Covid dál pustoší kabinu. Další utkání až v prosinci

Už aby přišlo adventní období a všechny trable opustily tým. Přesně tohle si přejí všichni lidé okolo kladenského volejbalu. Na základě výjimky vlády zkraje listopadu sice mohou trénovat a připravovat se na zápasy. Nyní ale svěřenci Milana Fortuníka bojují s neviditelnou překážkou na vlastní kůži a nutí je odkládat další utkání. Kvůli řádění koronaviru, jenž přeskakuje z jednoho hráče na druhého a setkala se s ním již většina kádru, se přesouvají i nadcházející plánované duely s Příbramí a Ostravou.

Z nadějných vyhlídek se stal zlý sen. I takto by se dal nazvat listopad v kladenském týmu. První testy v polovině měsíce odhalily tři pozitivní případy uvnitř týmu, týden na to se jejich počet rozšířil. Kladno tak zůstává jediným celkem UNIQA extraligy, jemuž Covid-19 zamezuje zapojit se do nejvyšší soutěže. „Celkem šest hráčů jsme měli o minulém víkendu v karanténě. Dál zůstávají tři,“ přiznává smutně trenér Fortuník poté, co musel odložit další zápasy. Nejen se Lvy a Odolenou Vodou, ale i ty nadcházející s Příbramí a Ostravou. Zvolit tuto variantu mu umožňuje dohoda mezi šéfy klubů. „Snažil bych se hrát, ale kromě hráčů s Covidem máme ještě další zdravotně indisponované. V tuto chvíli bychom neměli k dispozici žádného nahrávače a hrát bez nich nejde,“ vysvětluje trenér kladenského celku, proč zažádal o další odklady.

Utkání se kupí

Odložená utkání rozesmutnila pochopitelně i hráče, kteří museli přežít pětitýdenní pauzu bez ostrého zápasu, a když už se jednoho dočkali, tak na další budou muset počkat až do adventního období. „Cítím, že radost z toho nikdo nemá, ale co se dá dělat. Musíme se s tím poprat a fungovat dál,“ říká Fortuník. Jeho svěřenci už v tuto chvíli budou muset dohánět celkem devět původně naplánovaných utkání. K pěti duelům z října přibyly teď další čtyři.

V listopadu má tak Kladno dohráno a znovu se do UNIQA extraligy zapojí až v prosinci. „Žádal jsem kluby, se kterými jsme se měli podle rozpisu utkat, Ostravu s Příbramí, abychom zápasy odložili a snažili se najít jiné termíny,“ objasňuje Fortuník. Zatím jsou neoficiálně přesunuty na leden, na konkrétní data si ale budeme muset všichni počkat. Nicméně existuje určitá šance, že budeme hrát hned první prosincový den. Středočeský rival z Příbrami se totiž ozval s návrhem, aby se vzájemný duel odehrál v náhradním datu co nejdříve a jako variantu nabídl 1. 12. Termín by měl být stvrzen během tohoto týdne.

Termíny se hledají

K tomu se navíc hledají i termíny pro utkání se Lvy, Odolenou Vodou a Ostravou. V rozpisu se zápas se Lvy vrátil na původní termín 30. prosince, i tady ale zřejmě dojde k přeložení, aby se nehrálo den před silvestrem. „Nicméně je možné, že budeme muset mezi svátky hrát,“ připouští šéf kladenského klubu. 

Vzhledem k nabité termínové listině, kdy všechny kluby budou hrát až do konce kalendářního roku režimem pátek-sobota, se tak logicky nabízí, že se zrušené zápasy připojí postupně k těm lednovým. „Když se vše přeloží až do roku 2021, tak by teoreticky šlo, že by se odložená utkání přiřadila k sobotním pevně daným,“ nastiňuje jednu z možností Fortuník. V tom případě by jeho svěřenci jeli v „režimu play-off“ prakticky až do konce sezóny, protože po dohrání základní části by rovnou navázali na vyřazovací boje. „Můžeme to brát jako přípravu na ně,“ dodává s nadsázkou.

Nahuštěný program svádí k rovnoměrnému vytížení hráčů na všech postech, což však kvůli několika zraněním není možné. K rozšíření stávajícího kádru ale nedojde. „Bavili jsme se otevřeně s lidmi z vedení klubu na toto téma a došli jsme k názoru, že tento krok zatím vynecháme. Jednak z ekonomických důvodů a také kvůli aktuální situaci okolo soutěže,“ uzavřel šéf kladenského klubu.