Studuj a hraj současně! Sportovní gymnázium láká ke studiu hráče a hráčky volejbalu

O krok blíže svému snu nebo alespoň profesionální kariéře v Česku. Sportovní gymnázium a gymnázium (SGAGY) v Kladně láká do svých řad také volejbalisty a volejbalistky, které by se mohli stát hvězdami budoucnosti. Potenciální zájemci se mohou těšit na ideální spojení studia s tréninky pod vedením trenéra Petra Klára. Pro čtyřleté studium je nutné podat přihlášku do 30. listopadu, v případě osmiletého je uzávěrka až 1. března 2021. 

Mladí uchazeči a zájemci, kteří přemýšlí, jak co nejideálněji skloubit sportovní život se studijními povinnostmi a myšlenkami na profesionální volejbalovou dráhu by měli zpozornět. Naskýtá se jim jedinečná možnost, jak všechny tři věci spojit dohromady. Stačí podat přihlášku na SGAGY, kde působí také bývalý asistent trenéra v Kladně a současný kouč extraligové Příbrami Petr Klár, který pracuje ve škole již pět let. „Vidím zde velký růst poté, co žák přijde na školu základky. Kvantitativní nárůst objemu tréninkových jednotek je neoddiskutovatelný,“ zdůrazňuje 44letý kantor kladenského gymnázia. 

„Budoucím volejbalistům nabízí naše škola profesionální podmínky, které nikde jinde ve středočeském kraji nenajdou,“ láká dál potenciální zájemce Klár. Vyjma tréninkového zázemí, které zahrnuje sportovní halu BIOS včetně posilovny, venkovní multifunkční areál Sletiště či Aquapark pro regeneraci, mohou studenti SGAGY využít služeb fyzioterapeutky Michaely Darsové, jež působí například u kladenských volejbalistů či hokejové Sparty.

V případě zranění je žákům prostřednictvím klubu Kladno volejbal cz k dispozici špičkový lékař-ortoped David Homér. „O zdravotní stav studentů je z mého pohledu perfektně postaráno, což v současné době není na školách samozřejmost,“ zdůrazňuje Klár. Studentům škola každoročně přispívá na sportovní vybavení, včetně profesionální volejbalové obuvi zdarma.

Nábor se týká jak chlapců, tak dívek, kteří na škole studují a trénují dohromady. Pro studentky se nově navíc naskýtá možnost během studia a zejména po něm pokračovat v Kladně ve volejbale dál. Od této sezóny se totiž místní Vavřinec přesunul pod záštitu doposud výhradně mužského oddílu Kladno volejbal cz, což je podle Klára výborná zpráva. „Ambicí klubu je po vzoru mužů vytvořit silný ženský tým, který by měl postupovat v hierarchii soutěží až úplně na vrchol, do UNIQA extraligy žen. Naše děvčata tak budou mít možnost uplatnění v ženské složce i po dokončení studia,“ podotýká 44letý trenér, jež potenciálním uchazečům radí, aby v případě zájmu kontaktovali nejen přímo jeho, ale také současné studenty, od kterých získají praktické informace o studiu.

Jednou z nich je i Adéla Šestáková, která se díky působení na SGAGY vyšvihla z Kladna do pražské Španielky, jež hraje extraligu juniorek. „Přestoupila jsem na Sportovní gymnázium hlavně kvůli volejbalu. Do tréninkového rytmu jsou vloženy dva tréninky navíc, plus případná regenerace,“ objasňuje Šestáková. „O to je samozřejmě školní den delší,“ pokračuje úspěšná studentka.

Potenciálním zájemcům posílá Šestáková jasný vzkaz. „Ten, kdo volejbalem žije, by neměl váhat. Na škole je zkušený trenér. Vše je zaměřeno velmi profesionálně. Vyjma tréninků je zařazena do programu i pondělní posilovna nebo kompenzační cvičení sloužící k protažení těla,“ říká současná hráčka SK Španielka Řepy, která zároveň i upozorňuje budoucí spolužáky. „Ať se připraví na to, že je vše náročnější. Když ostatním třídám končí škola okolo druhé, tak nám například až po půl čtvrté,“ dodává na závěr.

Potenciální zájemci by neměli zapomenout, že hraničním datem pro odevzdání přihlášek pro 4leté studium je 30. listopad. Zájemci o 8leté studium pak mají čas do 1. března příštího roku.

Studenti Sportovního gymnázia a gymnázia v Kladně společně s trenérem volejbalu Petrem Klárem