Vymodlený restart je tady. Kladno vyrazí směr Ústí

Pět týdnů čekali na další ostrý zápas. Vynucená pauza se blíží ke svému konci a o slovo se opět hlásí UNIQA extraliga. Kladenští volejbalisté změří v rámci desátého kola síly s Ústím nad Labem. Hrát se bude samozřejmě za zavřenými dveřmi a svěřenci Milana Fortuníka jedou na sever Čech s jasným cílem. Poprvé letos přivézt domů z venku body a nejlépe hned všechny tři.

Je to tady! Všichni volejbaloví příznivci už vyhlíží v kalendáři datum 14. listopadu a pátou hodinu odpolední. Úkol zní totiž jasně! Usednout k televizím, počítačům, notebookům, tabletům či mobilům a pustit si po pěti týdnech Kladno, jak bojuje pod vysokou sítí. Alespoň jedna z mála pozitivních zpráv posledních dnů, a navíc další způsob, jak přijít na jiné myšlenky v této nelehké době, kdy nás pochmurné počasí, vládní nařízení a brzké stmívání tlačí k tomu zůstat doma.

Je to víc než měsíc, kdy Kladno hrálo naposledy ostrý zápas a že bylo na co koukat. Parádní zápas s Českými Budějovicemi si pochvaloval kdekdo. Poté ale přišla nucená, vládou nařízená pauza, která se protáhla ze dvou týdnů na pět. I proto je natěšenost uvnitř klubu na zápas s Ústím větší než obvykle. „Upřímně se těším stejně jako na začátku každé sezóny, a i na to, že se bude hrát sobota-neděle, tedy pravděpodobně. Vzhledem k tomu, že se ta letošní zastavila po čtyřech zápasech, tak se stále jedná o její začátek, ačkoliv jsme už měli být pomalu v její polovině,“ přemítá vůbec nejstarší hráč na kladenské soupisce, 36letý Tomáš Hýský.

Stoprocentní úspěšnost

A kam taky vyrazit jinam než na sever Čech. Od návratu Kladna do nejvyšší soutěže patří Ústí snad mezi jeho nejoblíbenější destinace. Oba týmy odehrály v nejznámějším českém městě na řece Labi od roku 2015 celkem šest zápasů a všechny zápasy ovládli Středočeši, a to dokonce bez ztráty bodu, na což chtějí pochopitelně navázat i nyní. „Ústí předvádí v letošní sezóně poměrně kvalitní výkony, mají tam dobré hráče. Po pauze bychom na tom měli být z hlediska formy stejně, nic jednoduchého nás nicméně na severu Čech nečeká,“ říká k nadcházejícímu utkání Tomáš Hýský. To ostatně dokládá i tabulka, Severočeši totiž vstoupili do nové sezóny parádně. Ze čtyř zápasů třikrát vyhráli a s osmi body pauzu strávili na třetím místě.

I proto je kladenský smečař více než opatrný. „Těžko říct, jestli se pro nás jedná o ideálního soupeře. Před pauzou bylo Ústí rozjeté a nucené volno by je mohlo trochu přibrzdit, čehož bychom chtěli využít. Uvidíme, jak na tom herně budeme, teprve od minulé středy trénujeme v hale a až nyní se sehráváme v šesti,“ dumá i přes skvostnou bilanci na půdě nejbližšího soupeře volejbalista, který při poslední výhře na severu Čech byl hodně vidět a s 19 body měl největší zásluhu na výhře 3:1. „Ústí je doma nepříjemné. Vždy jsme si říkali, že tam jedeme pro tři body, ale nikdy to tam není jednoduché,“ upozorňuje vzápětí.

Matador burcuje

Ačkoliv je v týmu nejstarší a jeho tělo už regeneruje pomaleji, tak je Hýský na budoucí náročný program, kdy se budou hrát velmi pravděpodobně dvě utkání ve dvou dnech, připravený. „Hrajeme takhle na antukových turnajích přes léto. Není tam den volna, kdy bych vytuhnul. V mém věku jsou dva zápasy o víkendu pro mě lepší variantou, než kdybych měl mezi nimi volno,“ vysvětluje 36letý smečař kladenského celku.

O tomto víkendu se však bude hrát pouze jednou a po dvou jasných porážkách na hřištích soupeřů by měli kladenští volejbalisté pořádně zabrat. „Jedeme tam vyhrát a každý z nás tam musí nechat maximum. Jakmile někdo nebude hrát naplno, tak se naše hra automaticky rozpadne,“ nabádá Hýský, který sám nastiňuje recept, jež by měl svěřence Milana Fortuníka dovést minimálně k vítězství a v ideálním případě ke všem třem bodům. „Musíme hrát pospolu. Jít do zápasu od první rozehry, abychom se vyvarovali toho, že nám unikne první set a my se do hry dostaneme v půlce toho druhého,“ burcuje své spoluhráče kladenský matador.

S restartem přichází ale i nové podmínky, které je nutné splnit. Před každým zápasem budou muset všichni členové týmů podstoupit testy, které budou platné po dobu 48 hodin. V případě, že se u jednoho z týmů vyskytne čtyři a více pozitivních jedinců, bude utkání odloženo a začne se pro něj hledat náhradní termín.