Svitla naděje. Volejbalisté začnou opět trénovat v hale

Po více jak třech týdnech okusí, jaké to je zahrát si s míčem. Kladenští volejbalisté stejně jako ostatní profesionální kluby budou od zítra opět trénovat v hale. Kdy nastoupí k prvnímu zápasu se ale zatím neví. Jisté je, že to bude ještě za přísnějších podmínek, než tomu bylo na začátku sezóny. Novinkou bude testování všech členů týmů před každým ligovým kolem.

Stejně jako většina ostatních extraligových celků i kladenští volejbalisté nezůstali během nucené pauzy pozadu. Celé tři týdny i přes nepříznivé podmínky poctivě pracovali na fyzické kondici. Nyní už se mohou vrátit k tomu, co mají nejraději, k volejbalu a v hale. Zatím však pouze k tréninku. Restart UNIQA extraligy mužů je zatím neznámý. „Musí se vyjádřit všechny extraligové kluby a hlavně Český volejbalový svaz. Není totiž úplně jasné jak se kola, která nebyla odehrána, budou dohrávat a případně kde a v jakém formátu,“ podotýká předseda Kladno volejbal cz a trenér Milan Fortuník. Svaz musí nejprve zažádat o výjimku, na jejíž základě by poté mohla opět spustit nejvyšší soutěž.

Oproti září je zde ale jedna velká podmínka. V případě znovurozběhnutí UNIQA extraligy mužů se budou muset všichni členové týmu podrobovat týden co týden pravidelnému testování na nemoc Covid-19. Test přitom v době utkání nesmí být starší než 72 hodin, což s sebou logicky přináší velkou finanční zátěž. Jeden test stojí 1 750 Kč. „Předběžně zaznělo, že by Svaz klubům finančně s testováním pomáhal,“ dodává Fortuník, podle něhož by se mohla nejvyšší volejbalová soutěž rozjet příští víkend.

Vzhledem k tomu, že oznámení o rozvolnění opatření pro prostředí profesionálního sportu je relativně čerstvé, nikdo neví, jaký bude další vývoj soutěže. Zda se po restartu bude hrát jeden zápas týdně, jak jsou volejbaloví fanoušci zvyklí, anebo rovnou dvě utkání tak, aby se stihla základní část odehrát do konce února, jak bylo původně v plánu, zatím nikdo neví. Pokud by došlo na druhý zmiňovaný scénář, tak se podle Fortuníka najede na vyzkoušený model hracích dní čtvrtek/sobota, a to z toho důvodu, aby nedocházelo ke kolizi s ostatními sporty z hlediska termínové listiny.

Nejvyšší fotbalová a hokejová liga se s velkou pravděpodobností rozběhne již o tomto víkendu. V případě volejbalu by se ale, dle Fortuníka, měla nejvyšší soutěž rozjet až o příštím víkendu, tedy v sobotu 14.11 a to zejména z toho důvodu, že volejbal je jedním z nejnáročnějších kolektivních sportů, alespoň co se sehrání mužstev týče. „Aby hra nějak vypadala, tak bychom potřebovali mnohem více času,“ vysvětluje Fortuník. Pokud by se ale Český volejbalový svaz rozhodl, po vzoru fotbalu a hokeje, obnovit nejvyšší soutěž už o tomto víkendu, kladenský trenér je připraven se svými svěřenci opět zapojit do extraligového kolotoče. „Myslím, že po pěti dnech bychom měli být schopni naskočit do zápasu. Po fyzické stránce jsme připraveni,“ zdůrazňuje kouč Orlů. 

Vedení kladenského klubu se již zařizuje podle nejnovějších hygienických pokynů. „Objednali jsme dezinfekční prostředky, mechanické přístroje na rozprašování a mnoho dalšího,“ vysvětluje Fortuník. K trénování budou připuštěni zatím pouze muži, jakožto profesionálové. Ostatní družstva si budou muset počkat, až bude situace přijatelnější.