Filip Křesťan: Budu se muset fanouškům ukázat, aby mě vzali zpět

V právě započaté sezóně bude jednou z největších hvězd v kladenském týmu. Po třech letech strávených v Českých Budějovicích hlásí Filip Křesťan (32) návrat k modrobílým barvám. Na zkušeného univerzála čeká mnoho náročných úkolů. Jednak pomoci Kladnu zpět k co nejvyšším příčkám, ale také přesvědčit a získat si fanoušky zpět na svou stranu.

Jaké to je být zpátky v Kladně?

Je to příjemné. Musím říct, že už jsem potřeboval změnu. Místní prostředí velmi dobře znám a těším se. Vím, že se volejbal v Kladně hrával s chutí a lidi z něj měli radost, což jsem poslední roky trošku postrádal. I když přicházím z Budějovic, neřekl bych, že se v mém případě jedná o krok zpět. 

Jak hodnotíte působení v Českých Budějovicích?

Měl jsem v hlavě určitě věci, které jsem si chtěl splnit, proto jsem do Budějovic odešel. Jednalo se o dlouholetý klub s historií, ověnčený mistrovskými tituly a spoustou úspěchů a chtěl jsem si zkusit Ligu mistrů. To jsem si splnil, sám sobě si už tak nemám co dokazovat. Teď chci hrát pro radost a pomoci Kladnu znovu k tomu, co jsme v minulosti dokázali. 

Kam až mu chcete pomoci?

Kdyby to byl mistrovský titul, tak bych nejspíše přemýšlel o ukončení kariéry (směje se). Samozřejmě jedna z věcí, kterou bych chtěl, aby se vrátily úspěchy. Nechci říct, že tu v minulých letech nebyly, myslím si ale, že jsme teď lepší parta, která chce něco dokázat, a věřím tomu, že z toho něco vyplyne.

Spekulovalo se i o jiných klubech, kam byste mohl zamířit. Co rozhodlo pro Kladno?

Určitě to, že už jsem zde hrál a znám místní prostředí. Samozřejmě i fakt, že tady žijeme s přítelkyní a cítíme se tu jako doma. Určitě to ale není hlavní priorita, ale sám jsem potřeboval změnu, protože další sezóna v Budějovicích by pro mě byla psychicky velmi náročná. Nějaké nabídky byly, ale vzhledem k době, ve které žijeme, jsem nechtěl váhat a čekat, jak se situace vyvine, takže jsem v danou chvíli sáhl po tom, co bylo pro mě nejlepší, a to byla nabídka z Kladna. 

S kým jste toto rozhodnutí komunikoval?

S přítelkyní, rodinou. Zajímali mě jejich názory a pocity. Dále samozřejmě s agentem a Milanem Fortuníkem. S ním jsme si sedli a já vyslovil přání, že bych se chtěl do Kladna v budoucnu vrátit. Že se tak stalo tenhle rok, bylo pro mne překvapující a zároveň příjemné.  

Jaké očekávání má od vás trenér Fortuník?

Myslím si, že věc očekávání je věc nás obou. Zvlášť v mém věku bych měl vědět, s čím do týmu jdu a co se ode mě očekává. Budu se snažit přesvědčit lidi, že volejbal stále umím, a pokud budu přínosem pro tým, tak budu jedině rád.

Jak se vám zamlouvá nově sestavený tým?

Pro mě je překvapující, protože jsou všichni pořád žízniví (směje se). Z týmu cítím, že ho volejbal baví a každý se chce prát o co nejlepší výsledek. To se ukázalo i na přípravném turnaji v Liberci, kde jsme nebyli v ideální sestavě, protože se nám zranil první nahrávač a rázem jsme se museli ještě více semknout a z týmu byla cítit velmi dobrá energie. Jsem mile překvapen.

Na koho jste se nejvíce těšil?

Obecně jsem se těšil na všechny. Mám pár hráčů, se kterým hraji letní turnaje. Samozřejmě, že s Tomášem Hýským se znám už z Příbrami, což už je několik neuvěřitelných let. S ním se vídám i mimo volejbal.

Jak hodnotíte letní přípravu?

Byla velmi náročná. Víceméně si ji obtížnou udělá každý sám podle toho, jestli před tím něco dělal individuálně nebo ne. V průběhu první vlny koronaviru jsem byl dva měsíce v přípravě a pak jsem ji dotáhl tady v klubu, takže v mém případě to bylo jednodušší. Všichni jsme makali, neviděl jsem na nikom, že by něco vypouštěl. Teď je však důležité ji zužitkovat ve volejbal a dostat se do něj co nejrychleji, protože tu jsou noví lidé a musíme se co nejvíce sehrát.  

Přicházíte z jednoho z nejúspěšnějších týmů posledních let, co bude potřeba udělat proto, aby se Kladno vrátilo zpět na vrchol a napodobilo úspěchy Českých Budějovic?

Nemyslím si, že v tom je nějaká obrovská alchymie a jestli je to někde více profesionální či ne. Všude se najdou klady a zápory. Kladno, ať už jsem byl v něm nebo ne, tak vždy dokázalo hrát vyrovnaně s těmi nejlepšími týmy. Doufám, že v tomhle budeme pokračovat. Musí se sejít několik věcí. Že bylo Kladno před dvěma lety ve finále, tak i proto, že hráči chtěli a měli vůli.

Na pozici univerzála jste v Kladně jasnou jedničkou, jak tuto roli vnímáte?

Tak nějak normálně. Pokud je člověk pasován do role jedničky, tak to musí mít v hlavě srovnané, aby ho tlak neposunul do osobnosti, kterou není. V Kladně jsem v této roli byl, ale i v ostatních týmech jsem byl lídrem ne na pozici jedničky, ale zkušenějšího staršího lídra, který by měl tým někam posunout, tak je to pro mě zcela normální věc. 

Jaké si dáváte cíle pro sezónu 2020/2021?

Osobně si dávám ty nejvyšší cíle. Chci abychom hráli o nejvyšší příčky, jak v play-off, tak v poháru. Nebudu se ohlížet, zda mám na kontě dvacet nebo třicet bodů za zápas, ale chci, aby tým fungoval a byl úspěšný. Na druhou stranu vím, že to nebude jednoduché, ale pokud budeme makat na 100 %, tak toho dosáhneme.  

Jak moc se těšíte na moment, až znovu nastoupíte do zápasu v Kladenské sportovní hale?

Zase si na ní musím zvyknout (směje se). Těším se hlavně na diváky. Od doby, co jsem zpátky na Kladně jsem jich potkal dost, a všichni se na volejbal těší. Vím, že tady nejsou takoví, co by remcali, když se týmu nedaří, ale naopak ho podporují.

Sám jste se ale po svém odchodu ocitl na druhé straně, když jste odešel do Budějovic. Jak jste to vnímal?

Vždy, když člověk odchází, tak pocítí odvrácenou stranu mince. Měl jsem smlouvu, ze které jsem se mohl vykoupit. Pro mě se jednalo o posunutí ke splnění svých snů: zahrát si Ligu mistrů a získat titul. Chápu, že se najdou lidé, kteří nedokážou pochopit, že se jedná o sport a byznys. To se ale stává a je to normální. Nemám jim to za zlé. Samozřejmě mě mrzelo, že když jsem v Kladně hrál poprvé po přestupu, tak mi to dali sežrat, což jsem nečekal, ale to je sport.

Myslíte, že vás po čtyřech letech dokážou kladenští fanoušci vzít zpátky?

To nevím, ale udělám vše proto, aby to tak bylo. Je to pro mě hlavní cíl a budu se snažit pro to udělat maximum.