála na opačné straně kurtu, jmenovitě bratři Mikulenkové, Hýský, Křesťan a Palgut, který dokonce v tomto středočeském městě žije.

„Sezónu startujeme napočtvrté. Měli bychom být ale natolik zkušené mužstvo, že by se nám tohle stávat nemělo,“ vyčítal Kyjanica porážku sobě i celému týmu. Podle něj si Kladenští nedokázali na rozdíl od soupeře od 3. sady pomoci servisem a na jejich straně se projevil i horší příjem. Kladenští volejbalisté tak nadále čekají na první letošní výhru venku. I na čtvrtý pokus přivezli ze soupeřovy půdy porážku, i když tentokrát získali alespoň bod. Pro svěřence Milana Fortuníka se tak jedná o nejhorší start do sezóny od jejich návratu do extraligy v roce 2015. V tomto ročníku měli po šesti kolech na kontě také pět bodů, ale vyhráli o dva sety více. Nevydařený start budou Orli moci vylepšit už v pátek, kdy na domácí palubovce přivítají celek Black Volley Beskydy.

Příbram – Kladno 3:2 (-23, -18, 18, 17, 12)
Sestava: Kyjanica, Palgut, Kraffer, Zajíček, Křesťan, Mikulenka J., libero Kunc (střídali: Fortuník, Hýský, Mikulenka V., Vostárek)
Nejvíce bodů: Hladenko 16, Hulpach 15, Pavelka 14 – Křesťan 21, Kyjanica 11, Zajíček 9
Rozhodčí: Fink – Kořenek