Začal platit nouzový stav, volejbal ale jede dál!

V průběhu tohoto a příštího týdne si Česká republika prochází dalším nouzovým stavem. Od 5. října vydala vláda mimo jiných i opatření omezující počet osob na hromadných akcích včetně těch sportovních a volejbalu nevyjímaje. Hraje se ale dál! Ale, na tréninku a při zápasech bez rodičů, respektive diváků.

Od pondělka na 14 dní platí v České republice omezený režim. Sportovní oddíly fungují dál, a tak tréninky všech kategorií pod záštitou Kladno volejbal cz pokračují beze změny. Nicméně, rodiče si děti nyní mohou vyzvednout až před halou, nikoliv vevnitř. „Byli bychom rádi a prosíme rodiče, aby monitorovali zdravotní stav svých dětí. Děti by měly dodržovat základní hygienické návyky ve společných prostorách, a to včetně dezinfekce a důkladného mytí rukou a nošení roušky mimo trénink. Při tréninku je důležité, aby děti po sobě nepily z jedné lahve a každý si přinesl svou,“ apeluje předseda a šéf kladenského klubu Milan Fortuník.

V průběhu následujících dvou týdnů dojde i ke změnám co se tréninků týče. „Rádi bychom, aby děti omezily svůj pobyt ve společných šatnách, tedy pokud je to možné, prosíme, aby se děti převlékly doma,“ prosí rodiče Fortuník. „Snažíme se zajistit, aby se jednotlivá družstva v hale potkávala co možná nejméně a aby byly dodržovány rozestupy. Hřiště jsou od sebe oddělena bočními sítěmi,“ ubezpečuje vzápětí. „Vyskytly by se v rodině či u samotných dětí příznaky onemocnění COVID-19, prosíme rodiče, aby děti neposílali na trénink a informovali trenéry a vedení klubu,“ dokončuje svá přání nejvyšší představitel kladenského klubu.

Změny se dotknou i sobotního utkání s Českými Budějovicemi, které se bude hrát před prázdnými tribunami. „Hrajeme bez diváků za zavřenými dveřmi. Do haly se dostanou pouze činovníci klubu a pořádající služba zápasu,“ hlásí dopředu Fortuník. Na sportovních akcích může být v jednu chvíli maximálně 130 osob.

Stopka amatérům

Provizorní opatření se nejvíce dotknou neoficiálních soutěží, což v případě volejbalu na Kladně znamená odložení turnajů minivolejbalu základních škol pod hlavičkou společnosti Tepo a série amatérských turnajů „4+2“. Všechny turnaje minivolejbalu na školách, které byly plánovány na podzim se odkládají na pozdější, nejspíše lednový termín. Na všechny účastníky však čeká alespoň jedna příjemná novinka. Nově by se mělo hrát v Kladenské sportovní hale, a ne v přetlakové nafukovací hale u 12. ZŠ, jak tomu bylo doposud. „Děti si nově budou moci sednout na tribunu a dívat se na ostatní, obecně je zázemí Kladenské sportovní haly lépe přizpůsobeno konání těchto akcí,“ vysvětluje důvody Fortuník.

Další ligou, která si musí na svůj start počkat, je ta amatérská s názvem „4+2“. Vzhledem k nařízení ministerstva zdravotnictví může být při nesoutěžních utkáních ve vnitřních prostorách maximálně 10 osob, což znemožňuje pořádání zápasů v běžném režimu a obsazení. „První letošní turnaj, který se měl odehrát již tuto sobotu (tj. 10. 10.), jsme museli zrušit. Budeme za něj hledat termín náhradní, což bude ale velmi problematické. Co bude s dalšími turnaji lze s ohledem na měnící se situaci ohledně onemocnění COVID-19 jen velmi těžko odhadovat,“ upřesňuje smutně hlavní organizátor série amatérských turnajů 4+2 Radek Posekaný s tím, že se v průběhu letošní sezóny bude muset improvizovat. O pořádání následujícího turnaje, jakožto i dalších plánovaných turnajů, který je plánován na 14. 11., se dle slov Posekaného bude rozhodovat podle aktuální situace. „S 10 lidmi v tělocvičně si ani pořádně nezatrénujete, natožpak abyste uspořádali turnaj 8 družstev. Nadále však zůstávám optimistou a věřím, že se nám i letos podaří naplnit základní a nejdůležitější pravidlo naší Superligy smíšených družstev, že hrajeme pro zábavu,“ dodává s nadějí Posekaný.

Přehled nařízení týkající se chodu klubu Kladno volejbal cz, tréninků a zápasů:
Všechny soutěže probíhají s maximálním počtem 130 osob.
Tréninků a zápasů se nesmí zúčastnit nikdo kromě hráčů, realizačního týmu, organizátorů a rozhodčích.
Tréninky všech kategorií pokračují dále beze změny v jejich rozvrhu.
V šatnách před a po tréninku je třeba se dlouho nezdržovat. Při vstupu do Kladenské sportovní haly použijte dezinfekci.
Pokud je to možné, jezděte již na trénink převlečeni a do šaten vůbec nevstupujte.
Mimo trénink a hrací plochu používejte roušku.
Pociťujete-li příznaky onemocnění COVID-19, oznamte to prosím trenérům nebo vedení klubu.
Rodiče ani diváci se nesmějí zdržovat v Kladenské sportovní hale. V případě vyzvednutí dětí a vstupu do haly používejte roušku a dodržujte rozestupy.
Turnaje minivolejbalistů v rámci základní škol jsou předběžně odloženy na leden 2021.
Tato vládní nařízení platí po dobu dvou týdnů. V případě dalších změn Vás budeme včas informovat.