Bolestivá venkovní prohra. Také ze Zlína jedou Orli domů s prázdnou

Dvě ze tří nejvzdálenějších destinací mají za sebou a kladenským volejbalistům se zřejmě uleví, že na dlouhou dobu naposledy. Po prohře 0:3 v Ostravě padli i ve Zlíně, tentokrát 1:3 a domů se opět vracejí bez bodu. Na další prohru zvenku, bolestivější než v prvním případě musí ale hodně rychle zapomenout, protože už v sobotu je na domácí půdě čekají České Budějovice.

Výkyvy na servisu a zároveň horší efektivita zahajovacího úderu byly hlavní příčiny kladenské porážky ve Zlíně. „Podáním jsme si nedokázali soustavně vytvořit tlak. Po celý zápas jsme se nedostali do tempa,“ přiznal po zápase trenér Fortuník. „Náš servis byl jednou z věcí, o který jsme se nemohli opřít. Osobně jsem se pokoušel něco změnit, zkusil jsem plachtu, ale ani to nefungovalo,“ přidal se ke kouči Jiří Kraffer, který z kladenských hráčů zaznamenal nejvíce bodů (14) a patřil k nejvýraznějším postavám na straně hostů. 

Nejen horší servis, ale také duo Jiří Adamec-Daniel Čech se výrazně podepsalo na výhře domácích. V zápase si dohromady připsalo 31 bodů (18 a 13) z celkových 51 na straně Fatry. Zároveň si Zlínští velmi dobře přihrávali a tím pádem měli i snadnější pozici v útoku. Kladenská obrana postrádala kompaktnost a fungovala o poznání hůře než proti Brnu.

Karta pro Křesťana

Nervozita byla na hře Kladna znát a v jednu chvíli tryskala naplno, což vyústilo ve žlutou kartu, kterou viděl Filip Křesťan. „V ten okamžik stoupla. Rozhodčím se nezdálo jeho chování, ale nijak zvlášť nevybočilo ze zápasu,“ obhajoval svého svěřence Fortuník. 

Kladno přitom začalo slibně. Až do koncovky úvodní sady si drželo náskok, jenomže v závěru přišly chyby na servisu, Zlín toho využil a celou sadu zakončil esem Čech. „V průběhu prvního setu jsme měli daleko víc příležitosti, jak odskočit soupeři, ale nepodařilo se nám to a on nás poté ztrestal,“ litoval Fortuník promarněného možného vedení 1:0. Místo toho se domácí naopak uklidnili, ujali se sami náskoku, a i přes výkyvy v dalším dějství získali druhou sadu a směle vykročili za vítězstvím.  

Orli zabojovali, v dramatické koncovce pro sebe uzmuli třetí set. Parádní vstup do čtvrté sady, kdy se rychle ujali vedení 4:1, naznačoval, že by se mohlo jít do rozhodující páté, ale naděje hostů se rychle rozplynuly, když si domácí i díky několika bodovým sériím došli pro výhru v setu a celém zápasu. „Zlín byl tým na ubránění. Tím, že jsme chybovali na servisu, jsme ho nedostávali pod tlak a on tak nedělal chyby,“ smutnil po zápase Kraffer, který označil výkon týmu za dětský. „Spadly nám tam míče, které by neměly, a nevěděli jsme, kde máme být,“ uzavřel smečař kladenského týmu.

Zlín – Kladno 3:1 (25, 21, -22, 20)
Sestava: Kyjanica, Palgut, Kraffer, Zajíček, Křesťan, Hýský, libero Kunc (střídali: V. Mikulenka, J. Mikulenka)
Nejvíce bodů: Adamec 18, Čech 13, Navláčil 9 – Kraffer 14, Křesťan, Hýsky, Kyjanica (všichni po 8)
Rozhodčí: Spáčil – Možnár