Rozlučka ve velkém stylu. Mládež se o víkendu naladila vítězně

Horní řada zleva: Maxmilián Pour, Svoboda Vojtěch, Svoboda Lukáš, Michal Lechan, Matěj Kelíšek, Ben Formánek, Tomáš Salaba, Ondřej Zika, Tomáš Pudil
Dolní řada zleva: Vojtěch Dandar, Jakub Kelíšek, Vít Hájek, Kryštof Ouředník

Před nucenou pauzou přišly pozitivní zprávy z řad kladenské volejbalové mládeže. Juniorky s kadetkami přivezly ze západních Čech výjimečně pod vedením Milana Fortuníka tři výhry a jednu prohru. Nezaváhaly ani starší žákyně a mladší žáci si ve čtyřkách pořádně užili domácí turnaj, kde brali dvě pozice na stupních vítězů a jeden postup do čtvrtfinále.

Juniorky a kadetky čekalo největší překvapení ještě před odjezdem z haly. Místo Ireny Pokorné, jež je v karanténě, se trenérského kormidla chopil Milan Fortuník, který se ke koučování ženského, respektive dívčího volejbalu vrátil přibližně po 30 letech. „Pro mě se jednalo o jiný volejbal, než jsem byl zvyklý zejména z hlediska vyjadřování, projevy emocí musely být umírněnější a zdrženlivější a nevěděl jsem, co si můžu a nemůžu dovolit,“ přiznal po zápase předseda kladenského klubu a provizorní kouč dívčích týmů.

Fortuník se nejprve vydal s juniorkami do Plzně, kde se utkaly s místní rezervou. Po první celkem jednoznačné výhře v poměru 3:0 přišel druhý zápas v opačném gardu, kdy byly lepší Západočešky a po vyrovnaných koncovkách ve druhé a třetí sadě zlomily odpor Kladna a po jasném zisku čtvrté sady 25:11 vyhrály nakonec 3:1. „Obě dvě utkání byla vyrovnaná. Pěkné zápasy, které nám ukázaly rezervy hlavně v dohrávání vysokých míčů,“ přidal pár poznatků zkušený kouč.

Překvapený trenér

V neděli se pod dohledem předsedy představily kadetky, které dál pokračují v suverénní jízdě v první lize. I přes první ztracený set v lize, zaviněný změnami v sestavě, pokračují nadále ve vlastní show a neohroženě vládnou své skupině. Jejich sílu poznala rezerva Chodova při utkáních v Sokolově. Oba zápasy zvládly s přehledem a vyhrály 3:1 a 3:0. „Bylo zajímavé vůbec se seznámit se soutěží. Družstvo Chodova na mě zapůsobilo a překvapilo mě, kdy zkoušelo hrát moderní hru včetně nahrávek do kůlů a vazeb na útok ze zadních zón,“ poznamenal Fortuník.

„Naše hráčky mě mile překvapily jejich pozitivním přístupem. Bylo na nich vidět, že je volejbal baví, byla radost s nimi spolupracovat,“ pěl slova chvály na nové svěřenkyně Fortuník po uplynulém víkendu. Nejen on, ale i ostatní trenéři, se těšili z výkonů žactva o víkendu. Obě družstva starších žákyň ztratila dohromady v šesti utkáních pouze jediný set a soupeřky z Mělníku se na kurtě nestačily divit.

Rozlučku ve velkém stylu si přichystali i mladší žáci ve „čtyřkovém“ volejbale. Na domácí půdě v Kladenské sportovní hale si došli pro konečné druhé, třetí a osmé místo v turnaji, který se konal za účasti dvanácti družstev. B-tým podlehl ve finále Odolene Vodě A, naopak A-tým mladých orlů si poradil s rezervou stejného týmu v souboji o pomyslný bronz. 

Poslední zástupce (C-tým) postoupil ze základní skupiny, ale čtvrtfinále bylo nad jejich síly. „Většina kluků se postavila poprvé na kurt v ostrém zápase. S turnajem se ale dokázali popasovat, a dokonce jednou vyhrát. Když hráli proti výrazně lepšímu týmu, tak měli potíže se soustředěním. S vyrovnaným soupeřem se ale dokázali zkoncentrovat a dostat se do hry,“ konstatoval spokojeně trenér Petr Vilt. 

Výsledkový servis 

Juniorky – 1.liga – skupina C
Plzeň B – Kladno 0:3 (-17, -21, -21)
Plzeň B – Kladno 3:1 (17, -22, 23, 11)

Kadetky – 1.liga – skupina A
Chodov B – Kladno 1:3 (-17, -18, 22, -24)
Chodov B – Kladno 0:3 (-22, -20, 18)

Starší žákyně – Krajský přebor
Kladno A – Mělník B 2:0 (13, 21)  
Kladno B – Mělník C 2:0 (10, 13)  
Kladno A – Mělník A 2:0 (12, 13)  
Kladno B – Mělník B 2:0 (13,22)   
Kladno A – Mělník C 2:0 (0, 7)       
Kladno B – Mělník A 2:1 (22, -23, 12)