UNIQA extraliga mužů startuje. Kladno na úvod prověří Ostrava

Nejdelší pauza mezi sezónami je u konce. Volejbal se opět hlásí o slovo a s ním i nejvyšší soutěž. V prvním kole čeká Kladno daleká cesta do Ostravy, kde zahájí cestu dalším extraligovým ročníkem. Hned na úvod tak na orli čeká velmi těžký soupeř.

Před startem nové sezóny UNIQA extraligy mužů měli kladenští pouze jeden herní test, ve kterém obstáli. Turnaj v Liberci se ale odehrál již před měsícem a tým se poté ocitl na dva týdny v karanténě. „Souhra mezi námi postrádá potřebnou úroveň. Doufám, že i když do utkání nevstupujeme po ideální přípravě, tak budeme schopni čelit tlaku domácích jak na servisu, tak v útoku a zabojujeme o první body,“ přeje si hlavní trenér Milan Fortuník. 

Ten jede do Ostravy s vědomím, že před měsícem na severu Čech hráli jeho svěřenci bez hlavních nahrávačů. Jeho syn Ondřej se zranil zkraje prvního zápasu a druhý, Slovák Filip Palgut, přišel do týmu teprve před pár dny. „Musíme počítat s tím, že některé věci nebudou ještě zkrátka fungovat. Neabsolvovali jsme s nimi žádnou pořádnou přípravu. Je mi jasné, že tyhle věci se mohou v utkání projevit,“ říká smířeně kladenský kouč.  

Jeho svěřenci se na úvod střetnou se sedmým celkem loňské sezóny, navíc na jeho půdě. Fortuníkův mančaft tak pro začátek nečeká nic lehkého. „Ostrava je v domácím prostředí velmi silný soupeř. Trenér Jan Václavík dokáže velmi dobře tým připravit nejen po technické, ale po taktické stránce na daného soupeř, proto nás čeká těžké utkání na úvod,“ tuší Fortuník.

Vzhledem k tomu, že loňská sezóna byla předčasně ukončena, tak pro tu letošní se Český volejbalový svaz rozhodl, že letos může soutěže ukončit klidně po první polovině základní části, a to v případě, kdyby se situace ohledně koronaviru nadále zhoršovala. „Na jednu stranu je i zajímavé, že soutěž bude napínavá od prvního utkání. Už to nebude tak, jako někteří prohlašovali loni, že se počká na play-off a v něm se ukáže,“ předpokládá zkušený trenér.

Vzhledem k novým regulím bude záležet na každém setu. Pro letošek tedy neplatí, že je důležité naladit formu na nejdůležitější část sezóny, kterou jsou vždy vyřazovací boje a souboje o mistrovský titul. „Tohle je platné, když se ví, že bude play-off. Letos k němu ale vůbec nemusí dojít nebo svaz může sáhnout k variantě, že se následně bude hrát turnajovým systémem. Nastávající sezóna tak může být velmi specifická,“ konstatuje 56letý kouč.

Zápas můžete sledovat online a to na stránkách http://www.czechvolley.tv