Drsná stopka na úvod. Kladno tvrdě narazilo v Ostravě

Na první kolo nového ročníků UNIQA extraligy raději snad co nejrychleji zapomenout. Kladenští volejbalisté v Ostravě dostali pořádnou lekci a domů se vracejí s porážkou 0:3 na sety. Šanci na reparát budou mít už za týden ve své hale proti Brnu.

Nadějný začátek zápasu vystřídalo hořké rozčarování. V polovině prvního setu vedli Kladenští 15:13 a už pomalu směřovali k zisku úvodní sady. Jenomže náhle přišly dvě chyby a smělé plány vzali za své. „Najednou jsme se zápasem nevěděli co dělat a byli jsme prostě horší,“ konstatoval smutně trenér Milan Fortuník. Podobně na tom byl i kapitán Adam Zajíček. „Jsem hodně zklamaný. Na zápas jsme se těšili, ale od poloviny prvního setu to s námi šlo s prominutím někam. Ostrava hrála skvěle, podala neuvěřitelný výkon. My musíme už cestou do Kladna na utkání zapomenout a soustředit se na další proti Brnu,“ nebral si servítky vůdce orlů.

Domácí totiž od poloviny první sady začali úřadovat na servisu, který se ukázal jako rozdílový prvek ve hře obou týmů. „Dostali jsme se pod velký tlak a nedokázali jsme se z něj dostat. Od tohoto okamžiku po zbytek zápasu jsme řešili špatně herní situace,“ viděl chyby ve hře svých svěřenců Fortuník. Kladenští volejbalisté měli problémy s vysokými nahrávkami a nevěděli si rady, jak s těžkými míči proti srovnané obraně Ostravy naložit.

Na straně Slezanů se totiž výborně rozpodával Ihnát, ve druhé sadě se k němu přidal Kotas a v závěrečném setu Sedláček. V každém ze tří setů si domácí přibližně v polovině dějství připsali sérii minimálně pěti bodů v řadě a nabytý náskok si následně pohlídali. V prostřední části navíc ztráta Kladenských narostla až na propastných dvanáct bodů v konečném zúčtování. „Dostali jsme zadarmo lekci z toho, co je to účinné podání. Postupně jsme skvěle podávajícímu soupeři podlehli ve všech činnostech a pod tlakem jsme nemohli odolávat. Ostrava vyhrála naprosto zaslouženě,“ uznal zkušený kouč Orlů.

Ostrava se jako jeden z mála týmů úspěšně vyhnula karanténě, a i Fortuník připustil, že větší rozehranost mohla být jednou z příčin porážky, „Je to možné. Nesehranost je jedna věc, ale celkově jsme v utkání řešili některé věci jako junioři a tomu jsme podlehli. Oni byli v laufu, byli více v zápase a my jsme jim špatně vzdorovali,“ shrnul na závěr kladenský kouč.