Jako nebe a dudy. Orli doma zabrali a porazili Brno

Domácí premiéra skončila pro kladenské volejbalisty vítězně. Po sedmi měsících se představili před vlastními fanoušky, když ve druhém kole UNIQA extraligy přivítali soupeře, na kterého se připravovali už na jaře. Do Kladna přijelo Brno, původně soupeř pro čtvrtfinále play-off, které odjelo domů s prázdnou. Orli zvítězili 3:1.

Úvodní porážka v Ostravě budiž odčiněna. Výrazně zlepšený servis a také obranná práce nad sítí razantně pomohly Kladnu k vítězství. Po přetahované v úvodních dvou setech měli domácí ve druhé polovině zápasu utkání jasně pod kontrolou a premiéru před vlastními fanoušky zvládli v poměru 3:1 na sety. „Z naší hry jsem měl dobrý pocit, i když tam bylo dost chyb. Jsem rád, že jsme bojovali a neupadli do letargie jako v druhé polovině utkání v Ostravě,“ ulevil si po výhře nejzkušenější hráč v kladenském dresu 36letý Tomáš Hýský.

Po prvním soutěžním utkání letošní sezóny byl trenér Milan Fortuník značně rozčarovaný. Jeho svěřenci dostali lekci z efektivity na podání, a tak se mu jeho svěřenci celý týden pilně věnovali, což se projevilo v utkání z Brnem. Nejen na podání, ale i na bloku, na tom bylo Kladno lépe, a to především díky kapitánu Adamu Zajíčkovi, který svými výkony dotáhl svůj tým k vítězství v první sadě, byť v ní jeho družina dlouho ztrácela.

Celkem si kladenští volejbalisté připsali parádních 21 bodů z bloku. „On to všechno začal. V prvním a druhém setu zapsal čtyři bloky, pak jsme se k němu přidali i my na krajích sítě a bylo to,“ řekl na adresu svého kapitána Hýský, který si zároveň pochvaloval, jak se jeho tým zlepšoval v průběhu utkání.

Svěřenci Milana Fortuníka se po první sadě evidentně zbavili nervozity, což přiznal jak trenér, tak kapitán. Oproti soupeři začali Orli méně chybovat, úřadovat na bloku a jak třetí, tak čtvrtá sada se pak nesla ve znamení zlepšené hry v obraně, ale i v útoku, což kladenským vyneslo náskok několika bodů v klíčových fázích obou dějství a také konečnou výhru 3:1. „Krásné vítězství. Jsme rádi, že jsme zápas zvládli za tři body. Brno je nevyzpytatelný soupeř,“ těšilo Zajíčka. „S postupem času se naše hra zpřesnila a jsem rád, že jsme kvalitního soupeře dokázali porazit za tři body,“ přidal se k němu kladenský kouč.

Nyní čeká kladenské volejbalisty téměř dvoutýdenní pauza. Další utkání mají na programu až ve čtvrtek 8. října ve Zlíně. Jen o dva dny později přivítají v domácí hale největšího favorita na zisk titulu českobudějovický Jihostroj.