Společně kupředu! Volejbalisté a volejbalistky se spojili pod hlavičkou Kladno volejbal cz

Velkými změnami prošla v uplynulých měsících kladenská volejbalová scéna. Všichni milovníci hry pod vysokou sítí – muži, ženy, děti, profesionálové i amatéři – se spojili v jeden celek pod hlavičkou Kladno volejbal cz. Předseda klubu Milan Fortuník si od spojení sil napříč jednotlivými celky slibuje přínos na palubovce i mimo ni.

Letošní sezona bude pro A-tým kladenských volejbalistů šestou extraligovou po návratu mezi domácí elitu. Za tu dobu se klub Kladno volejbal cz postupně rozrůstal a jeho rozšiřování vyvrcholilo v letošním roce spojením s klubem Vavřinec Kladno. K „Orlům“, jak se kladenským mužským a chlapeckým družstvům začalo přezdívat, tak nově přibyly i „Kočky“ – děvčata z původního Vavřince. Mimo nich budou pod hlavičkou Kladno volejbal cz působit i rozdělovští beachvolejbalisté či amatéři hrající turnaje šestkového volejbalu ve smíšených družstvech. Klub také zaštítí sérii školních turnajů v minivolejbalu pro žáky 3. a 4. tříd základních škol. 

Předsedu Milana Fortuníka, který zároveň zůstává trenérem extraligového áčka, sloučení týmů těší: „Z klubů, kde vedle sebe fungují chlapecké i dívčí týmy, jdou dobré zprávy. Sloučení je určitě ku prospěchu vývoje hráčů i hráček. Volejbal totiž vyžaduje extrémní spolupráci, je to nejkolektivnější ze všech kolektivních sportů. Zejména u menších dětí je velmi přínosné hrát smíšené turnaje chlapců a dívek, protože si mají navzájem hodně co předat. Kluci bývají silnější a rtuťovitější, zato holky bývají technicky zdatnější a obecně pečlivější. Obojí se vzájemně dobře doplňuje.“

Sloučením stávajících celků tak bude mít kladenský volejbalový „superklub“ v nové sezoně v závislosti na počtu přihlášek malých dětí mezi 250 až 300 hráči a hráčkami. Když k tomu připočítáte spolupráci s neregistrovanými amatéry a základními školami, vyjde vám obrovský záběr, který z klubu dělá nejsilnějšího hráče nejen v okrese, ale i za jeho hranicemi. 

„To má pochopitelně velké výhody zejména při jednání s partnery a dodavateli sportovního vybavení nebo výživy,“ pokyvuje Fortuník, kterého těší, že klub dokáže všem volejbalistům na Kladně a v okolí zajistit velmi výhodné podmínky pro sportování. „Z větší části jsme se přestěhovali do Kladenské sportovní haly, která bude naším domácím stánkem. Především pro extraligu, ale i další týmy. Dostali jsme tak možnost sjednotit všechno náčiní, nářadí a pomůcky, takže teď je na trénincích standardem, že mají trenéři k dispozici dvě tři sady míčů, jednotlivé kurty jsou oddělené sítěmi, takže balony nelétají nekontrolovaně všude po hale a všichni mají k dispozici trenažery na servis, smeč či blok. To jsou namátkou jen některé výhody sjednocení. Další pochopitelně spočívají i ve spolupráci trenérů a trenérek, kteří si mohou vyměňovat poznatky a posouvat se po sportovní stránce. Přece jen mají jiné zkušenosti trenéři chlapeckých a dívčích týmů, stejně tak trenéři beachvolejbalu.“

Velké spojování pochopitelně změnilo i strukturu vedení klubu. Ten má nově pětičlenný výkonný výbor, v němž jsou zastoupeny všechny části rozvětveného volejbalového stromu. Nově pak vznikla pozice marketingového manažera, kterou zastává bývalý hráč Ondřej Lenc. 

„Mimo to jsme navázali spolupráci s lidmi, kteří nám pomáhají vytvářet a šířit obsah na sociálních sítích. I v tomto ohledu se snažíme udělat krok kupředu, protože nám není jedno, kolik lidí si o nás přečte a kolik diváků chodí na zápasy. Chceme jich přilákat co nejvíce, a proto víme, že jim musíme nabídnout co největší informační komfort,“ říká Fortuník. Sloučení klubů podle něj v žádném případě neznamená, že by nově příchozí byli oproti stávajícím členům jakkoli znevýhodněni. Právě naopak.

„Všechny týmy jsou si zcela rovnocenné, nastavili jsme jednotný systém členských příspěvků tak, aby nikdo nebyl zvýhodněn či naopak. V mládežnických kategoriích pochopitelně zachováváme možnost slevy v případě, že v klubu působí sourozenci. Jinak mohou naši členové využívat různých benefitů u našich partnerů. Taková sleva na sportovní obuv přijde obzvlášť vhod. Boty za čtyři tisíce korun si naši členové mohou pořídit za necelé dva tisíce,“ vysvětluje Fortuník a závěrem dodává: „Organizační změny nemění nic na tom, že přijmeme nové členy. Nábory do všech kategorií jsou otevřené a děti se mohou hlásit po celý rok.“

Autor: Jan Keimar